Délmagyar logó

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -1°C | 3°C Még több cikk.

Befüvesítik a régi hulladéklerakót

Szeged-Gyálarét - Mi épül Gyálaréten, a hulladéklerakónál? – érdeklődött egy olvasónk. A kérdéssel a városrész önkormányzati képviselőjéhez fordultunk. Hüvös László elmondta, az egykori gyálaréti szeméttelep a bezárását követően részleges földtakarást kapott, ez azonban nem felelt meg a hatályos jogszabályoknak.
Az illetékes környezetvédelmi hatósággal egyeztetve a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. saját költségvetéséből most elvégzi az előírások szerinti rekultivációt. A munkálatok célja, hogy az egykori hulladéklerakóból szennyező anyagok a későbbiekben ne kerülhessenek a talajba vagy a talajvízbe.

A terület felső részén egy mesterséges szigetelőréteget hoztak létre, ami megakadályozza, hogy a csapadékvíz a lerakó belsejébe hatoljon. A munkálatokat követően a területet ismét befüvesítik. A 40 millió forint összköltségű környezetvédelmi beruházásnak március 31-éig kellett volna befejeződnie.

Az utolsó símitásokat végzik a munkagépek. Fotó: Frank Yvette
Az utolsó símitásokat végzik a munkagépek. Fotó: Frank Yvette

A megbízott vállalkozó április 30-án jelentette készre a munkát, azonban az új földtakarás több helyen megsüllyedt, ezért a helyreállítást garanciában elrendelte a Szegedi Környezetgazdálkodási NKft. A cég vezetőjétől, Makrai Lászlótól megtudtuk, eredetileg a vízmű feladata lett volna a rekultiváció. A környezetgazdák akkor kapták meg kezelésbe a területet, mielőtt kiderült volna, hogy szeméttelep volt. A munkálatok néhány napon belül befejeződnek.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ország legjobb ifjú nyelvészei

Idén tizenötödik alkalommal rendezték Szegeden az ifjú nyelvészek országos versenyét. Tovább olvasom