Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 16°C Még több cikk.

Békében is háborús feladatok

Újszentiván - Az újszentiváni radarszázad tiszteletére emléktáblát avattak és ünnepeltek szombaton. A század elitnek számított, legkomolyabb feladatát 1991-ben kapta.
Elitnek számított az újszentiváni radarszázad – hivatalos nevén a Magyar Honvédség 24. radarszázada. Kizáró ok volt a büntetett előélet, és nem egyszer fordult elő, hogy az állomány 30 százaléka felsőfokú végzettségűekből állt. Válogatták a katonákat, ide kerültek a „protekciós gyerekek" is – mesélte Czékmán István nyugalmazott alezredes, aki 1977 márciusától 1998 szeptemberéig volt parancsnok. A század csaknem 50 évig működött, békeidőben is háborús feladatokat látott el – vagyis úgy figyelték a légteret, mintha háború lenne. Szombaton emléktáblát avattak, koszorúztak és ünnepeltek az egykori katonai területen Újszentivánon.

Czékmán István és Kispál Jenő, a század utolsó parancsnoka elmondta: a laktanya eredetileg Öthalmon volt, de a technikai fejlesztések megkívánták a költözést 1969-ben. Az arab–izraeli háborúk miatt 1970-ben dombokat építettek, de szerencsére csak gyakorlatként próbálták ki, hogy egy esetleges támadás esetén hogyan tudják elrejteni alájuk a felszerelést. Czékmán szerint a 80-as és 90-es évek volt a század fénykora. 1991-ben kapták a legkomolyabb feladatot: a délszláv háború miatt Mórahalom közelében ellenőrizték a légteret. Egy évig dolgoztak lokátorok és folyamatos váltásban egyszerre majdnem 100 ember az ország több laktanyájából.

A jó időben sokan voltak kíváncsiak az újszentiváni radarosokra.  Fotó: Schmidt Andrea
A jó időben sokan voltak kíváncsiak az újszentiváni radarosokra.
Fotó: Schmidt Andrea

Az újszentiváni radarszázadnál szolgált Szabó Gábor, az SZTE későbbi rektora, és Rácz Lajos prímás is, akit a róla szóló katonatörténet szerint nem hagytak takarítani a társai, amikor rá került a sor. „Lajoskám, te inkább hegedülj" – mondták neki, és aztán zenére mosták a folyosó kövét.

Tanárnak készült, órás lett, majd katona. Nem hivatásos katonának készült Czékmán István: matematika–fizika szakos tanár szeretett volna lenni, de nem sikerült a felvételije. Órásmester lett belőle, de sorozáskor engedett a rábeszélésnek, és katonának állt. Nem bánta meg, amit az is bizonyít, hogy bár 1991-ben nyugdíjba mehetett volna, még 7 évig dolgozott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegeden van a szakadékba zuhant nő

Napokig tartó elszámolási vita után Szegedre szállították azt a nőt, aki egy hete súlyos balesetet szenvedett a Déli-Kárpátokban. Tovább olvasom