Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Békéscsabáé lesz a munkaügy

Mintegy negyven állami szervezet, hatóság, közhivatal megyei igazgatósága szűnik meg rövidesen: 2007-től dél-alföldi regionális igazgatóságok jönnek létre. Noha ez ügyben csak két-három hét múlva várható kormánydöntés, a háttérben információink szerint leosztották a lapokat. A regionális munkaügyi igazgatóság székhelye valószínűleg Békéscsabán lesz.
Szegeden a napokban terjedt el az a hír, hogy a dél-alföldi regionális munkaügyi központnak nem a Tisza-parti város lesz a központja, hanem a távoli Békéscsaba. A városban sokan érzik úgy, hogy Szeged presztízse csorbát szenvedett. Megkérdeztük Vladiszavlyev Andrást, a Csongrád Megyei Munkaügyi Központ igazgatóját, igaz-e, hogy Békéscsaba ad majd otthont a regionális központnak, de ő azt válaszolta: amíg nincs hivatalos döntés, nem nyilatkozhat. Megnyugtatásul hozzátette, a régiós átszervezés az ügyfelek kiszolgálását nem érinti. Arra a kérdésre, vajon jár-e létszámleépítéssel az, hogy a központ elkerülhet Szegedről, nem tudott információval szolgálni.

A Szociális és Munkaügyi Minisztériumban Schranz Edit sajtószóvivő szerint a regionális átszervezéssel kapcsolatos kormány-előterjesztés két-három héten belül elkészül, addig azonban nem adnak ki információt. Azt viszont hozzátette, ha Békéscsabára kerülne a munkaügy, attól még Szeged fontos stratégia pont maradna, az itt dolgozók szakmai tapasztalataira a jövőben is számítanak.

Maradnak, mennek

Szeged adna otthont többek között az adóhatóság, a rendőrség, az egészség- és nyugdíjbiztosítás regionális központjának és a régiós közigazgatási hivatalnak. Békéscsaba „kapja" a munkaügyet, a katasztrófavédelmet, az ÁNTSZ-t. Kecskemétről igazgatnák a dél-alföldi régióban a kincstárat, a közlekedésfelügyeletet – az eddig kiszivárgott hírek szerint.

Botka László országgyűlési képviselőtől is megkérdeztük, igaz-e, hogy Békéscsaba kapta meg a munkaügyet – politikai alku során. Szeged polgármestere azt mondta, nem kell politikai egyezkedést keresni a háttérben. Egész Európában azt jelenti a regionalitás elve, hogy a legfontosabb szervezetek igazgatósága a régióközpontban található – ez szerinte így lesz Szeged esetében is. Vannak viszont olyan hivatalok, amelyek esetében szakmai érvek azt indokolják, hogy egy másik városba költözzenek. Botka támogatja a regionális átszervezést, mert ezáltal a munka hatékonyabb lehet és megfelelhet az európai normáknak. Hozzátette, azzal, hogy más városokba kerülnek egyes központok, helyben minden marad a régiben, csak a kiemelt vezetőt és az adminisztrációját nélkülözzük.

Információink szerint a békéscsabai regionális munkaügyi központ létrehozását szakmailag azzal indokolják, hogy abban a megyében a legnagyobb a munkanélküliség. Úgy tudjuk, minden szépítés ellenére, legalább 10 százalékkal kevesebb munkatársra lesz szükség a megszűnő megyei igazgatóságon. Jelenleg a megyei központ és a vidéki kirendeltségek együttes létszáma 161 fő. Két hónappal ezelőtt egyszer már csökkentették a létszámot, tizenöt embert küldtek el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Varasdi Gyula az Exover tartozásáról

Varasdi Gyula megkereste szerkesztőségünket, hogy elmondja: semmi köze a szegedi Exover Kft.-hez,… Tovább olvasom