Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Belvárosi Mozi: 863 ezer forintból megoldható a probléma

Szeged - Nem voltak hajlandók szabadságra menni a Belvárosi Mozi dolgozói. Az IH szerdán lecseréli a zárakat az épületben.
20.09 A Szabad Város Egyesület, Szeged az alábbi közleményt adta ki szerdán a Belvárosi Mozi és a Grand Café ügyében:

"Mozibezárás - pusztuló közszolgáltatások

Ahogy azt a Szabad Város Egyesület a cégvezető-váltások kapcsán többször elmondta, a pártkatonák és rokonok kinevezése a közszolgáltatások lepusztulását fogja eredményezni. Csak néhány hete annak, hogy az SZKT járatait ritkította Kalmár tanácsnok javaslatára a Fidesz-Jobbik többség, most a Belvárosi Mozit épületét zárta be mondvacsinált indokkal a jobbikos-fideszes cégvezető. Sódar István azt sem tudta még életszerűen megmagyarázni, miért nem működik a városi szabadstrand és nem látható, hogy hogyan valósul meg a SZIN. A cégvezető nem csak a szegediek kikapcsolódását veszélyezteti, de évtizedek alatt kialakult kulturális közösségek, mint pl. a Grand Café munkáját is veszélybe sodorja. A Szabad Város Egyesület támogatja a polgármester intézkedését a mozi újranyitása érdekében, hogy a Belvárosi Mozi és a Grand Café továbbra is zavartalanul működhessen."

Munkatársunk a helyszínről jelenti:

17.50 -
Nem csak a sajtó, de a mozi dolgozói és civilek is várták a mozi előtt Botka Lászlót, aki azzal kezdte, hogy biztató dolgokat fog mondani. A polgármester közölte: decemberben a szokásos tűzoltósági felülvizsgálat zajlott a moziban, amely során nyolc dokumentumot kért be a tűzoltóság. Hogy melyek ezek, azt jogszabály rögzíti. Az intézmény hetet teljesített, a villamos berendezések tűzvédelmi megfelelőségét bizonyító dokumentációt nem.

Botka László sajtótájékoztatója a Belvárosi Mozi előtt. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

A Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlésének Fidesz–KDNP-frakciója az alábbi sajtóközleményt adta ki a Belvárosi Mozi és a Grand Café ügyében:

"Botka saját maga ellen, a Fidesz–KDNP a mozik mellett

Megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy Botka László, Szeged szocialista polgármestere tüntetést szervezett a Belvárosi Mozi elé. Botka László saját maga ellen tüntet: az ő nyolc éves városvezetése és az általa javasolt cégvezető nyolc éves regnálása vezetett ugyanis a jelenlegi helyzethez, melyet a különböző szakvélemények a tűz-, baleset- és életveszélyes szavakkal jellemeznek, és melyek a Belvárosi Mozi és a Grand Café átmeneti bezárásához vezettek.

A Fidesz–KDNP elkötelezett a Belvárosi Mozi és a Grand Café jövőbeni működése mellett. A város kulturális bizottsága hétfői ülésén tárgyalni fogja az ügyet, és a Fidesz–KDNP képviselői minden lehetséges eszközzel a mielőbbi újranyitást elősegítő határozati javaslatot terjesztenek a testület elé.

Felszólítjuk Botka László polgármestert: a szavak helyett ő is lépjen a tettek mezejére. Éljen a törvény által biztosított jogával, s a városi közgyűlés június 30-i ülésén terjessze be a költségvetés módosítását, mely anyagilag ténylegesen is lehetővé teszi az életveszélyes helyzet elhárítását, és a filmszínházak mielőbbi újranyitását."

A fenntartó önkormányzat az intézmény bezárásáról hétfőn értesült. Ez után Botka László érintés- és tűzbiztonsági vizsgálatot rendelt el a Belvárosi Moziban, a vizsgálat pedig megállapította, hogy a tűzoltóság által elvárt dokumentáció feltételei egy hét alatt 863 ezer forint költséggel teljesíthetők. Ez után – mondta a polgármester - a mozi és a benne működő egységek tovább szolgáltathatnak.

Botka hangsúlyozta: az önkormányzat az elmúlt 7 évben több mint 125 millió forintot fordított a mozi korszerűsítésére. Az IH-ban és a moziban az új vezetés alatt jelenősen csökkent a programok száma, a bevétel az előző évhez képest 30 százalékkal esett vissza, az ügyvédi, szolgáltatói és tanácsadói szerződések összköltsége viszont nőtt.

A polgármester bejelentette azt is: a következő, június 30-i közgyűlésen kezdeményezni fogja Sódar István azonnali hatályú felmentését – azt a bejelentést megtapsolták.

Botka László a delmagyar.hu-nak elmondta: "Sódar István szakértői véleményt csináltatott, amit ma osztottak ki és az szerepel benne, hogy 180 millió forint kell az épületre. Ennek kétharmada építkezés, aminek semmi köze nincs a közbiztonsághoz."

Sódar erre úgy reagált: ez a komplett épületgépészeti felújításra vonatkozott.

16.00 Botka László polgármester 17 órakor rendkívüli sajtótájékoztatót tart a Belvárosi Mozi előtt.

15.20 Sódar István személyesen ment a Grand Caféba, ahol Tóth Péter Zoltánnal és Karsai Attilával beszélt. A grandosok elmondták: nem tudják elfogadni, hogy értesítés és hivatalos papír nélkül zárat cseréljenek náluk, miközben érvényes szerződésük van. „A zárcseréről fülest kaptunk, hívtak, hogy gyerekek gyertek be, gáz van".

A művészmozi és kávézó dolgozói azt szeretnék, ha külön válhatnának a belvárositól, és leválhatnának a közös elektromos hálózatról. Ebben kérték Sódar segítségét. Az IH igazgatója azt javasolta, hogy erről beszéljenek csütörtökön. Akkor beszél egyébként a belvárosi dolgozóival is arról, hogy kit tudnak az IH más intézményeinél foglalkoztatni.

Közölte: a Grand dolgozói szabadon beléphetnek az épületbe a zárcsere ellenére, mert a biztonsági őr be fogja őket engedni.
A dolgozók megjegyezték: délelőtt még azzal fenyegették őket, hogy ki lesznek dobatva, ha nem mennek el.

14:09 Lekapcsolták az áramot az épületben - mindenféle előzetes értesítés nélkül.

Fotó: Schmidt Andrea
Tóth Péter Zoltán hívta a rendőrséget.
Fotó: Schmidt Andrea

13:21 A Grand Café munkatársai kihívták a rendőrséget, mert tartottak attól, hogy rájuk zárják az épületet, és korlátozva lesznek a szabad mozgásukban. Azt tervezik, hogy az önkormányzattól birtokvédelmet kérnek. Ezt viszont csak személyesen lehet megkérni, viszont egyelőre nem tudják elhagyni a kávézót. Megérkeztek közben a Super8 mm fesztivál szervezői is.

12:51 A Belvárosi Mozi dolgozói jelenleg a mozi épületében ülnek. Nemrég beszéltek Sódar Istvánnal, aki közölte velük, hogy 30 napig kapnak fizetést, de nem kell bejárniuk a munkahelyükre. Az épületben jelenleg a EDF Démász szakemberei és az önkormányzat belső ellenőrei dolgoznak. Az épületben található Grand Caféból a bérlők nem hajlandók elmenni, azt mondják, kitartanak, mivel érvényes szeződésük van, és hivatalos értesítést nem kaptak arról, hogy el kell hagyniuk a helyet. A bejárati ajtó zárját már kicserélték, a kávézó munkatársai a kávézóban vannak. Patthelyzet.

Korábban írtuk:
Kedden és szerdán is bementek munkahelyükre a Belvárosi Mozi dolgozói annak ellenére, hogy a mozi kedd reggel a közönség előtt már zárva volt, a dolgozókat pedig szabadságra küldték. A 11 alkalmazott munkajogásszal való konzultálás után döntött így. A munka törvénykönyve szerint ugyanis a szabadság kiadásának időpontját a munkavállalóval legkésőbb a szabadság kezdete előtt egy hónappal közölni kell.

Jobbik: kiállnak a moziért, de vizsgálatot kérnek

„A Jobbik Szegedi Szervezete kiáll a Belvárosi mozi további működése mellett. Reméljük, hogy a hibákat mihamarabb orvosolni tudja a fenntartó, mert ez a mozi minden szegedi számára és számunkra is nagyon fontos. A külföldi multik által fenntartott mozik helyett inkább Szeged patinás filmszínházát kellene, hogy a politika és a közönség támogassa. Fontos kérdésnek tartjuk, hogy ki a felelős ezen irdatlan állapotokért. Az elektromos hálózat és a tűzvédelmi eszközök állapota ahhoz hasonlít, mintha színesfém-tolvajok vezettek volna egy kábelgyárat. Ezért kérjük Solymos László alpolgármestert és az átvizsgáló bizottságot, hogy vizsgálják ki Boros Gyula volt igazgató felelősségét a kialakult helyzetért!" – olvasható a Jobbik Szegedi Szervezetének nyilatkozata a honlapjukon.

Sódar Istvánt, az Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. igazgatóját értesítették döntésükről, de választ nem kaptak – tájékoztatott Vörösné Séllei Emma, a mozi munkatársa, aki azt mondta: nem akarják elfogadni, ami történt, azaz hogy egyik napról a másikra bezárták a 91 éves filmszínházat.

Az épületben még szerdán délelőtt is volt áram, a kávézóban működtek a hűtők. A közönség előtt kedd óta zárva van a ház, de telefonon még sokan érdeklődnek.

– Azért van munka. Folyamatban lévő szerződéseink vannak a filmekkel kapcsolatban. Sándorfalváról egy egész csoport szeretett volna szünidei matinéra jegyet foglalni, nem lehet tájékoztatás nélkül hagyni az embereket – mondták a dolgozók. Vörösné Séllei Emma úgy fogalmazott, hiába áll melléjük a város, ha nincs pénz a mozira, ha nincs bevételük. Márpedig a július erős hónap, népszerű filmeket – például a Harry Potter befejező részét – mutatnának be, illetve teltházasak a szünidei matinék is.

A mozit a bezárás óta 24 órán keresztül biztonsági céggel őrizteti az IH. Megkérdeztünk biztonsági cégeket, akik azt mondták: a hivatalosan foglalkoztatott biztonsági őrök legalacsonyabb órabére 820 forint.

– Így csak veszteség keletkezik, és nem ez a célunk. Kompromisszumot szeretnénk, és azt, hogy működjön a mozi – közölték az alkalmazottak.

Fotó: Schmidt Andrea
Lapunk cikke a Belvárosi Mozi ajtaján
 Fotó: Schmidt Andrea

Megírtuk: a városi tűzoltóság június 9-i végzése kimondja, hogy az IH nem szüntette meg minden pontban a mozi épületében a decemberben megállapított tűzvédelmi szabálytalanságokat. A tűzoltóság június 16-i határozata szerint az élet- és tűzveszélyes villamos berendezéseket a tűzveszélyes állapot megszüntetéséig nem szabad használni.

Sódar erre hivatkozva közölte hétfőn, hogy másnap bezárják a mozit, a vele egy épületben lévő Grand Cafét és Casablanca kávézót is.

A dolgozók csütörtökön már biztosan nem lehetnek az épületben. „A mai nappal kiszorítanak bennünket, a zárakat lecserélik, a mozit 24 órában őriztetik" – írták a mozi munkatársai szerdán késő délelőtt a bezárás miatt tiltakozók Facebook oldalán.

Olvasóink írták

213 hozzászólás
 • 213. macs 2011. június 24. 10:23
  „211. Stirner,
  miért utálják, miért, mert gondolkozik és nem hisz el mindent. :-))”
 • 212. macs 2011. június 24. 10:21
  „204. IVY,
  ha a Belvárosi mozira gondolsz, mindig mozi volt.
  A patinás szegedi filmszínház története 1919 januárjában kezdődött, ekkor alakult meg a Belvárosi Mozi Részvénytársaság, amely 1,2 millió koronás alaptőkéjét 162-en jegyezték le. Nem volt veszélytelen a vállalkozás, hiszen akkoriban három mozi is működött a Tisza-parti városban. 1920 őszére azonban Sebestyén Endre szegedi építész tervei alapján már fel is épült a vidék legnagyobb mozija, amelyet a Szegeden akkoriban megjelenő Színház és Társaság című lap tudósításában az ország legszebb filmszínházának nevezett.
  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/90_szuletesnapjat_unnepli_a_belvarosi_mozi/2177589/”
 • 211. Stirner 2011. június 23. 17:38
  „Voltam elég sokszor a grandba néha a Belvárosiba is, "vöröslibsiket" szalámitolvaj settenkedőket nem láttam, mikor mondja ki már az állítólagos jobboldal, hogy utálja az értelmiségieket?
  amúgy mindenki bemehet, a kávé ugyanannyiba kerül mindenkinek, a kultúra meg senkit se tesz románná, nem kell félni :)”
 • 210. nellyke11 2011. június 23. 17:06
  „ZSOLT ! BOHÁCS ZSOLT ! Miért engeditek ezt az aljasságot ?”
 • 209. Tocsonai 2011. június 23. 16:59
  „205. antikos 2011.06.23. 15:36

  Ebben téved a mozi már majdnem 100 éves. A a mai Boldogasszony sugárúton levő Vértes-házban volt a Gestapónak a főhadiszállása. Ön keveri a Tisza szállodával ami az AVH-nak volt a főhadiszállása.”
 • 208. DMagóg 2011. június 23. 16:11
  „Ha én lennék a Sódar által vezetett társaság tulajdonosa, az Ő irodáján cseréltetném a zárat, de azonnal. Minden épeszű tulajdonos ezt tenné! Már akik képesek jó gazda módjára gondolkodni. Ez nem zárja ki a valós probléma megoldásának szükségességét.”
 • 207. harcsabajusz 2011. június 23. 16:04
  „"203. Agáta 2011.06.23. 14:52"
  Az IH új vezetése nemhogy átvette a régiek "stiklijeit" (ami egyébként nem volt jellemző a korábbi IH vezetésre), de nagyságrenddel durvábban és gátlástalanabbul nyomul. A probléma nem a rentábilitás, hanem hogy kik szeretnék megkaparintani a jobbikos és fidesz által támogatott Sóher közvetítésével a mozit. A veszélyesség csak duma. Egyhetes karbantartást mulasztottak el félévig, ezért nem adta rá áldását a tűzoltóság, de még ők se mondták hogy be kell zárni. Hogy miért nem teljesítették? Hát hogy be lehessen zárni, és miután lecsengett a vihar, új bérlővel, százhúsz év szerződéssel, évi egyforintért megnyitni. Lásd a Bartók művház esetét, meg egy pár más példát. Na erre föl kapta fel a fejét pár ember akinek kedves hogy megmaradjon Szeged két utolsó normális filmeket is játszó mozija.”
 • 206. antikos 2011. június 23. 15:44
  „198. Bocsi Apuci! De én nem tudtam, hogy a libsik jobbsikok:)
  Már pedig én akár mennyire is nézem a történelmet ezek bizony nem jobboldaliak, hanem liberális vörösök egytől egyig. És most ezek dühétől hangos Szeged:) Majd megunják és elhallgatnak:) Szerintem élvezet olvasni a dühtől gülledő szemű bérkommentelők beírásait:)
  196. Köszi! még nem tanultuk eztet:) Egyébként igazad van!”
 • 205. antikos 2011. június 23. 15:36
  „Gestapo székház...”
 • 204. IVY 2011. június 23. 15:23
  „1945 előtt mi volt a helyén?
  Tudja valaki?
  Spontán csak érdekelne.”
 • 203. Agáta 2011. június 23. 14:52
  „Eddig csak érintőlegesen hallottam a bonyodalmakról, konkrétumot nem tudtam. Én kis naív, azt hittem, azért akarják bezárni a Belvárosit, mert nem rentábilis. És ugye a piac törvénye.... De úgy látom, nem erről van szó. Jó lenne, ha az évek alatt "megszokott" (és UTÁLT) stikliket nem vennék át az új emberek!!! Ez nemcsak kérés, hanem felszólítás! Tanulja meg végre mindenki, aki vezető poszthoz jut, hogy tisztességgel, becsülettel lássa el a feladatát. értem én, hogy a Tűzoltóság előírásai közül 1-et nem teljesítettek, na de miért is nem? Remélem, hogy nem azért, amire gondolok.... Ne kelljen már csalódnunk megint!!!!!”
 • 202. macs 2011. június 23. 14:51
  „Olvasom, hogy Sódar azIH-ba akarja átvinni a MET előadásokat. Van ott megfelelő berendezés? Van olyan terem aminek jó az akusztikája? És egyáltalán van valami elképzelése arról, hogy mit kezdjen a rábizott intézménnyel? Nagyon kétlem!”
 • 201. mirr-murr 2011. június 23. 14:46
  „Sajnos-sajnos, azóta kiderült, hogy a sonkaember szakértőjét, a sülysápi magasépítőt az Építész Kamara már kizárta a soraiból...Rémes, mik vannak!”
 • 200. Dr.Evazan 2011. június 23. 14:35
  „Azt mondták, hogy az elmaradt DM-nyertes mozivetítés helyett nem jár semmi kárpótlás ! Miért is nem ? Jogilag járna !!!”
 • 199. ALBERT 2011. június 23. 14:31
  „A jó öreg SZABADSÁG MOZI, a nép mozija, 3-ft volt a jegy, általában teltházzal üzemelt, szocializmus maradványa, valakinek ez is útba van, zavarja a látását. Majd csinálnak belőle jó kis bankot.”
 • 198. Ebgondolat 2011. június 23. 14:21
  „193. antikos 2011.06.23. 13:29
  Elképesztő nagy butaságot írsz kisfiam! Az elmúlt húsz évből 8 jobboldali kormányzás alatt telt el! 1990-94 között szintén jobboldaliak alapozták meg a mai trágyadombot! Sőt! A mai kormányban nem csak az elmúlt húsz év emberei (köztük azok, akik 90-94 között mindent elqrtak, amit csak lehetett), hanem az elmúlt rendszer MSZMP-s keményvonalasai is ott ülnek, tanácsokat osztogatnak!! Tényleg minél butább valaki, annál jobban a jobbikban a helye! Zászlólengetéshez, gyűlöletkeltéshez nem kell sok ész! Sőt, minél kevesebb van belőle, annál jobb(ik)...”
 • 197. Ebgondolat 2011. június 23. 14:12
  „152. jozko 2011.06.22. 23:24
  "Az nem kétséges, hogy a Fideszé az elkövetkező városvezetés."

  Ne légy komolytalan! A következő városvezetésben a narancsosoknak még két számjegyű képviselője sem lesz!!”
 • 196. szatyi 2011. június 23. 13:59
  „"193. antikos 2011.06.23. 13:29 "

  Azt írod: "majd megtanulják"? Rendben, de ne az én pénzemen! A "kasztrendszer" nem elfogadott Európában a XXI. században!
  Ps. Ha az igekötő az ige előtt van, -egybeírjuk!”
 • 195. Beroesz 2011. június 23. 13:52
  „191. Csontember 2011.06.23. 12:44

  Annyira nem volt rendben tűzvédelmileg, hogy még a dolgozókat is ki kellett rúgni. (bocs, fizu nélküli szabira küldeni, ami kb ugyanaz.) Ráadásul a vezetékek hibája miatt gyorsan ki kellett cserélni a zárakat és odavezényelni egy csapat gorillát, nehogy valakit megrázzon az áram.

  Sódar szövegét csak a nagyon naiv emberkék veszik be.”
 • 194. Bendegúz007 2011. június 23. 13:45
  „Dema
  Köszönöm a hozzászólásod,igen sajnos vannak ilyen emberek,de remélem hogy jó úton fogunk haladni ha ilyen városatyánk marad.
  Ha Botkán múlik akkor még,gyógyszerkutató központunk vagy gyógyszergyárunk is lesz.”
213 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Néptánc Szegeden és Algyőn - galéria

Néptáncosok szórakoztatták a szegedieket szerdán délután a Reök- palotánál Táncolj velünk, Szeged! című műsorukkal. Tovább olvasom