Délmagyar logó

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 20°C | 29°C Még több cikk.

Bejöttek az utasoknak az automaták - a vevők több mint harmada fizet bankkártyával

Április óta hat új bérletautomatát állítottak be Szegeden, és a népszerűségük folyamatosan nő. A vásárlások számához képest elenyésző a működési hibák száma az SZKT igazgatója szerint.
– Egyre többen használják a bérletautomatáinkat: júliusban 6200, augusztusban már több mint 8400 vásárlást regisztráltunk, szeptemberben pedig több mint 10 ezerre számítunk – mondta el Majó-Petri Zoltán, az SZKT igazgatója, akit az elmúlt fél évben beállított hat automata kihasználtságáról kérdeztünk. Az önkormányzati cégnél az automatákból augusztusban már 10 milliós bevételt várnak.

Április elején helyezték ki az első új készüléket az Aradi vértanúk terén, majd gép került a Mars térre, a vértói, a Hont Ferenc utcai és a tarjáni végállomásra, utoljára pedig a régóta működésképtelen Anna-kútit cserélték le a postapalota aljában. Az új automaták nagy előnye, hogy bankkártyával is éjjel-nappal vehetünk belőlük jegyet és bérletet.
 
Néhány gombnyomással megvan a tömegközlekedési bérlet. Az Aradi vértanúk terén leggyakrabban bankkártyával veszik. Fotó: Kuklis István

Látszik, hogy szükség volt a beruházásra: az összes automatából eladott jegy és bérlet 38 százalékát kártyával fizetik az utasok. Az Aradi vértanúk terére beállított első automatánál fizetnek leggyakrabban kártyával: a vevők több mint fele. A teljes automatás forgalom felét adó Mars tériből viszont inkább készpénzzel vásárolnak. Ezt az is magyarázhatja, hogy a Mars tériből zömmel vonaljegyet vesznek az utasok.
 

A gépek egyelőre jól bírják a gyűrődést, bár kaptunk róla jelzéseket, hogy nem mindig működnek megfelelően. Van, hogy érme- vagy papírelakadás miatt nem működik a készülék, de az SZKT vezetője szerint ezt legkésőbb a jelzéstől számított egy napon belül kijavítják. Előfordult az is, hogy az Aradi téri automata nem nyomtatott bérletet, bár a pénzt levette a kártyáról, a makkosházi automatánál pedig a kártyaolvasó döglött be.


– Mint minden hasonlóan működő automataterminálnál, előfordulhatnak rendszerfrissítések, adatkommunikációs hibák vagy nyomtatási problémák. Ezek száma viszont az összes tranzakció tekintetében elenyésző – közölte Majó-Petri Zoltán. Az elmúlt két hónapban átlagosan havi 20 esetben fordult elő, hogy bár fizetett valaki, nem kapott bérletet vagy jegyet az automatából. Ilyenkor az ügyfélszolgálati irodán kell jelezni a gondot, ahol kiadják a kifizetett jegyet, bérletet. 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ma is nyár lesz bonyodalmak nélkül, tegnap meg zavart észleltünk az Erőben - ismételjék át a híreket!

Ma is nyár lesz bonyodalmak nélkül, tegnap meg zavart észleltünk az Erőben - ismételjék át a híreket!
30 fok, napsütés - éjjel meg 9. Azért ez már nem a nyár közepe. Tovább olvasom