Délmagyar logó

2016. 12. 04. vasárnap - Borbála, Barbara -5°C | 4°C

Békalencse a Tiszán

Végtelen szalagként sodródik a Tiszában a békalencse néhány napja. A Hármas-Körösből érkező növénytömeg kárt nem okoz, legföljebb „esztétikai szennyezésnek" számít. Vagy annak sem: vannak, akiknek tetszik.
Ha augusztus, akkor békalencse a Tiszán. Senki sem hagyja szó nélkül – az sem, akinek tetszik a jelenség, az sem, akinek nem. Népes turistatársaság a Belvárosi hídon, nézik a meg-megszakadó, végtelen szalagként lefelé húzódó, zöld békalencse-sávot a vízen. „Hú, de ronda", mondja a társaság egyik tagja, míg a másik azt mondja, még mindig jobb, mintha olaj sodródna a víz tetején, vagy pillepalackok tömege.

Jelez

A békalencse tápanyagdús állóvizeken tud elszaporodni – jelenléte azt jelzi: sok növényi tápanyag kerül az élővízbe (például kommunális szennyvízből, vagy a környező földek műtrágyázása révén). Ha keletkezési helyén túlzottan elszaporodik, kárt is okozhat: a felszínen lebegve leárnyékolja a vizet, „elsötétítve" azt, következésképpen az alámerült vízinövények nem tudnak oxigént termelni. Így a víz oldottoxigén-tartalma lecsökken, és akár halpusztulás is lehet a következmény. 
Hogy honnan jön a zöld növényáradat? Mikor honnan. Volt idő – sok évvel ezelőtt –, amikor a hortobágyi rizsföldeken elszaporodott békalencse került a Tiszába a víz leeresztésekor. Volt, amikor magukban a vízlevezető csatornákban szaporodott el a növény, majd jutott a zsilipek fölnyitása után a folyóba. Ismét máskor Körös-holtágakat öblített ki hirtelen vízszintemelkedés, sodorva az ott termelődött békalencsetömeget a vízbe – és sorolhatnánk még a különböző változatokat. Most a Hármas-Körös békésszentandrási duzzasztó fölötti, a duzzasztás időszakában állóvízi, szinte tóként működő szakaszán szaporodott el nagy mennyiségben a békalencse – mint Tallósi Bélától, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi felügyelőjétől megtudtuk. S mert a Körösök vízgyűjtő területén az utóbbi időkben nagy záporok voltak, a zsilipet megnyitották, és a békalencsetömeg a vízzel együtt elkezdett lefelé áramolni. Ezt látják a nézelődők Szegeden is.
Milyen hatása van a békalencsének?

Legföljebb „esztétikai szennyezésről" van szó, tényleges kárt nem okoz. Mivel folyóvízben nem él meg, a lefelé sodródó mennyiség előbb-utóbb elbomlik. Gondot a bomlástermék is csak ott okozhat, ha valahol feltorlódik az úszó növény, és akár félméteres vastag, bűzlő tömeget alkot. Leginkább talán a horgászatot zavarja, ahol szinte lehetetlenné teszi a halfogást a zsinórnak folyamatosan nekiütköző, azt az eredeti helyéről elhúzó növénytömeg.

 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gregor Józsefre emlékeznek

Gregor József 67. születésnapján, ma 17 órakor avatják fel a Belvárosi temetőben a tavaly októberben… Tovább olvasom