Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Békés megye elfoglalja Csongrádot

Szeged - Nemcsak Makón, hanem várhatóan Szentesen, Kisteleken, Mórahalmon és Sándorfalván is a Békés megyei óriáscég lesz hamarosan az ivóvíz-szolgáltató. A városok eredetileg megyei vízművállalatot hoztak volna létre, de tervük meghiúsult, furcsa körülmények között.
Törzsrészvényt vesz Makó önkormányzata a békéscsabai székhelyű Alföldvíz Zrt.-ben – adtuk hírül csütörtökön. A város képviselő-testülete rendkívüli ülésen döntött, az előterjesztés szerint azért fontos, hogy tulajdonossá váltak a cégben, mert így később könnyebben köthetnek vele szerződést az ivóvíz-szolgáltatás biztosítására. Nem Makó az egyedüli megyénkbeli város, amely így döntött. Sándorfalva polgármestere, Kakas Béla (Fidesz) azt mondta, szintén részvényt vett önkormányzatuk az Alföldvízben, és már a szerződést kötik. Ugyanígy az Alföldvíz lesz a partnere Kisteleknek, Mórahalomnak és Szentesnek.

A Békés megyei vízműcég már eddig is jelen volt Csongrád megyében, hiszen Eperjes, Árpádhalom, Nagymágocs szolgáltatója, de most hétről hétre növekszik, nagyon tudatosan készül arra, hogy a régió legnagyobb szolgáltatójává váljon, nemrég lecserélte régi telefonközpontját. A törvény kedvez ennek a növekedésnek, mert most, májustól csak azok a vízszolgáltató cégek kapnak működési engedélyt, amelyek legalább 50 ezer felhasználói egyenértékkel rendelkeznek. Ez a fogyasztói bekötések számát jelenti. 2016-tól már csak a 150 ezer egyenértéket ellátó cégek működhetnek. Világos a cél: nagy, önkormányzati vagy állami tulajdonban lévő szolgáltatók jöjjenek létre, és lehetőleg minél olcsóbb legyen az ivóvíz.

Csongrád megyében – makói kezdeményezésre – elkezdtek szervezni egy itteni víziközmű-vállalatot. Egy hónapja szerződést kötött Szentes, Makó, Sándorfalva, Kistelek és Mórahalom polgármestere arról, hogy együtt, közös céggel képzelik el a jövőt. A vállalkozás azonban meghiúsult: Buzás Péter makói polgármester (MSZP) az áprilisi testületi ülésen úgy fogalmazott, Kistelek és Sándorfalva másnap „valamilyen hatásra" kilépett a megállapodásból, így már nem volt meg a hosszú távú működéshez szükséges 150 ezer fogyasztói egyenérték, kénytelenek ők is másfelé tapogatózni. Szirbik Imre szentesi polgármester (MSZP) lapunknak úgy fogalmazott, nem helyben, hanem a Parlament folyosóján, tisztán politikai alapon született döntés arról, hogy nem létesülhet Csongrád megyei vízművállalat. Nagy Sándor kisteleki polgármester (Fidesz) viszont azt mondta, azért döntöttek az Alföldvíz mellett, mert úgyse gyűlt volna össze itt elég fogyasztói egyenérték a hosszú távú működéshez.

Víziközműves szakemberek szerint sokat számított ebben a taktikai küzdelemben, hogy Szeged egymaga megfelel a törvénynek, nincs szüksége csatlakozókra. Hódmezővásárhely pedig ambivalensen viszonyult a kisebb megyebeli városok tervéhez.

Olvasóink írták

 • 12. HAJDÚKFOKOSA 2013. augusztus 18. 09:51
  „akkor az óriás cég tegyen rolla hogy ivóviz legyen a térségben mert kék a fogunk az arzéntol, vajon ki ezért a felelös hazaárulók)”
 • 11. szatyi 2013. május 13. 16:15
  „"...hogy mi lesz a makói VEZÉRIGAZGATÓVAL?"

  Tudod, kit érdekel?
  Ez legyen az ő gondja!”
 • 10. Francois 2013. május 13. 16:09
  „9. triatlonos 2013.05.13. 15:49 Ledöltem a székről! :) :) :) :)”
 • 9. triatlonos 2013. május 13. 15:49
  „Bakos András vízügyi szakújságíróvá vált - ami komoly titulus. De azért írásában kettősséget vélek felfedezni: 1. jól határozza meg a célt - olcsóbb legyen a víz! 2. visszasírja a régit - politikai síkra terelve a dolgokat. Viszont elfeledkezik a legfontosabbról, hogy mi lesz a makói VEZÉRIGAZGATÓVAL? Csabára fog járni? Vagy esetleg egy másik "szennyvizes" cégnél fog feltűnni? Remélem, hogy abban egyetértünk, hogy ekkora szakmai tudást parlagon hagyni óriási felelőtlenség. Aggódva várom a folytatást.”
 • 8. Francois 2013. május 13. 14:58
  „7. macs 2013.05.13. 14:50 Köszönöm válaszod! Ezeknél a tégla lakásoknál, nem beszélhetünk, lakáson kívüli csapokról se másról, talán a kemény az volt, mikor egy hónapra anno 62700 forintot számláztak ki! :) Hihetetlen! :)”
 • 7. macs 2013. május 13. 14:50
  „5. Francois,
  korábban nálunk is volt ilyen probléma. Mi a következőt csináltuk:
  1. minden csapot, mely a lakásokon kívül - régi kukatárolóban - volt, leszereltettünk,
  2. ellenőriztük, hogy mindenkinél van-e egyedi mérő.
  Egy darabig minden rendben volt, pár ezer forintot számláztak a háznak, ami a leolvasások pontatlanságával és időbeli elcsúszásával indokolható.
  Időközben az is kiderült, hogy az egyik lakó nem cserélt vízórát, ezért a Vízmű a házra terhelte a fogyasztást. Bocs, ha nem pontosan írom le a problémát, de valami hasonló történt. Neki megemeltük a közös költséget, illetve felszólítottuk, hogy rendezze a helyzetet. Az egyik jól értesült szomszéd azt mondja, már van óra. Most lesz közgyűlés, majd kiderül. :-)”
 • 6. macs 2013. május 13. 14:36
  „Ez az átszervezés mivel fog együtt járni? A településeken a korábban használt kutakból fogják a vizet kapni, mert akkor ez a költség változatlan marad. Ami a költségcsökkentést hozhat, az a létszámleépítés. Magyarán néhány helyen maradnak a műszakiak, a többieket pedig elküldik és Csabán létre fog jönni egy központ, ahol az egyéb területeket ellátó alkalmazottak fognak dolgozni.”
 • 5. Francois 2013. május 13. 11:23
  „4. igazságkereső 2013.05.13. 10:06 A történethez hozzáteszem, állítólag leolvassák, én minden lakást körbe járok, kifolyók, csőtörés nincs! Sőt ennél is tovább megyek, a lakók 1cm rel többet diktálnak be, és így is 4-8 ezer forint a különbség! Egyszer már 260-ezret kifizettünk, most 90 ezernél tartunk! A svédcsavar a fővízmérőt csak a vízmű vizsgálhatja be. Na itt tegyél okosságot ha tudsz, mert makón vagy 20-25 tömb már a haját tépi! :)”
 • 4. igazságkereső 2013. május 13. 10:06
  „#1.Francois 2013.05.13. 07:32 Csak az az egy kérdésem van, hogy ellenőrzi e valaki a főmérő leolvasását a Vízmű Zrt munkatársával, vagy csak Ő egyedül írja fel azt amit lát, ha látja egyáltalán az aknában levő víztömegtől!!”
 • 3. anya57 2013. május 13. 09:54
  „Ha Békés megyei víz szolgáltatás lesz akkor lehet fizetni jó magas árat .Békés megyében már sokan furatak kutat mert magas a díj .”
 • 2. Falcao 2013. május 13. 07:49
  „Erre az állítólagos olcsóságra befizetek majd. Nálunk a profit szokott szempont lenni nem az, hogy kevesebbet fizessünk.”
 • 1. Francois 2013. május 13. 07:32
  „Szerintem nem sokat vesztünk vele. Remélem náluk nem lesznek a lakótömböknél az éves több száz ezres eltérések, a fő és mellékvízórák közt! :) Nincsen nagy igényem, csak ezt megélni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A sokszínű Európát vitték a Dóm térre

Az én Európám, az én napom címmel szervezte meg az Európa-napot a Somogyi-könyvtár előtti téren a Europe Direct Szeged európai uniós információs iroda. Tovább olvasom