Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Begyújtott a hőszolgáltató Szegeden

Szeged - Beindult a távfűtés Szegeden, mert hétfőn az átlag középhőmérséklet nem haladta meg a tíz fokot. A bölcsődék igazgatósága kérte, hogy intézményeiben egyelőre ne fűtsenek. A hidegrekord tegnap is megdőlt.
Ha a macska a radiátoron fekszik, beindult a távfűtés. Ez nem népi bölcsesség, hanem egyszerű megfigyelés. Szegeden a legtöbb macskás panellakásban az állat szeptember 15-én elfoglalta helyét a fűtőtesten, ahol gyakorlatilag a telet tölti.

A hőszolgáltatónak szeptember 15. és május 15. között kell „rendelkezésre állni", azaz ebben a nyolc hónapban ha hideg van, fűteni kell. Hideg pedig akkor van, ha egymást követő két napon az átlag középhőmérséklet 12 fok alatt marad, illetve ha egy napon nem haladja meg a 10 fokot. Mivel hétfőn nem haladta meg, a hőszolgáltató begyújtott Szegeden.

Básthy Gábor, a Szegedi Hőszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: már hétvégén is „volt érdeklődés" a fűtéssel kapcsolatban. Hétfőn néhány helyszínen még dolgoztak a kft. munkatársai, ezért ott csak később melegedtek fel a radiátorok. Kedd reggel két épületben – az Olajbányász téren, illetve a belvárosban – voltak gondok, de az igazgató ígérte: estére lesz fűtés.

Ha a macska a radiátoron fekszik, beindult a távfűtés. Fotó: Karnok Csaba
Ha Manka macska a radiátoron fekszik, beindult a távfűtés.
Fotó: Karnok Csaba

Básthy Gábor nem akarta nekünk megsaccolni, hogy egy 55 négyzetméteres, 136 légköbméteres lakásnak naponta mennyibe kerül a fűtése, és hogy mennyivel növelheti a költségeket a korai szezonkezdés – tavaly október 11-e volt az első nap –, mert szerinte ez lakásonként változhat. Annál is inkább, mivel a 27 ezer 500 távfűtéses lakásból 11 ezerben már van költségmegosztó.

Hidegrekord dőlt tegnap is

Hétfő után tegnap is megdőlt a szegedi hidegrekord, a legmagasabb hőmérséklet kedden csak 12,8 fok volt. Eddig 1925. szeptember 16. számított a leghűvösebbnek, akkor 13,4 fokot mértek. Mától javulás várható: kevés napsütés és legfeljebb átfutó zápor. Péntekre-szombatra az évszaknak megfelelő lesz a hőmérséklet: 18-20 fok várható.

A szegedi bölcsődei igazgatóság faxot küldött a hőszolgáltatónak: náluk még ne fűtsenek, majd csak akkor, ha három napon át 12 fok alatt lesz az átlaghőmérséklet. A cég azonban nem tudja különválasztani a bölcsődéket, mert a rendszerhez több lakás is tartozik. Úgyhogy a hőszolgáltató azt javasolta az intézményeknek, ha akarják, tekerjék le a radiátort.

Emiatt telefonált lapunknak egy nagyszülő – aggódik, hogy megfázik az unokája. Lihótzkyné Láng Ildikó, a szegedi bölcsődék igazgatója azt mondta: kérte az intézményeket, mérjék meg a szobák hőmérsékletét. Ez mindenhol 20 fok felett volt, ezért szerinte nem indokolt a fűtés. Kérte továbbá a kollégáitól, hogy figyeljenek oda a gyerekek öltözékére. Alváshoz alulra és felülre is tegyenek egy-egy plédet.

A szeptember közepi szezonkezdés nem jelenti azt, hogy most már május 15-éig fűteni fognak Szegeden. Ha az átlaghőmérséklet egy nap 14 fok fölé emelkedik, vagy három napig 12 fok fölött lesz, a szabályozószelep lezár, és a kazánok leállnak.

Olvasóink írták

 • 14. breki123 2013. november 11. 01:11
  „Básthy Gábor nagyon b...ott az egészre amíg a Gyík utcából nem költözött el az újszegedi Védőnő utcai társasházba,ahol a lakóközösség közösségének nem kellemes lakója lett..Egyedi fűtésű lakása már nem kötődik a panel fűtési elosztáshoz.Ma 2013. nov.11.-én 00.100-kor a külső hőmérséklet a SOLIGOR WSA-182 tipusú hőmrséklet jelzőmön a külső hőfok 9.6 C fokot mutatta,nncs fűtés,akkor,hol vagyunk a 12 fokos kötelező fűtéstől?Nyáron persze párolog a költség megosztón levő érték,a konyhában sincs kinyitva a fűtőtest,de nagy értéket mutat,miután főzés,sütés mellett is fogyasztást mutat.Nem kiba...s sz?Persze a Védőnői u.-i lakásban ez nem jelentkezik,mert egyedi fűtés van.Megszüntettem a szavazatomat az MSzP-s"elvtársokra",jóllehet MSZMP-s és munkásőr is voltam.”
 • 13. Prehistoric 2008. szeptember 17. 18:00
  „Vásárhelyen nincs hideg? Csak úgy kérdezem az itteni illetékeseket, mert majd befagy a s..gem a panelban. De ha az egész országban elkezdikis a fűtést hamarabb, Vásárhelyen garantáltan nem...
  Az óvodában meg rendszeresen egy szál pólóra vetkőztetik a gyerekemet - akármit adok rá - mert "meleg van a csoportszobában". De fűtés ott sincs...”
 • 12. SP 2008. szeptember 17. 13:00
  „Semmi sincs ingyen!
  Olcsóbb a kánikula ruhát őszi szerelésre váltani, mint felcsavarni a termosztát szabályzóját.
  Állítólag a piros paprika ténylegesen is fűt és nem csak a csípős íze miatt érezzük annak.
  Van aki a felesre esküszik.
  Mars téren a kőlépcsőn alvó hajléktalanért viszont senki nem aggódik.”
 • 11. bugri 2008. szeptember 17. 12:54
  „A bölcsőde igazgatója vélhetően magánéleti problémákkal küzd, ezáltal meggondolatlan döntéseket hoz a gyermekek rovására. Kérjük értékelje át döntését és nagyobb figyelmet forditson a rábízott gyermekek testi épségére.”
 • 10. mugri 2008. szeptember 17. 11:23
  „A bőcsődeji főfőmammikákot sürrgősön zárrják bé a fagyasztóba odabele, ha ojjan mellegükk vaggyonn. Az is löhet perszeség, hogy űk iss fázznak, csak ojjann alacsonnya finanszírolásukk nekijükk, hogy nem tunnák kigazdákódni azz eksztra fütéssi számlákokot, he-he”
 • 9. Sándor László 2008. szeptember 17. 11:05
  „Nagyon nem szeretem amikor más zsebében turkálnak. A költség megosztós rendszert az ovikba és bölcsikbe is be vezethették volna, ha már annyira rá akarják tukmálni a lakókra. Különben is házanként van egy főkapcsoló amit ha kell ki lehet nyitni ill. elzérni. Jó Magyar szoká szerint mindenki okos, csak aki tehetne valamit az hallgat vagy éppen nem tesz semmit mert nem áll érdekében.”
 • 8. Iza3 2008. szeptember 17. 09:37
  „Szép sziámi cica....:)”
 • 7. Horton 2008. szeptember 17. 09:36
  „Nem tudom, hogy mi alapján gondolták a bölcsödék igazgatóságánál, hogy nem kell beindítani a fűtést, de abban biztos vagyok, hogy ők a melegben csücsülnek.
  Nálunk az oviban is van már fűtés, és nem is sporólnak a gyerekek kárára!”
 • 6. amáta 2008. szeptember 17. 09:16
  „Nalunk meg beindult a fürdőköpeny, meleg zokni program.
  Örülünk a fűtésnek, de a pénztárcám nem bírja a költségeket.
  Nem tudok más e-mail címet megadni.”
 • 5. joy 2008. szeptember 17. 09:07
  „Kapcsolódó cikkek
  24 óra alatt 20 fokkal lett hűvösebb
  Strandoltak a szeptemberi kánikulában
  Sorra dőlnek a melegrekordok
  Éjjel enyhülés érkezik a forró napokra
  Vége a hőségnek

  Ez a sorozat nagyon teccccccccc!
  :o)))”
 • 4. joy 2008. szeptember 17. 09:06
  „No, ezt a főbölcsödést sürgősen ki kell rúgni!
  Szórakozzon saját családjával, talarékoskodjon otthon, ne a város gyerekeivel!
  Neki dupla haszon, ha megfáznak a picurik: -Nem kell fűtésért fizetni, és ha megfázik, otthon marad betegen, nem kell gondozni, etetni sem.

  Hamisság az a 20 oC, hiszen egy rendes szellőztetés már is lehűti a falakat bekülről.


  Egyébként a hír igaz.
  Nálunk már este melegek voltak a radiátorok.
  Akinél nem, csavarja a gombot "0"-ról "5"-re, vagy verje meg a közös képviselőjét, amiért a költségmegosztónál elzárta a főcsapot!”
 • 3. hideg 2008. szeptember 17. 08:41
  „A hír nem igaz! Még most is hidegek a radiátorok.”
 • 2. érdekes 2008. szeptember 17. 08:20
  „Könnyű más f@szával verni a csalánt... -> A picikre gondolok , akikre nem akar a főgondozónéni fűteni. Gondolom otthon azért felcsavarja. Kapja be, a gyerekek nevében is a vén banya!”
 • 1. jegessss 2008. szeptember 17. 07:43
  „Csak röffentettek rajta, mert azóta is hidegek a radiátorok, mondjuk nem mintha fagyoskodnánk...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fél Szegedet zavarta a trágyabűz, zsákba zárták

Szeged - Megszüntette a trágyabűz forrását a legnagyobb sertéstartó telep a sándorfalvi úton.… Tovább olvasom