Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 32°C Még több cikk.

Békés emlékezés a suliban

A szegedi Béke Utcai Általános Iskola fennállásának 40. évfordulója alkalmából ünnepi gálaműsort rendeztek szombaton az Ady téri Tanulmányi és Információs Központban. A zenés-táncos műsor után többen volt iskolájukat is meglátogatták, felelevenítve a régi időket.
Az iskolai kórusban együtt daloltak egykori és jelenlegi diákok, valamint a tantestület tagjai. A szólót (a Légy jó mindhalálig című musicalből) Mészáros Zsolt igazgató énekelte. Fotó: Frank Yvette
A tanárok a tanáriban, a volt diákok régi osztálytermeikben ünnepeltek-emlékeztek szombaton a Béke utcai iskolában. – Az intézmény negyvenéves fennállásának tiszteletére rendezett délelőtti gálaműsor után hét-nyolc osztály már előre jelezte, hogy az iskolában osztálytalálkozót szeretne tartani – mondta Mészáros Zsolt igazgató, aki kollé-
gáival együtt pezsgővel koccintott a sikerekben gazdag négy évtizedre.

A második emelet egyik tantermében az 1969–1970-es évfolyam megsárgult osztályképei hevertek a tanári asztalon. A fotókon az akkor még hétéves lányokat és fiúkat mára negyvenes éveik elején járó családanyák és apák nézték. A férfiak nevetgélve, a nők sutyorogva – mintha csak most lennének cserfes végzősök – emlékeztek vissza a diákcsínyekre. A régi történetek ugyanúgy előjöttek arról a fizikatanárról, akinél csak az ötös tanulók ülhettek az első padokban, mint arról a gyulai osztálykirándulásról, ahol a 8/b-sek először üvegeztek.

– Hogy ma lesz-e ilyen, nem tudom, de nekem ez az egyik legkedvesebb diákkori emlékem – mondta Sipos Miklós, aki bizonyosan sok lánynak csaphatta a szelet hajdanán. – Amióta elballagtunk, nem jöttem vissza az iskolába. Mégsem változott semmi. Még a padok is ugyanazok, csak akkor nem Eminem nevét, hanem a Queent firkáltuk fel rájuk – nosztalgiázott Szombati Ildikó.

Kékes-Szabó Andrea, a gálaműsor egyik fő szervezője 1978-ban innen ballagott el, ma itt tanít, és két gyermeke is az iskola padjait koptatja. – Az a legnagyobb elismerés, hogy egykori diákok szívesen jönnek vissza az iskolába. Minden ajtóhoz, ablakhoz külön történetem fűződik. A gyerekek szinte provokálják, hogy régi diáksztorikat meséljek nekik. Ilyenkor persze kiderül, bizony én is puskáztam – mondta nevetve Kékes-Szabó Andrea.

Nem csupán a véndiákok gondoltak vissza szeretettel a Béke utcai iskolára, a most ballagó Ladányi Fanni is csak jót tudott mondani az intézményről. – A tanárok arra készítenek fel bennünket, hogy egy erősebb gimnáziumban is megálljuk a helyünket. A huszonkét fős osztályból mindenkit oda vettek fel, ahova a jelentkezését beadta – mesélte Fanni, aki a Ságvári gimnáziumban folytatja tanulmányait.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Majális idején könnyebben nyílik a pénztárca

Ismét birtokukba vették a ligetet a szegediek. A háromnapos majálisra már szombaton sokan… Tovább olvasom