Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Belekóstoltak a szerbek a wellnessbe

Csongrád megye - Szeged és térsége közel fekszik a déli határhoz, magas színvonalú szállodákkal, fürdőkkel, jó éttermekkel rendelkezik – erre jöttek rá azok a szerbek, akik wellnessezni és vásárolni járnak át Magyarországra. A román turizmus gőzhengere után a szerbeké is beindult a szállodaipar nem kis örömére.

– Nyelvtanfolyamra küldtük a kollégákat, olyan sok a szerb és a román vendégünk – mondta Frank Sándor, a Fehértói halászcsárda tulajdonosa. Magyarázatképpen hozzátette: a tanfolyam azt jelenti, hogy a munkatársak között akad, aki Szerbiából és Romániából származik, ők tanítják a többieket arra az 50–80 szóból, kifejezésből álló alapszókincsre, ami az éttermi kiszolgáláshoz szükséges. Aki ezeket a szavakat nem tudja felmondani, egy sört fizet a kikérdezőnek.

Az 5-ös főút mellett fekvő halászcsárdában nem vezetnek statisztikát, így nem tudják megmondani, hányszorosára nőtt a szomszédos országokból érkező vendégek száma. Frank Sándor úgy érzékeli, a romániai vendégözönhöz most zárkóznak fel a szerbek: leggyakrabban azoknak az átutazóknak a gyerekei, unokái, akik szeretnének meggyőződni arról, hogy tényleg olyan finom-e a szegedi halászlé, mint ahogy azt otthon hallották.

Új vonzerő a Hagymatikum
Új vonzerő a Hagymatikum

Az ortodox húsvétra készülnek
Mórahalmon már az ortodox húsvétra, a jövő hétre készülnek a fürdőben meghosszabbított nyitva tartással – mondta Balog László, a polgármesteri kabinet vezetője. 2011. szeptember 22. és 23. között megkérdezték a fürdővendégeket, ki honnan jött, és kiderült: 47 százalékuk Szerbiából. Egy évvel korábban még csak 17 százalék volt a szerb turisták aránya. Mórahalomra szervezett utakkal, buszokkal is érkeznek a vendégek, egyre többen. 
 
4 csillagos szálloda apróhirdetésben keresett a múlt héten szerbül és angolul tudó recepcióst, az érdeklődőknek egy telefonszámot adtak meg. Amikor ugyanezt a számot felhívtuk, Maklári Lászlóné, a Hunguest Hotel Forrás igazgatójánál csörgött a telefon. Elmondta: időközben már meg is találták a munkatársat, és hozzátette, nagyon sokan jelentkeztek az állásra. Megtudtuk, azért volt szükség szerbül beszélő recepciósra, mivel a déli szomszédtól érkező vendégek száma a háromszorosa a tavalyinak.

Miért szerettek meg bennünket a szerbek? Maklári Lászlóné magyarázata szerint Szerbiában nincsenek wellness-szállodák, korábban Horvátországba jártak át a fürdőzni vágyók. A Forrás értékesítője Újvidéktől Belgrádig járja a kinti városokat, többek között az ő munkájának az eredménye, hogy a szerbek rájöttek: mi vagyunk hozzájuk a legközelebb, ráadásul színvonalasabbak a wellnesshotelek, mint Horvátországban. A szomszédok általában 2 éjszakát töltenek itt, eközben az Árkádban is bevásárolnak.

Ács Szilvia, a Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft. vezetője 2011-es statisztikával szolgált: az első 7 hónap számainak ismeretében a szerb vendégek, valamint az itt töltött vendégéjszakák száma is közel az ötszörösére nőtt a kereskedelmi szálláshelyeken. A négycsillagos szállodák kiemelkedő forgalmat produkáltak: vendégszámban 32 százalékos növekedést hoztak, vendégéjszakában pedig 58 százalékot, ami jórészt a Forrásnak köszönhető.

Fürdőturizmus Makón
A makói fürdő elsősorban a romániai vendégekre számít, bár a hétvégén szerb szót is hallottunk: egy egész busznyi fiatal érkezett onnan. A Hagymatikumban minden ki van írva a magyar mellett nemcsak angolul, de szerbül és románul is, a vezetés odafigyel a szomszédos országok ünnepeire, ezeken a napokon bővíti nyitva tartását – legutóbb a szerb államiság ünnepén, februárban volt ilyen. A fürdőben fogadtak szerb és román újságírókat, hirdetnek is az odaát megjelenő lapokban. Mi több: megírtuk, hogy a Hagymatikum 15 dolgozója vesz részt 4 hónapos román nyelvtanfolyamon. A szomszédok csalogatása sikeresnek tűnik: bár hét közben a legtöbb vendég makói és környékbeli, a hétvégéken a fürdőzők fele, olykor akár 70 százaléka is külföldi – erősítette meg Rácz Mónika általános igazgató.

Olvasóink írták

49 hozzászólás
 • 49. vimvirepellere 2012. április 04. 17:27
  „48. Anmari51 2012.04.04. 17:07

  Nem a határon túli nemzettársainkkal van baj, és részemről például románokkal soha nem volt rossz tapasztalatom, ellenben a szerbek állandóan olyan hangosan ugatnak, mintha muszáj lenne ordítaniuk, ezen kívül lökdösődnek, tolakodnak, szemetelnek, köpködnek a taknyukat a földre csapják és teljes fesztelenséggel otthon érzik magukat. Mórahalom élvezhetetlen lett miattuk, primitív balkáni csürhe.”
 • 48. Anmari51 2012. április 04. 17:07
  „Anmari51
  Kedves kommentelők, most is mint általában csak úgy sugárzik a gyülölet a hozzászolásokból! Tisztelet a kivételnek! Nem új az számunkra, hogy sok román és szerb / nem kizárt többségük határon túl élő magyar/ jár Szegedre vásárolni, pihenni szórakozni. Nagy divat volt ez már a nyolcvanas évek végétől, különesen ami nagy bevásárlásokat illeti. Igaz tényleg hangosak sokan közülük és felfordulást rendetlenséget hagynak maguk után, főleg a parkoló buszok környékén.
  A kereskedelemnek és a vendéglátóknak, wellness szállodáknak meg mindegy ki a vevő/vendég a bevétel a lényeg. Az meg mindenkinek hasznára lehet magyarországon ha nálunk pénzt költenek külföldiek is! Akár új munkahelyet is teremthet a megnövekvő forgalom, mert a meglévő létszám már nem elegendő. Miért baj az ha szükség van a világnyelveken túl román és szerb nyelv tudásra? Nem ismeretlen az a fogalom ahány nyelvet tudsz, annyi embert érsz?!
  Csak, jöjjenek minél többen hozzák a pénzüket honfitársaink közül úgy is egyre kisebb számban vannak azok, akik megengedhetik maguknak akár a belföldi, akár a külföldi nyaralást, wellness pihenést. Mi is jártunk Bécsbe, Szabadkára vásárolni akkor magyaroszágon még nem lehetett kapni azokat a dolgokat, vagy jóval drágábban hát útra kelt a magyar elindult a bevásárló túrista útra. Úgy tudom nem olcsóbb nálunk sem az élelmiszer, sem a háztartási műszaki cikk ára, de jóval nagyobb a választék mint "otthon" náluk.
  Nézzük az ügy jó oldalát és legyünk elfogadóbbak, megértőbbek a vendégeinkkel!”
 • 47. hahaha62 2012. április 04. 16:43
  „meg egy picit az ékszerrablásba is...kis inyencek!!! keverik a jót a még jobbal!”
 • 46. szodaviz 2012. április 04. 14:20
  „Kedves tavimaszlag barátom, délvidéki, szabadkai magyarként nem csodálkozom, ha Szegeden kiirnák lassan hogy : "szerbek ne lopjatok ´´.
  Milyen meglepő, hogy kiraboltak egy ékszerüzletet...Legközelebb mást fognak...Vagy megvernek valakit.Csak ne a te gyerekeid legyenek azok.Mert feltételezem nem edzőnadrágban és bilre nyírt fejjel, zsebrevágott kézzel köpködve járnak a fiaid az utcán...(Megsúgom, ezek a legfőbb ismérvek a szerbekre).
  Innen is látszik, hogy mekkora lúzer vagy.Tegnap még alaptalanul hoztad fel a ausztriai példát, ha igaz is lenne, akkor sem lennénk különbek a te szerb fajtádtól...”
 • 45. hahaha62 2012. április 04. 10:47
  „44.vimvirepellere 2012.04.04. 06:35

  A szerb idegesítő, zajos, szutykos egy alpári népség.

  ÍGY IGAZ--+++++++++++ ERŐSZAKOS-ÁTVER GAZDASÁGI PARTNERKÉNT---A SEMMIBŐL IS ALKUDNA----ÉS PERSZE UTÓLAG FIZETNE.”
 • 44. vimvirepellere 2012. április 04. 06:35
  „A szerb idegesítő, zajos, szutykos egy alpári népség.”
 • 43. bambinaXX 2012. április 04. 05:07
  „ha fizethetnének euro-val? nekünk jó lenne.. és nekik is.
  én még emlékszem, mikor mi fizettünk márkával Szabadkán, Újvidéken.”
 • 42. Ferrer 2012. április 04. 01:25
  „Szodaviz, én éltem Szabadkán, és tudom, mi megy ott. Semmi különleges.”
 • 41. szodaviz 2012. április 03. 23:11
  „Na látod az ilyen és hozzád hasonlók tartják bennem a lelket.Nem sikerült mindenkit lebutítani.A többi bezárt elméjű meg nem érdekel. :)
  Üdv”
 • 40. reader 2012. április 03. 22:50
  „39. szodaviz 2012.04.03. 22:29

  You´re right! :)
  És még ezek mondják a mi nyelvünkre, hogy "barbár, meg a lovak nyelve", de néha nézzenek magukba mert az övéké meg a makogáshoz hasonlít!

  Amúgy itt sem valami "húdetuti", de egyáltalán nem irigyellek benneteket vajdasági magyarokat.”
 • 39. szodaviz 2012. április 03. 22:29
  „Ja, én is úgy tudom, hogy az angol olyasmi világnyelvféle...Miért nem tudnak angolul a kedves szerb és román vendégek?
  Magyarországon pedig még a csapból is az folyik, hogy milyen sokan nem beszélnek egyetlenegy idegen nyelvet sem?
  Fel kéne mérni a szerbek idegennyelv tudását..Ha eltörölné valaki a szerb nyelvet, csak ugatni tudnának..”
 • 38. reader 2012. április 03. 22:18
  „Vajon ha fordított esetben a magyarok költenék el a pénzt a felsorolt népeknél akkor ők is megtanulnának magyarul? Gondolom nem.
  De azért csak pitizni nekik tovább! És még románul, szerbül is tanulni az ott dolgozóknak? Ez igen! Mondják angolul mi a bajuk!”
 • 37. szodaviz 2012. április 03. 21:28
  „Ne igazolódjon be amit mondok.
  Majd idővel nem a határmenti, hanem a távolabbi (mondjuk Újvidék) térségből szerveznek kirándulásokat Szegedre és környékére (mert ugye híre megy annak, hogy frankó hely ez).Ez eddig még szép is.
  Csak majd ott lesz a baj, ha este részegen, bandákba verődve megvernek egy két járókelőt.
  Tehát Tavimaszlag barátom majd beállhatsz közéjük, verni az ilyen igénytelen magyarokat...
  Ajánlom figyelmedbe a magyarok a balkáni háborúban cimű dokumentumfilmet.
  http://www.youtube.com/watch?v=OyscXnxXlHg
  Itt aztán igazi gyilkosoknak is nevelheted a gyerekeid.Elleshetsz néhány szerb praktikát.”
 • 36. szodaviz 2012. április 03. 21:19
  „29. tavimaszlag
  Nem bocsátkozom veled vitába, költözz Szabadkára, és élj ott egy hónapig.
  1.Nagy valami, hogy beszélsz szerbül, ha még magyarországi szerb is vagy.Én sosem vertem a mellemet, hogy vajdasági magyarként beszélem a magyar nyelvet.Az meg alap, hogy a gyerekeimet is magyarnak fogom nevelni.
  Te most olyannak osztod az észt, aki ott él a szerbek között.A kiragadott példád meg hüjeség, mert mindenki tudja hogy nem magyarok loptak, hanem a romák.
  Ha már a lopásnál tartunk, Arkan meg Seselj bűnbandái mit csináltak 1991 ben Baranyában?Embereket, gyerekeket öltek meg, az értékeiket meg ellopták.Most ők, azok a gyilkosok ott élnek köztünk, mert Horvátországba nem mernek visszamenni.
  Mondom, költözz oda, és aztán oszd az észt.Én nem gyűlölöm a szerbeket, csak meg van a véleményem a többségről.
  Egyébként gondolkozz el, hogy miért gyűlöli a szerbeket az összes többi határos nép?”
 • 35. Timike74 2012. április 03. 21:10
  „28-29 tavimaszlag!
  Azok közé a nem "igénytelen" (tőled idéztem) magyarok közé tartozom,akik rendszeresen járnak fürdőbe,szaunázni.
  Bár nem általánosítok,de el kell mondjam,hogy a románok és szerbek azok,akik képtelenek csendben lenni pl. a szaunában,illetve kinyitja az ajtaját és megvárja (nyitott ajtónál),amíg a cimborája kimászik a medencéből és odaér,nem érdekli,hogy kihűl a helység,mert nem is tudja mi a lényege! TISZTELET A KIVÉTELNEK!”
 • 34. horylaci 2012. április 03. 21:05
  „Hazugságok hazugsága. Van aki nem ismeri Mórahalmot és Szegeden reked, a Románok pedig egyértelműen Makót választják.
  Végig kell csak nézni CSÚCSSZEZONBAN, augusztusban, vasárnap, melegben, mikor a gombás időszakban egy gyufaszálat se lehetett leejteni, ahhoz képestez a mostani golfpályához hasonlít.

  Másképp kellett volna az egészet megoldani hígagyúak, ba.....ok meg!”
 • 33. horylaci 2012. április 03. 21:05
  „Hazugságok hazugsága. Van aki nem ismeri Mórahalmot és Szegeden reked, a Románok pedig egyértelműen Makót választják.
  Végig kell csak nézni CSÚCSSZEZONBAN, augusztusban, vasárnap, melegben, mikor a gombás időszakban egy gyufaszálat se lehetett leejteni, ahhoz képestez a mostani golfpályához hasonlít.

  Másképp kellett volna az egészet megoldani hígagyúak, ba.....ok meg!”
 • 32. Berlusconi 2012. április 03. 20:43
  „Legyünk már végre európaiak, ha már befogadtak bennünket!”
 • 31. Mil 2012. április 03. 19:53
  „Ez igen örvendetes tény. Örüljünk neki. Ez egy plusz vásárlóerő a régiónak a döglött hazai helyett-mellett. Lényegében exporttal ér fel. Valószínű ez az ottani jobbmódú réteg, illetve vendégmunkások, akik értelemszerűen többet keresnek.”
 • 30. TrombiFrédi 2012. április 03. 19:38
  „A szerbek és a románok itt elköltött pénzei nem pótolják az elmaradt fejlesztéseket és azok forrásait, mert ettől még a Dél-Alföld ott tart ahol...másrészt a szerb és román "barátaink" vásárlóereje is vége, illetve náluk is vannak, indulnak hasonló projektek...”
49 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Berecz András mesél

A Kossuth-díjas mesemondó, Berecz András lép fel az IH Rendezvényközpontban holnap. Tovább olvasom