Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Bekeményítenek a háziorvosok

Mórahalom – Összefogtak és „sztrájkbizottságot" alakítottak szombaton az alapellátásban dolgozó orvosok Mórahalmon. Döntöttek arról is, hogy díjazásuk miatt – melyet állami uzsorának minősítettek – Alkotmánybírósághoz és az Unióhoz fordulnak panasszal.
Mórahalmon tartotta országos gyűlését a hét végén a FAKOOSZ Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége. Közel százan vettek részt a rendezvényen – köztük a legnagyobb orvosszervezetek képviselői. Jelen volt Borsi Éva, a Kasszaorvosi Szövetség elnöke, Huszár András, a Házi Gyermekorvosok egyesületének elnöke, Selmeczi Kamill, a FAKOOSZ elnöke, Rácz Jenő, a Kórházszövetség elnöke és Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke. Szombat délután ők együttműködési megállapodási is kötöttek, melynek értelmében a biztonságos betegellátás, a háziorvosi és házi gyermekorvosi rendszer fennmaradása és fejlesztése érdekében összefognak és közösen lépnek fel céljaik elérése érdekében.

A kabinetfőnök nem érti

A kongresszuson az egészségügyi államtitkárságot Beneda Attila kabinetfőnök képviselte, aki azt mondta, értetlenül állnak a sztrájkbizottság létrehozása előtt, hiszen a rendezvényen konstruktív megbeszélést folytattak. Azért sem értik a bejelentést, mert amint azt a részvevőknek is elmondta: Szócska Miklós két héten belül hivatalába várja az alapellátásban dolgozók érdekképviseleti szervezeteit is, hogy többek között az alapellátás finanszírozásának fejlesztési lehetőségeiről egyeztessenek. Beneda szerint a háziorvosok „ultimátuma" indokolatlan, hiszen mint fogalmazott: „szó sincs arról, hogy a háziorvosok kimaradtak a bérrendezésből". Jogosnak tartják észrevételüket, hogy az alapellátás finanszírozása még nem ideális, de apró lépéseket már tettek és folyamatosan tesznek az érdekükben. Ráadásul, miután a háziorvosi teljesítményfinanszírozás alapjául szolgáló mutatószámok körét bővítették legkorábban, a háziorvosok voltak az elsők, akiknek több pénz jutott a rendszerben. Ezen mutatószámok körét a közelmúltban pedig ismét bővítették – tette hozzá. Ezen felül csak a közelmúltban 10 milliárdos nagyságrendű források kerültek az alapellátásba. Az államtitkárság továbbra is kiemelten foglalkozik az alapellátással, ennek megfelelően tovább keresik a források bővítésének lehetőségeit is.

- Azonnal elérendő célként határoztuk meg többek között, hogy a 10 éve változatlan teljesítményarányos díj pont-forint értékét 30 százalékkal növeljék, de legalább ilyen fontosnak és halasztást nem tűrőnek érezzük, hogy a praxis alapot feltőkésítsék – mondta el Borsi Éva. A szakmai érdekvédelmi szervezetek érdekeik markáns képviselete érdekében szombaton „sztrájkbizottságot" is alakítottak – így, idézőjellel. Abban ugyanis egyetértenek, hogy az egészségügyben a sztrájk – hétköznapi értelmében – nem működőképes. Az azonnali bértárgyalások megkezdése érdekében azonban fontosnak tartották az első lépések megtételét, a bizottsághoz pedig várják az alapellátás további szakmai érdekvédelmi szervezeteinek – például a fogorvosok, védőnők, ápolók és asszisztensek – csatlakozását.

- Az együttműködési megállapodásban foglaltakkal messzemenően egyetértve a tárgyalások azonnali megkezdését sürgették a jelenlévő szervezetek.

Tarthatatlannak ítélték a jelenlegi finanszírozási gyakorlatot, különös
tekintettel az IMF által 2008-ban Magyarországra  kényszerített
"teljesítménymérő versenyeztetés", azaz az indikátorrendszer
bevezetését a gyógyításban - mondta a Kasszaorvosi Szervezet elnöke.

A közgyűlés mindezeken kívül állami uzsorának nevezte a háziorvosi díjazást, mely az Alaptörvény mellett uniós jogot is sért. A jelenlegi jogi szabályozás ugyanis lehetőséget ad arra, hogy az állam kihasználja a szakemberek helyzetét: alulfinanszírozott díjazás mellett arra szorítja őket, hogy átvállalják a praxis működtetési költségeinek egy részét vagy hagyjanak fel az alapellátással. Utóbbi esetben a hátrányos térségekben csökken a hozzáférés esélye. Ezért a közgyűlés elnöke Alkotmánybírósághoz és az Európai Unió megfelelő szervezeteihez fordul az ügyben.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. borcsokzsolt 2012. április 17. 08:52
  „Személy szerint nagyon a bögyömbe vannak az orvosok. Éppen most a környezetemben van egy ismerősöm, akit harmadjára műtenek a lábával. A hétvégén engedték haza a varrat kiszedése után. Eltelt kettő nap és lás csodát lehetet vissza vinni, hogy újra felvágják. Panasza volt, de gondolom nem volt rá pénz. Viszont az orvos megkapta a maga kicsi pénzét. Ez volt a harmadik alkalom! A véleményem az, hogy az ember legszerencsétlenebb helyzetében, kiszolgáltatottan bízik az orvosaiban és képes a zsebébe nyúlni csak azért, hogy ne legyen még jobban kiszolgáltatva. Itt tartunk! Jobb lenne ha nem is fizetnénk TB - t! Ugyan minek?”
 • 24. lelketlen 2012. április 16. 20:22
  „23.lukrecia!
  Kösz a választ.Tudod nem az a baj,hogy esetenként tévedsz,hanem az,hogy a tévedéseidet alap igazságként
  prezentálod.No talán még ez sem lenne túl nagy gond,ugyanis ezek egyszerűen korrigálhatók lennének,mások
  megalapozott,tényeken alapuló ellenérveinek elfogadásával.Ezzel szemben Te ilyen esetekben az elhallgatás,
  a probléma feletti " átsiklás"módszerét alkalmazod-"ha ennyire vissza-visszatérsz a hibához".E véleményem alapján
  a mostani válaszodat a tévedés tekintetében pozitívnak értékelem.A korábban hozzád intézett kérdésem a fentiek
  tükrében egyértelmű,hogy nem az orvos témával kapcsolatos,ezen irányú ismereteim igen hézagosak,ezért
  érdemben válaszolni nem tudok.”
 • 23. maci53 2012. április 16. 18:15
  „Akkór miből tartik fönn a sokmillás Merdzsókat?Miből utazgatnak Tájföldre az ágrólszakadtak?”
 • 22. lukrecia 2012. április 16. 16:40
  „19-20; lehet lovagolni baratom a 300 million. Talan te nem tevedtel meg az eletben ???? Eloszor szamokkal akartam irni , majd betuvel is kiegeszitettem , tevedtem . Lehet megis tudom mennyi az az osszeg. Valami megis nagyon b....a a csorodet , ha ennyire vissza- visszatersz a hibahoz. Talan a temat mond ami nem tetszik. Melyik erdekvonalat sertettem ???”
 • 21. kokorcsin 2012. április 16. 15:53
  „Biztosan alulfinanszírozottak a háziorvosok, ez nem kétséges.De nem is egyformán viszonyulnak a betegekhez. Nemcsak a receptírással kellene foglalkozni, hanem talán meg is kellene vizsgálni a beteget, ha baja van, meg vérnyomást mérni a magas vérnyomásosnak, ismerni az ember betegségeit, akit évek óta kezel, meg ismerni a gyógyszereket és a mellékhatásaikat, és nem váratni feleslegesen a betegeket, mikor nincs senki a rendelőben. Ez utóbbi sajnos az SZTK-ban is így működik, bizonyos helyeken. Időpont van, beteg nincs bent, mégis várni kell akár egy órát is. Nem is beszélve arról, ha jön az orvoslátogató. A betegre meg jut tíz perc és kész.”
 • 20. hahaha62 2012. április 16. 11:43
  „16.Emberségetavilágnak 2012.04.15. 16:48

  Ne bántsd ---bubuk---ot-igazi maygar embör---ÍRIGY A VÉGTELENSÉGIG----VICCORSZÁG-VICCPOLGÁRA----tessék tanulni és nem szakmunkás lesz kedves bubuk!”
 • 19. adamantium 2012. április 16. 06:55
  „19. lelketlen 2012.04.15. 19:49
  300 000 millió nem hinném, hogy ennyiért vásárolta volna meg szeged a Virágot, ugyanis ez 300 milliárd, azért a fél várost fel lehet vásárolni”
 • 18. lelketlen 2012. április 15. 19:49
  „18.lukrecia!
  Azt már tudom - tudjuk -,hogy Te vagy a falu esze,de azt még mindig nem,hogy mennyi is 300 000 millió forint
  és a hozadékai amennyiért Szeged megvásárolta a Virág épületét.
  Nemcsak "észben"sumákban is "fényes"vagy.”
 • 17. lukrecia 2012. április 15. 18:21
  „Orvos és orvos között óriási fizetés különbségek vannak. A gyerekorvos, az aneszteziológus, stb valóban kevesebbet keres. Aki jattos helyen dolgozik, sőt kicsit vissza is él a zsarolás körmönfont eseteivel, azok meg milliókat visznek haza havi szinten. Na most akkor egyformán emeljünk mindenkinek??? Ez csak egy kérdés??,
  Na és a kőműves, hentes, takaritó , lakatos, maradhat a 80 ezres havi fizetésnél??
  Évek alatt az érdekérvényesítő képességek torz szüleményeket hoztak létre. Aprólékosan kellene végignézni ki hol mennyi egyéb jövedelemre tesz szert (igen lehet ellenőrizni) és helyileg kellene a bérfeszültségeket orvosolni.”
 • 16. adamantium 2012. április 15. 17:51
  „13. polo 2012.04.15. 15:44
  nyugaton sokkal jobb a szakmai tudásuk mint itt - álmodsz”
 • 15. Emberségetavilágnak 2012. április 15. 16:48
  „13. polo 2012.04.15. 15:44
  Nem a szakmai felkészültségük, hanem az anyagi megbecsülésük jobb. Nagyságrendekkel.
  Az alulfinanszírozásuk sok-éves probléma, nem újkeletű.
  12. bubuk 2012.04.15. 15:19
  Azt a csontot rég lerágtuk, fölösleges a hangulatkeltés ellenük.”
 • 14. tucat 2012. április 15. 16:34
  „Így történt. Egy jól felkészült, lelkiismeretes háziorvost veszített a közösség a személyében, és - amennyire tudom - a családja pedig egy remek férjet és kitűnő apát. Az emlékeztető felvetés azért sem témán kívüli, mert annak a tragédiának az előzményei is összefüggnek ezer szálon az orvosok és az egészségügyi dolgozók, anyagiakban is kifejeződő társadalmi megbecsülésével, vagy inkább annak fogyatékosságával.
  Más kérdés, hogy honnan lehet előteremteni az egyébként ezerszeresen is indokolt követelések kielégítéséhez szükséges, végső fokon a költségvetés bevételeiből finanszírozandó eszközöket. Talán a hatalmi törekvések gyorsforgalmi útjainak a lázas (minden irányba, újabban, az önkormányzatiság alapelveit is félresöprő módon, lefelé is hatoló) építkezései mögül lehetne forrásokat átcsoportosítani, ami, ha meg nem is oldaná, de mérsékelné a krízishelyzetet, és megnyugtató(bb) perspektívákat nyitna hosszú távon az eü. ellátórendszer fejlődése számára is... Passz. Miért nem erre haladnak a folyamatok? Passz... Azaz, hogy... Mindegy, nem szólok, nem szóltam, csendes, rendes jobbágya vagyok a hűbéruramnak. Élni szeretnék. Egészségesen. Hogyan lehetséges ez? Hm, passz. Ötlet? :)”
 • 13. polo 2012. április 15. 15:44
  „5. adamantium 2012.04.15. 11:53 én jelenleg itt élek és ez érdekel de nyugaton sokkal jobb a szakmai tudásuk mint itt”
 • 12. bubuk 2012. április 15. 15:19
  „Jó, hogy nem Thaiföldre mentek tovább képzésre, mint a kübekházi kollégájuk, aki belefulladt a szálloda medencébe.”
 • 11. hahaha62 2012. április 15. 14:11
  „9.Commander-V2 2012.04.15. 13:53

  Én sajna nem ezt látom...a birkaságból nehéz felébredni---ez a maygarosvitusos-virtusos baromság meg jól bejön----persze.egy ország egy síró-rívó himnusszal-puskás 60-éve megélt emlékeiből élve...hát?:?????????????????????????????
  vicc?röhej?közröhej?-----szabadon választható!!!”
 • 10. lukrecia 2012. április 15. 14:05
  „9: aham -- commander elvtárs. parancs értettük. Mszp re kell szavazni :))”
 • 9. Commander-V2 2012. április 15. 13:53
  „Jó látni, hogy a Fidesz politikáját korábban kritika nélkül támogató, szemellenzős társadalmi csoportok közül egyre több jön rá, hogy Orbánék átvágták és igazságtételt, tisztességes jogszabályi és gazdasági környezetet követelnek. Csak így tovább, 2014-re a jobboldali(nak nevezett) őrültetnek véget kell vetni.”
 • 8. hahaha62 2012. április 15. 13:36
  „http://www.stellenboersen.de/jobs/berufe/aerzte/anaesthesiologie/100914honorar-anaesthesist.html

  Nem értem-egyáltalán még minek ott vannak????viktátor le sem sz...rja Önöket-tessék nyugat most is 100 ezer--- A SZÁM NEM TÉVES--orvost vár-----10-szeres fizu----féláron vehető autók-tojás és egyéb élelmiszer----AMILYEN AZ ADJON ISTEN OLYAN LESZ A FOGADJ ISTEN -----NEM KÁR EZÉRT A .....-ÉRT---el kell menni---és vissza sem nézni!”
 • 7. lukrecia 2012. április 15. 13:05
  „Miért nem a szakszervezet intézi a érdekképviseletet?? Ja oda csak a tagdíjat fizetitek emberek, hogy a pesti szakszervezeti vezetők jól éljenek ???? gittegylet--szakszervezet”
 • 6. macs 2012. április 15. 12:17
  „3. baba60,
  nagyon egyetértek veled! Előbb-utóbb meg kéne tanulni, hogy a politikában a cél szentesíti az eszközt. Tehát, nem ártana mérlegelni a hallottakat és nem kellene hagyni, hogy "bábozzanak" a zemberekkel.”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Időutazás a Somogyi Károly Emlékkönyvtárban

Kiderült, hány ősnyomtatványt őriznek Szegeden, és megtudtuk, miért maradnak élénk színűek az öreg könyvek illusztrációi. Tovább olvasom