Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Béládi Ilona 80 éves

Hat szabadalom, hat kitüntetés, húsz év a szegedi egyetem orvosi mikrobiológiai intézete élén, több mint kétszáz közlemény, több mint háromszáz előadás. E számsorozat is jellemzi a 80. születésnapját ünneplő dr. Béládi Ilona professzor, a ma is aktív víruskutató munkásságát.

Az interferon hazai gyártásának elindítójaként ismerik a legtöbben dr. Béládi Ilonát. Szenzációnak számított ugyanis a 70-es és 80-as években a humán interferongyártás – tudjuk meg Mándi Yvette-től, a Szegedi Tudományegyetem orvostudományi kara mikrobiológiai intézete vezetőjétől. A fehérvérsejtek által is termelt természetes anyag az interferon, vagyis azt az emberi szervezet nem idegen gyógyszerként fogadja. Ugyanakkor segítségével nem minden vírusfertőzés gyógyítható.
Az interferon, mely a daganatos sejtek növekedését gátolja, például az úgynevezett hajas-sejtes leukémiában szenvedők, illetve a hepatitis C kezelésében eredményesen használható. A gyógyszer kifejlesztéséhez több szabadalma is kötődik, e téren az intézetet húsz éven át igazgató dr. Béládi Ilona együttműködött az Egisz gyógyszergyárral. Ennek eredménye ma is megmutatkozik – például a mikrobiológiai intézet laboratóriumainak kiváló felszereltségében.

A 80 esztendős feltaláló, víruskutató, tudományszervező, egyetemi oktató, kétgyermekes családanya és ötunokás nagymama ma is aktív: emeritus professzorként folytatja munkáját, rendszeresen dolgozik laboratóriumában, a minap jelent meg legfrissebb közleménye. A volt tanítványok, az egykori és mai kollégák, az egyetemi hallgatók dr. Béládi Ilona egyetemi tanár 80. születésnapja tiszteletére ma tudományos ülést rendeznek az MTA SZAB székházában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Címlapra kerülhet a szegedi diáklány

Akár egy szegedi diáklány is lehet novemberben az egyik férfimagazin címlapján, Cseh Anita ugyanis a… Tovább olvasom