Délmagyar logó

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 5°C | 14°C Még több cikk.

Bejgli: a legtöbb helyen lutrinak számít

Szeged - Mákos, diós, gesztenyés – bejgliben továbbra is ez az etalon. Csak az árak változtak: négyszáztól közel két és fél ezerig fizetünk fél kiló süteményért.
A karácsonyi élelmiszerpiac nagyágyúja a bejgli. Egyetlen áruházlánc az elmúlt hetekben több mint 350 ezer csomagolt süteményt értékesített az országban – márpedig ezt most majdnem mindenhol lehet kapni. Hogy hol milyet, az szinte minden esetben lutri. Megvesszük, kicsomagoljuk, felszeleteljük, megkóstoljuk, és csak ezután derül ki, hogy jól döntöttünk-e.
Aki olcsó bejglit keres, annak mindenképpen az előre csomagoltak közül érdemes választania. A legolcsóbbat a Corában találtuk – fél kilót 429 forintért. Igaz, akinek nem jelentett gondot már a hónap közepén megvenni, a Tescóban még ennél is jobb áron, 399 forintért hozzájuthatott. A CBA-ban a „régimódi" mákos bejgli 499, a diós 549, aszalt gyümölcsökkel pedig 649 forint. A Sparban a diós és a mákos bejglit is egységesen 829 forintért kínálják.

Bejgli: a legtöbb helyen lutrinak számít
Bejgli: a legtöbb helyen lutrinak számít.
Fotó: Schmidt Andrea

A cukrászdákban általában jobb minőségű süteményeket készítenek, és a választék is szélesebb – ráadásul nem is feltétlenül kell lényegesen többet fizetni. Az újszegedi Áfonya cukrászdában például egységesen 850 forintba kerül a mákos, a diós és a gesztenyés, amelyet vásárlás előtt meg is lehet kóstolni.

Aki unja a hagyományos ízeket, annak sem kell lemondania a bejglievésről. Az A Cappella cukrászdában 13-féle cukros és 3-féle diabetikus készítményből lehet válogatni 890 és 2350 forint között. A félkilós kiszerelésű sütemények között van például szatmári szilvás és cherry zsu fantázianevű is.

Aki süti, maga variálhatja

Aki még a fenti kínálatot sem tartja megfelelőnek, maga is kreálhat egyedi töltelékkel bejgliket. Az interneten se szeri, se száma a recepteknek, amelyek között találtunk túrós, de még gyümölcsös-pudingos bejglit is. Az új recepteket azonban érdemes már szenteste előtt kipróbálni, hiszen nem egyszer a leírás alatt indított fórumon kiderül: néhány összetevő kimaradt, vagy valamit elírtak benne, vagyis abban a formában elkészíthetetlen.

Olvasóink írták

  • 1. nagypappa 2010. december 23. 03:31
    „Azért azt tudni kell, hogy a bejgli nem azonos azzal a kelt kaláccsal amit sokan bejgliként próbálnak ránk sózni.
    O L C S Ó N !”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Anyegin és sóska a szegedi színházban

Január 16-án jótékonysági koncertre várják a közönséget. Tovább olvasom