Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Békés tüntetés a Kossuth téren

Szeged - Szegedi, deszki, algyői, tiszaszigeti, szentesi résztvevői is voltak a Kossuth téri demonstrációnak szombaton. Magyar Anna a 15 polgármester levelére és a magyar megyék napján elfogadott nyilatkozatra utalva közölte: Csongrád már felszólalt a költségvetés ellen. A tüntetés moderátora a szegedi Halász Gábor volt.
„Az elmúlt húsz év legveszélyesebb költségvetése" ellen a Fidesz-alelnök, debreceni polgármester Kósa Lajos hívására több ezren demonstráltak szombaton Budapesten, a Kossuth téren: önkormányzati képviselők, polgármesterek, munkavállalók és nyugdíjasok.

A Csongrád megyeiek vonattal, busszal és autóval utaztak, az utóbbi két csoporttal már Inárcsnál összefutottunk. A Parlament előtti táblaerdőben felfedeztük a Deszk, Szeged, Szentes és a Kurca-völgye feliratokat, de voltak még többek között Újszentivánról, Tiszaszigetről, Algyőről is. Találkoztunk Balogi Dániel, Kalmár Ferenc, Gyimesi László önkormányzati képviselőkkel, voltak országgyűlési képviselők is: Farkas Sándor és Bodó Imre.

– Nálunk nincsenek gyerekek, akik lepofozzák a tanárokat, mert nincsen már iskolánk sem, bezártuk! – beszélt a szegedi származású Halász Gábor, Kiskutas polgármestere, a rendezvény moderátora, a Barátok közt egykori szereplője.

Fotó: Segesvári Csaba
A szentesi tüntetők is kivették a részüket a költségvetés elleni tiltakozásból.
Fotó: Segesvári Csaba.

Magyar Annától, a Csongrád megyei önkormányzat elnökétől a helyszínen megtudtuk: csongrádi szónok nem lesz, de ez nem is fontos, hiszen a megye már felszólalt: 15 független polgármester nyílt levélben fordult a miniszterelnökhöz, október 2-án Szegeden, a magyar megyék napján pedig elfogadtak egy tiltakozó nyilatkozatot, amely a megyék önvédelméről szól. Magyar Anna egyébként Kósa Lajos felszólalásán kívül Kovács Józsefnek, a gyulai kórház igazgatójának beszédét várta leginkább, mert mint mondta, az „egészségügy területén szorít leginkább a cipő".

A transzparenseken helységneveken túl ilyeneket lehetett olvasni: „új magyar szimfonikusok: egy gordonka, millió bőgő", „Árpád-háziaktól a szarháziakig?", „Gyuláról üzenik a mamák és a nagycsaládosok: elég volt". Többen elhozták a gyerekeiket, néhányan a járdára rajzolták Bajnai libáját – az ideologizált aszfaltrajz műfaját teremtve meg ezzel.

Gyimesi László szegedi önkormányzati képviselő is részt vett a fővárosi demonstráción. Fotó: Segesvári Csaba
Gyimesi László szegedi önkormányzati képviselő is részt vett a fővárosi demonstráción.
Fotó: Segesvári Csaba

Kósa Lajos 12.20-kor kezdett beszélni. A Fidesz-alelnök láttán sokan felálltak a hordozható horgászszékből, eltették a perecet és a kolbászos szendvicset. Kósa – aki Halász Gábornak is az egyik példaképe – „Abszurdisztánnak" nevezte Magyarországot, amelyre Ionesco is irigykedne, és ahol a Monty Python is szívesen forgatna.

Kósa figyelmeztetett, hogy sosem szabad olyan politikusra szavazni, aki meghatározott időre vállal politikai szereplést, aztán le akar lépni, majd ismertetett egy 12 pontból álló kiáltványt. A jelenlévők felhatalmazását kérte ahhoz, hogy ezt hétfőn a Parlamentben is elmondhassa. Megkapta.
23 percet beszélt, szónoklata után a Szózat következett, majd békésen véget ért a rendezvény.

Fotó: Segesvári Csaba
Csongrád megye most csak néző volt, de korábban már beszélt.
Fotó: Segesvári Csaba

Vita barátok közt

A békésen zajló demonstráció nem volt feszültség- és érzelemmentes, mögöttem két barátnő, Olga és Edit veszett össze fél perc alatt. Edit: Csak addig békés a demonstráció, amíg nem jön egy rendőr, és nem lő a tömegbe. Olga: Ugyan már, ne fesd az ördögöt a falra, addig mondod amíg megtörténik. Edit: Szerinted amiatt történik, hogy mondom? Olga: Igen, és mert mások is mondják, akik olyan kergék, mint te! Edit: Ostobaságokat beszélsz! Később kibékültek.

Karsai ott volt, Hídvégi nem beszélhetett

Az MSZP-s Karsai József is megjelent a demonstráción, a battonyai polgármester szerint ez nemcsak politikai, hanem lelkiismereti kérdés is. Lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint nem engedték beszélni a Magyar Szociális Fórum szónokát, pedig azt előzetes megállapodás szerint öt perc illette volna meg. A közleményben az áll: a szervezők a helyszínen elkérték Hídvégi Tibortól beszédének szövegét, majd annak ismeretében úgy döntöttek, hogy nem adnak neki szót.

Olvasóink írták

 • 9. IVY 2009. október 13. 14:57
  „8. bélás
  Nyugi. Szemem rajtatok.:)”
 • 8. bélás 2009. október 13. 14:19
  „6. IVY 2009.10.13. 09:14
  Itt még IVY megvolt......”
 • 7. zolcsi44 2009. október 13. 14:12
  „Tüntetnek, felszolalnak a költség vetés ellen, mondván, hogy kevesebb jut. Igaz, de kinek????
  Meg kell nézni kik tüntetnek. Modos, a közelmultban meggazdagodott emberek, kivétel nélkül. Lehet, hogy az APEH-nek is meg kellenő őket vizsgálni???? Vagy lehet már megint sogor -koma -jobarát akci indul?????”
 • 6. IVY 2009. október 13. 09:14
  „Fogjátok az ECHO TV-t?
  Nézzétek. Rátok fér.”
 • 5. korcsmaaros 2009. október 13. 08:54
  „Milyen türelmetlen emberek!Hát nem birjátok már kivárni ezt a pár hónapot? Jön Orbán és "szakértő kormánya",minden szép és jó lesz.”
 • 4. xcbcr 2009. október 12. 23:15
  „Van olyan hely a világon, ahol tüntetéssel el lehet valamit érni? Sose értettem ezt, nem mintha zavarna, de egy kiadós délutáni majálisnál többet nem nagyon érő, egy jelképes valami.
  A Bojkott szót kellene inkább ízlelgetni, persze nem úgy, hogy pl a drága BKV bérlet/jegy árát blicceléssel kompenzálom. Ja ez Szeged. Oppábocs! SzKT. Nem mintha a blicceléssel bajom lenne, csak hát az üres villamos látványosabb.”
 • 3. senko01 2009. október 12. 19:06
  „Talán én sem látom a lényeget, de ez a "politikai elitt" talán, a csőcselék. Sajnálom de a történelem szerint, (elnyomás, -kialakult, döntésképes reakció, talán 20 -100 év) most következik valami nagyon rossz, amit úgy neveznek, hogy jobb oldali diktatúra. ( a bal oldalitól is félek) Én csak az utódok miatt aggódok. Ez nem a magyar labdarúgás emberek. Ott megszégyenültünk, de itt az életünk a tét. Ha lehet tartsa el magát minden falu község város. Tanulmányaim során Magyarországon 54 AZAZ ÖTVENNÉGY város volt. Az állami elvonás a területektől 65% ról 20 % -ra csökkenjen. Biztos hogy mindenki jobban adózik, ha látja az adó eredményét.
  A folyamatos tüntetések helyett mindenki végezze a dolgát, ha ott nem fizetik meg, menjen el máshova dolgozni. (Az átképzést is vállalva.) Mi akrtunk kapitalizmust. Felejtsétek már el a jóléti szocialista államot.
  Pannikának, pedig jó napot, és utolsó, papi dícsérő szavakat kívánok.”
 • 2. IVY 2009. október 12. 15:41
  „Csőcselék? Hmmm.”
 • 1. igazságkereső 2009. október 12. 11:10
  „Ha nem szervezik rá a csőcseléket a tüntetőkre, akkor minden tüntetés békés is lehet, lehetne! nem újdonság ez ma már!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tosca a Metből Szegeden

Sokan kíváncsiak voltak Szegeden is a New York-i Metropolitan Opera Tosca-produkciójára. Tovább olvasom