Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Belga juhász ipiapacsozza a határsértőket

Röszke - Elfogták a rendőrök az idei tízezredik határsértőt Csongrád megye déli határszakaszán, aki a zöldhatáron keresztül akart illegálisan hazánkba jutni – írtuk a múlt héten.
Az elmúlt 48 órában újabb 105 koszovói, pakisztáni, marokkói, makedón, szír és montenegrói határsértő került az egyenruhások kezére Röszke, Mórahalom és Szeged külterületén.

A határrendészeket néhány napja Röszke környékén egy kifejezetten őrző-védő feladatokra és nyomkövetésre kiképzett belga juhászkutya is segíti a zöldhatár őrzésében. Az eb az EU által támogatott Külső Határok Alapprogram segítségével került a déli határvidékre. A másfél éves kutyát Dunakeszin képezték ki.

Horváth Zoltán rendőr törzsőrmester Apacs nevű rendőrkutyájával járőrözik a röszkei határszakaszon. Fotó: MTI
Horváth Zoltán rendőr törzsőrmester Apacs nevű rendőrkutyájával járőrözik a röszkei határszakaszon.
Fotó: MTI

– Részt vett már határsértők elfogásában, de egyelőre csak helyszínbiztosításra vetettük be. Éles helyzeteken kívül is gyakorolni kell még vele, de a naponta érkező sok határsértő miatt bőven lesz dolga az igazi bevetéseken, ami egy sima gyakorlásánál sokkal nagyobb sikerélményt jelent az állatnak – mondta Horváth Zoltán.

A törzsőrmester abban is bízik, hogy az eb jelenléte visszatartó erőt is jelent majd, hiszen sok ember fél egy ekkora termetű jószágtól. A kutya kiképzésén az Apacs nevet kapta. – A fején, valamint a szeme alatt lévő fekete csíkok, illetve vöröses színű bundája miatt úgy döntöttem, hogy nem keresztelem át – mondta Horváth Zoltán.

Egy biztos: szolgálatakor mindig Apacs lesz a hunyó a határon, és ha egy határsértőt megpillant a növényzetben, rohanhat gazdájához ipiapacsozni.

Olvasóink írták

 • 4. hajosinas 2013. július 25. 18:26
  „Majd ha Szerbia Uniós tagállam lesz és a Schengeni határ náluk lesz, meg a Román szomszédoknál, akkor majd ők fognak küszködni ezekkel a dolgokkal.Addig viszont "nagypappa" által leírtakkal bizony egyet kell érteni.Más kérdés az hogy a Román szomszédaink igyekeznek-e Schengeni határ lenni ? Mert a jelen információk szerint, nem túlzottan kapkodnak e feladatkörért és még akkor hol van Szerbia és a többi ?”
 • 3. nagypappa 2013. július 24. 03:34
  „1. grafika88 2013.07.23. 09:54

  Képzeld el, mire a sok szerencsétlen kis hazánkba ért, kifosztva szinte egy fillér nélkül kell boldogulnia. Sem élelmiszerre sem utazásra nincs már pénze. Ha a hatóság nem segít, az átlagemberek nem vagy alig segítik őket. A körülmények rákényszerítik őket bűncselekmény elkövetésére. Tehát a mi biztonságunk érdekében igen is táborba kell őket vinni. Az már más kérdés, hogy ez a menekültáradat a hatóságok részéről milyen nehezen kezelhető feladat.”
 • 2. papsajt 2013. július 23. 14:38
  „elkapják őket, elviszik a menekült táborba, ahonnan szabadon távozhatnak.
  mi értelme az egésznek?
  http://www.civishir.hu/hajdu-bihari-hirek/debreceni-menekulttabor-8211-nem-akarjuk/0707201726”
 • 1. grafika88 2013. július 23. 09:54
  „Engedjék őket tovább.Senki se akar itt maradni..uticél nyugat-európa !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarország még mindig az ígéret földje

1218 hízott liba árával tartozik a Hajdú-Bét felvásárlója a mártélyi Venczel Teréziának és Börcsök Szilveszternek 2001 óta. Tovább olvasom