Délmagyar logó

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 2°C | 12°C Még több cikk.

Bekameráznák a Dóm teret

Szeged - Ismeretlen tettesek tavaly karácsony után felgyújtották a dóm kapujánál álló betlehemet, emiatt több mint 10 millió forintos kár keletkezett a székesegyház kapuján, oszlopain, a bejárat rézborításán. Hogy hasonló esetek ne fordulhassanak elő, gyűjtés kezdődött egy térfigyelő rendszer kiépítésére.
A ma esti Presztízs-gálán is lehet adakozni a Dóm tér kamerarendszerének kiépítésére. A rendezvényünk színpadánál felállított urnában helyezhetik el a felajánlók azokat az összegeket, amelyekkel hozzájárulnak, hogy soha többé ne forduljon elő a tavalyihoz hasonló eset.

Egy évvel ezelőtt karácsony után ismeretlenek felgyújtották a fogadalmi templom kapuja előtt álló betlehemet, amely teljesen megsemmisült. De megégtek az ajtók, megrongálódott a dóm kapuján a bronz dombormű, szétestek a bejárat mellett levő faragott oszlopok is. A kár több mint 10 millió forint. A helyreállítás még jelenleg is tart, s mint ahogy azt Kondé Lajos, a belvárosi plébánia vezetője elmondta, valószínűleg vízkeresztre sikerül átadni az újjáépített bejáratot. A Presztízs-gálára természetesen eljön Kondé Lajos is. Lapunknak kifejtette: szeretné, ha minél szélesebb együttműködést hozhatnának létre a térfigyelő rendszer kiépítésére. A kezdeményezők a Szeged–Csanádi Egyházmegye Püspöksége mellett a Tisza Konzervatív Kör, valamint a Délmagyarország. Kondé atya szerint fontos, hogy védjük értékeinket, és megelőzzük, hogy a vandalizmus tönkretegye a műemlékeket.

Tavaly így nézett ki a dóm felgyújtott bejárati ajtaja Fotó: Segesvári Csaba
Tavaly így nézett ki a dóm felgyújtott bejárati ajtaja.
Fotó: Segesvári Csaba

A Tisza Konzervatív Kör soros elnöke, Bartha László– Szeged expolgármestere – úgyszintén ott lesz a ma esti gálán. A közéleti személyiség szerint olyan csapat állt a kezdeményezésük mögé, amelynek tagjai – többek között a MatávCom, a Trióda, a Szegedi Víziközmű Működtető és Fejlesztő - kedvezményes beszerzési árat ígértek a kamerákra, a szerelési munkálatokra. Az egyetem pedig megengedi, hogy kamerákat az ő biztonsági rendszerükhöz csatlakoztassák.

A beruházás még a mérsékelt áron is 3,5 millió forintba kerül. Mára mintegy 2 millió forint gyűlt össze.

Adakozni a következő számlaszámon lehet: 11735005-20105059.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csütörtök este adjuk át a Presztízs díjakat

Szeged - Ötödik alkalommal rendezzük meg ma este 7 órai kezdettel a Presztízs díjátadó gálát egy új… Tovább olvasom