Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

''Beismerő vallomást vártak''

Kiengedték a börtönből a gyálaréti gyilkosság egyetlen gyanúsítottját. Trieb Lajost július 28-án vették őrizetbe, a bíróság pedig másnap letartóztatta. A férfi végig ártatlannak vallotta magát. Az ellene folytatott eljárásról azt mondta: senkinek nem kívánja.
Trieb Lajost nagyon várta már haza élettársa, Nelli Fotó: Frank Yvette
– Nyolcvanhat napot töltöttem ártatlanul rácsok mögött. Még az ellenségeimnek sem kívánom azokat a heteket. A rendőrök mindent elkövettek, hogy kimondjam: én öltem meg Marika nénit. Beismerő vallomást akartak belőlem kicsikarni! Tőlem, akit végig alaptalanul gyanúsítottak a gyilkossággal. Mondtam is nekik: higgyék el, nem én vagyok a gyilkos, a tettes szabadon járkál, fogják el! – mondta Trieb Lajos.

A 38 éves férfi két napja szabadult. A 74 éves Palya Gábornét április 24-én ölték meg saját, Apály utcai házában. A tettes brutálisan végzett idős áldozatával, súlyos sebeket ejtett az asszony fején, nyakán, testén. A Gyálarétet sokkoló bűncselekmény felfedezése utáni hónapokban Trieb Lajost többször beidézték a rendőrségre, mindannyiszor tanúként
Nincs eltemetve

Az áldozat lánya tőlünk értesült Trieb Lajos kiszabadulásáról. Miklós Lászlóné azt mondta, magában már rég lezárta az ügyet, nem érdekli, hogy a rendőrség elfogta, elfogja-e a tettest vagy sem. Csak az keseríti el, hogy a magas talajvíz miatt máig nem tudta eltemetni édesanyját. 
hallgatták meg.

A férfi, és a lapunknak korábban nyilatkozó élettársa, Kónya Nelli, gyakran vállalt munkát Palya Gábornénál. Az egyedül élő asszony őket bízta meg a csatorna kiásásával is. Trieb Lajost július 28-án, a munkahelyén vették őrizetbe.

– A rendőrségen nyolc nyomozó állt körbe. Fenyegetőztek. Azt mondták, megdönthetetlen bizonyítékaik vannak arra, hogy én gyilkoltam. Azt ismételgették, hogy egész életemet rácsok mögött fogom tölteni, jobb, ha beismerő vallomást teszek. Mondtam nekik, nem lehetnek ellenem bizonyítékaik, hiszen nem én öltem. Olyasmiről pedig nem tudok beszélni, amit nem én tettem. Egy idő után bevittek a rendőrségi fogdába, és két hétig hozzám sem szóltak – mesélte „börtönélményeit" kiszabadulása után Trieb Lajos. – A kisfiam által írt lapot húzogatták az orrom előtt, közben azt mondogatták, akkor elolvashatom, ha beismerem a gyilkosságot.

A rendőrség cáfol

„A tanúként, illetőleg gyanúsítottként történő kihallgatások minden esetben, így természetesen jelen esetben is, a büntetőeljárás szabályai szerint zajlottak a törvényi előírásoknak és feltételeknek megfelelően. Az ügyekben érintett személyek egyébként széleskörű jogorvoslati lehetőséggel élhetnek – ellenvetéssel illetve panasszal a hatóság intézkedéséivel kapcsolatban" – reagált a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Trieb Lajos állításaira.  
Beszélgetésünk alatt Trieb Lajost szinte végig rázta a sírás. A marcona külsejű férfi megjegyezte, nem szégyelli. Elmondta, letartóztatása óta álmatlanságban szenved, és már beletörődött, hogy a folyamatosan rátörő sírógörcsöket nem tudja elfojtani.

– Nyolcvanhat napot töltöttem rácsok mögött. Hatvanat rendőrségi fogdában, a kapitányságon, huszonhatot börtönben, a Dorozsmai úton. Afelől nyugodt voltam, hogy nem találnak ellenem bizonyítékot, mert semmi közöm nem volt Marika néni megöléséhez. De az eljárás, ahogy meghurcoltak, nagyon megviselt – jegyezte meg.

A férfi elmondta, elítéli a gyilkosságokat, a gyilkosokat megveti. Beszélt arról, hogy a cellájába bedugtak mellé egy emberölés miatt letartóztatott férfit, és amikor megtudta, mivel gyanúsítják zárkatársát, onnantól egy szót sem szólt hozzá.

– Az eljárást még nem szüntették meg ellenem, házi őrizetbe helyeztek, Szegedet nem hagyhatom el. A nyomozók még várnak egy szakértői véleményt, de annak eredménye sem lehet más, mint a többié: alátámasztja, hogy semmi közöm a bűncselekményhez.

Közben az is kiderült, hogy azt az egyetlen „bizonyítékot" is, ami alapján letartóztattak, szabálytalanul gyűjtötték be. A rendőrök mindenáron eredményt akartak produkálni, ezzel tönkretettek engem és a családomat – mondta a szemmel láthatóan rossz lelki állapotban lévő férfi.
Trieb Lajos azt mondta, sokat köszönhet családtagjainak és ügyvédeinek, a szegedi Tímár Tamásnak és a budapesti Horváth Péternek. A két napja kiszabadult férfinak nagyon jól esett, hogy a gyálarétiek örömmel fogadták, akivel találkozott, örült a kiszabadulásának.hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyen vizsgálták a nőket

Sikeres volt a két egymást követő szombaton tartott rendkívüli mellrákszűrés Szegeden. A Vasas Szent… Tovább olvasom