Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 17°C | 28°C Még több cikk.

Bélszín, süllő – a legborsosabb árakon

Szeged - Melyik a legdrágább, a legkülönlegesebb étel? Megkértünk néhány szegedi éttermet, az említett szempontok alapján szemezgessenek saját étlapjukról.
„Roston sütött bélszínjava, ahogy azt az egri érsek szereti" – a Vendéglő a Régi Hídhoz legdrágább ínyencsége 3200 forint. A szegedi étteremben megrendelhető finomság elkészítése nem mondható különlegesnek, a nevéhez viszont kedves történet fűződik.

Egri érsek a szegedi vendéglőben

– Szimplán a fogás úri jellege miatt, illetve azért, mert egri vörösbort is használunk az étel elkészítéséhez, fogalmaztam úgy, hogy az egri érsek kedvence. És mit hozott az élet: a szeged–csanádi megyés püspök egyszer pont erre hívta meg az egri érseket itt a vendéglőmben – mesélte Kovács Zsolt üzletvezető. Elmondta, azért volt szükség az eredeti név – bélszín Rossini módra – megváltoztatására, mert hagyományos champion gombát használnak, így nem a nemzetközileg elfogadott módon, a sok tízezer forintos szarvasgomba felhasználásával tálalják.

A Fasor Vendéglőben Farkas Tünde szolgálja fel a legdrágább ételüket, a szűzpecsenyét gazdagon Fotó: Miskolczi Róbert
A Fasor Vendéglőben Farkas Tünde szolgálja fel a legdrágább ételüket, a szűzpecsenyét gazdagon Fotó: Miskolczi Róbert

Az étterem egyik legkülönlegesebbnek mondható étele a grúz nyárs obicupfer módra, mely az üzletvezető fantáziájának szüleménye, és 2000 forintba kerül. – A vendégek általában értetlenkednek a név hallatán. Az obicupfer zsebtolvajt jelent, a rabló nyárson megnevezésére találónak véltem. A különleges flekken húsból adzsika kaukázusi fűszerkeverékkel készült ínyencség nyáron került az étlapra – árulta el Kovács Zsolt.

Kilója 7000

A szegedi John Bull Pubban is a bélszínből készült Big Ben steak a legdrágább, 3850 forint. Az üzletvezető elmondta, ennek az az oka, hogy a bélszín kilója 6600-7000 forint között mozog. A hízott libamájjal különlegessé tett ízkavalkádot általában ínyencek választják. Az étteremben többek közt két extra fogásra figyeltünk fel. A Chatobrian-bélszín különlegessége, hogy negyven deka színhúsból készül, egyedi módon pácolják és sütik. A 3600 forintos étel mellett a lazaccal és rákkal töltött padlizsán is csalogatja az étlapon böngészők tekintetét.

A Fasor Vendéglőben több szempont szerint is kategorizálhatjuk a különleges ételeket, hiszen az igazi magyaros pacal elkészítése egy jó szakácsnak nagyon egyszerű, mégis a szegediek legtöbbje ebben az étteremben tartja a legjobbnak a pörköltet. Csupán 1140 forintot kell fizetni az élvezetért, melynek titka a tulajdonosok szerint, hogy beleteszik, ami jár.

Szűzpecsenye, férfiaknak

Menzán a pulyka

A szegedi Hóbiárt bisztró és pizzériában a legdrágább étel is csak 580 forintba kerül. A szezámmagos rántott pulykának köret nélkül ennyi az ára. Kovács Zoltán konyhafőnök elmondta, ennek egyszerű oka van: a baromfihúsok beszerzési ára a legmagasabb.  
– Legdrágább ételünk, a szűzpecsenye gazdagon 1420 forint. A vaslapon sült ínyencség férfiaknak méretezett adag. Le a kalapom az előtt a nő előtt, aki elbír a kiadós fogással – osztotta meg velünk a pecsenye paramétereit Répási Gabriella üzletvezető, akiről a vendégek kedvencét, a vendéglő egyik legkülönlegesebb ételét az édesapja elnevezte. A Gabi kedvencének receptjét ugyanis Gabriella maga találta ki, a család nem is bízott benne, hogy a tejföllel, sajttal, kukoricával, uborkával és sonkával töltött pulyka rántva ilyen nagy siker lesz.

– Nálunk nincs igazán különleges fogás, a hagyományos halászcsárda jelleget díjazzák a vendégek. A szegedi filézett vegyes és a filézett ponty halászlé – a legnépszerűbb ételeink. Az előbbiből 1500, az utóbbiból 1300 forintba kerül egy adag – mondta el Oláh Dezső, a Kiskőrössy halászcsárda gazdája. Azt is elárulta, az alapanyag drágasága miatt az egészben sült süllő a legköltségesebb finomság, 5500 forint egy kiló a sült halból.

Olvasóink írták

  • 3. vádo 2008. július 31. 08:18
    „6800-7800 forintos bélszínből hogyan lesz 3800-ft /adag kész kaja
    ha egy adagba 20 dkg kell szelni a törzs részéből . Mivel ez már eleve 1400-1600 HUF és akkor még hol van a többi.
    Ugyan levezetné valamelyik vendéglős ezt az egyszerű számítást
    Remélem egyik sem olvassa , mert már emelik is az árat!”
  • 2. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx 2008. július 30. 12:36
    „A Fasor vendéglő nagyon jó kajákat szokott csinálni. Én házhozszállítással eszek csak onnan, ezért pacalt ritkábban, de a Józsi kedvence az rendszeresen..:)

    Nagyon jó a kaja, csak ajánlani tudom.”
  • 1. Moon 2008. július 30. 09:07
    „Ami a Fasor vendéglő pacalpörköltjét illeti szerintem is itt a legfinomabb. Ami a lényeg az ételek mennyiségét figyelembevéve ami nem egy menza adag a hozzájuk társított árak szerintem korrektek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rengetegen találtak párra lapunk játékán

Szeged - A Délmagyarország és a Délvilág olvasóit rendszeresen csábítjuk különféle játékokra,… Tovább olvasom