Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Bella ugatása mentette meg a bordányi család életét

Bordány - Kiégett a szerszámos raktára, majd a levegőbe repült a tetőzete is egy bordányi családi háznak. Fábiánékat Bella nevű kutyájuk figyelmeztette a veszélyre. Pár percen múlt az életük.
Tüzet fogott, kiégett a raktára, majd a levegőbe repült egy családi ház teteje néhány nappal ezelőtt Bordányban. A sors fintora, hogy a szerencsétlenül járt bordányiak annak a Fábián Edit Myriam nővérnek a hozzátartozói, aki misszionáriusként előbb Franciaországban, majd 11 éve a Fülöp-szigeteken segít az AIDS-betegeken, az elítélteken és a hajléktalanokon. (Myriam nővérről korábban olvashattak lapunkban.)

A nővér a filippínók országából írt levelében kérte a helyieket és minden jó szándékú embert, segítsenek családjának, akiknek a figyelmét a halálos veszedelemre keverék kutyájuk hívta fel.

– Éjfél körül zavarta fel a családot Bella, aki úgy kaparta az ajtót, hogy a reluxa is lejött róla. Felébredtünk, majd benéztem a szerszámosraktárba, ami a lakószobákkal egy épületben található. Itt már semmit nem láttam a füsttől – mesélte a fóliázásból élő, 38 éves Fábián Zoltán.

Fábián Zoltánné 7 hónapos kislányával. Bella kutya figyelmeztette őket a veszélyre. Fotó: Karnok Csaba
Fábián Zoltánné 7 hónapos kislányával. Bella kutya figyelmeztette őket a veszélyre.
Fotó: Karnok Csaba

– Rögtön eszembe villant, hogy két üres gázpalackot tárolunk a helyiségben, ezért a 80 éves édesanyámat, a feleségemet a 7 hónapos kislányunkkal azonnal kiparancsoltam az autóba – folytatta Fábián Zoltán. – Néhány perc múlva előbb az egyik, majd kisvártatva a másik palack is felrobbant olyan detonációval, mintha háborúban lettünk volna. A házunk teteje az égbe szállt, a cserepek és a gerendák a mennyezetet áttörve a szobákra estek. Öt évet dolgoztunk a ház csinosításán, mindenünk tönkrement, elégett.

Myriam nővér kérése

A misszionárius Myriam nővér levelében arra kéri a segíteni szándékozókat, hogy aki megengedheti magának, támogassa testvérét és családját a talpra állásban. Az adományokat a 6795 Bordány, Dudás utca 75. szám alá küldhetik, Fábián Zoltánnak címezve.

Számítása szerint a 150 négyzetméteres házban 10 millió forintot is meghaladó kár keletkezett, az elégett ingóságokra nem volt biztosításuk. Zoltán a család összes megspórolt pénzét, másfél milliót költött az új cserepekre és gerendákra, úgy véli, 2 hónap múlva már lakható lesz az ingatlan.

A Fábián család a háztól mintegy 200 méterre nézte végig a robbanásokat, majd három napjukba telt, hogy ismerőseik segítségével eltakarítsák a romokat. Tegnap is a rokonság, valamint ismerősök munkájától volt hangos a ház, ahol az elégett használati tárgyak szaga még mindig átjárta a levegőt. A mosógépet vastag korom fedte, a konyhaszekrény egy része elüszkösödött, a fürdőkád elolvadt, az ablakok kitörtek, a hálószobák falán éles repedések húzódtak.

Rokonok és ismerősök dolgoznak a ház helyreállításán. Fotó: Karnok Csaba
Rokonok és ismerősök dolgoznak a ház helyreállításán.
Fotó: Karnok Csaba

– Eddig semmi magyarázatot nem találtak a szakemberek arra, hogy mitől keletkezett a tűz – mondta Fábián Zoltán, aki családjával együtt ideiglenesen felesége szüleihez költözött. A családfő a jövővel kapcsolatban csak annyit mondott: – Majd csak lesz valahogy.

Felrobbant egy ház Csongrádon

Gázrobbanás döntött romba egy házat tegnap délután Csongrádon. A szemtanúk mondták lapunknak, hogy az épület 58 esztendős, súlyosan sérült tulajdonosa egyedül vánszorgott ki a romok közül, és annyit tudott mondani, házában berobbant a gáz. A mentők Szentesre, majd helikopterrel a fővárosi Honvéd kórházba szállították a férfit. Információink szerint harmadfokú sérüléseket szenvedett a fején és kezein. A rendőrségi és tűzvizsgálói szakvélemény szerint kizárt, hogy bűncselekmény történt.

Olvasóink írták

 • 4. ankusz 2009. március 04. 08:55
  „Anti88!Talán nem itt kéne reklámoznod magad....pénzintézet és nem kértek cserébe semmit....most nem de majd időbe igen...Csodálkozva olvastam h na vki felajánlja a segítéségét...aztán ráeszméltam mégsem....”
 • 3. Anti88 2009. március 03. 21:29
  „Üdvözletem a szerkesztőnek és a családnak is!
  Nagyon sajnálom ami velük történt!
  És szeretném felajánlani segítőkészségemet nekik!
  Amit úgy tudok rendelkezésükre bocsátani hogy egy pénzügyi cégnél dolgozom, aminek nincs saját terméke és teljesen független!
  Foglalkozási területeink a következők: bankszektor, biztosítók, lakástakarék pénztárak, befektetések, nyugdíjpénztárak, adókedvezmények!
  Cégünk fő irányelvei hogy az emberek a keresetüket a lehető legjobban kihasználhassák, elérhessék céljaikat és hogy levegyünk egy terhet az emberek válláról és ezért semmilyen díjat nem kérünk cserébe!
  Ha esetleg érintené a rossz helyzetbe került családot szívesen állok rendelkezésükre!
  Kérem akkor a szerkesztő jelezze felém egy e-mail-ben hogy feltudjuk venni a kapcsolatot!”
 • 2. narrator 2009. március 03. 18:25
  „Milyen szerencsések!

  Ha nincs a kutya, ha belekezdenek az értékek kimentésébe, akkor már nem élnének.”
 • 1. 7szünyükapanyányimonyók 2009. március 03. 17:39
  „a heroinról sose lehet leszokni......(lábjegyzet)nem azért tette el az utolsó tűt h elrémissze hanem hogy hátha jó lesz még valamire.....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felrobbant Fábiánék bordányi lakóháza

Bordány - Kiégett a szerszámos raktára, majd a levegőbe repült a tetőzete is egy bordányi családi háznak. Tovább olvasom