Délmagyar logó

2016. 12. 04. vasárnap - Borbála, Barbara -5°C | 4°C

Béládi Ilona 80 éves

Hat szabadalom, hat kitüntetés, húsz év a szegedi egyetem orvosi mikrobiológiai intézete élén, több mint kétszáz közlemény, több mint háromszáz előadás. E számsorozat is jellemzi a 80. születésnapját ünneplő dr. Béládi Ilona professzor, a ma is aktív víruskutató munkásságát.

Az interferon hazai gyártásának elindítójaként ismerik a legtöbben dr. Béládi Ilonát. Szenzációnak számított ugyanis a 70-es és 80-as években a humán interferongyártás – tudjuk meg Mándi Yvette-től, a Szegedi Tudományegyetem orvostudományi kara mikrobiológiai intézete vezetőjétől. A fehérvérsejtek által is termelt természetes anyag az interferon, vagyis azt az emberi szervezet nem idegen gyógyszerként fogadja. Ugyanakkor segítségével nem minden vírusfertőzés gyógyítható.
Az interferon, mely a daganatos sejtek növekedését gátolja, például az úgynevezett hajas-sejtes leukémiában szenvedők, illetve a hepatitis C kezelésében eredményesen használható. A gyógyszer kifejlesztéséhez több szabadalma is kötődik, e téren az intézetet húsz éven át igazgató dr. Béládi Ilona együttműködött az Egisz gyógyszergyárral. Ennek eredménye ma is megmutatkozik – például a mikrobiológiai intézet laboratóriumainak kiváló felszereltségében.

A 80 esztendős feltaláló, víruskutató, tudományszervező, egyetemi oktató, kétgyermekes családanya és ötunokás nagymama ma is aktív: emeritus professzorként folytatja munkáját, rendszeresen dolgozik laboratóriumában, a minap jelent meg legfrissebb közleménye. A volt tanítványok, az egykori és mai kollégák, az egyetemi hallgatók dr. Béládi Ilona egyetemi tanár 80. születésnapja tiszteletére ma tudományos ülést rendeznek az MTA SZAB székházában.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Címlapra kerülhet a szegedi diáklány

Akár egy szegedi diáklány is lehet novemberben az egyik férfimagazin címlapján, Cseh Anita ugyanis a… Tovább olvasom