Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Belvárosi mozi: folytatódik a vetítés?

Szeged - Életveszélyes a Belvárosi mozi vagy sem? 863 ezerből vagy 180 millió forintból lehet elhárítani a hibát? Egy hét, egy hónap, egy év, vagy megmondani sem lehet, mennyi idő szükséges a munka elvégzéséhez? Ki készítette a szakvéleményt? Marad vagy megy a Fidesz–Jobbik közgyűlési többség által támogatott Sódar István IH-igazgató? Dátumok, események, rendelkezések.
A kiindulópont: a tűzoltóság tavaly december 7-én tartotta meg szokásos helyszíni ellenőrzését a Belvárosi mozi épületében – a végzést 2011. január 4-én kapta meg az ifjúsági ház akkori igazgatója, Dér Natália –, amely során 8 hiányosságot állapított meg, és 2011. június 7-éig szabott határidőt ezek pótlására. A Belvárosi mozi vezetője január 9-én a tűzoltóságnak elküldött válaszában jelezte, hogy Dér Natália utasítást adott mind a 8 tűzvédelmi hiányosság felszámolására a megadott határidőig. A 8 hiányosságból hetet a cég már februárban pótolt, a nyolcadikra pedig már április 10-én rendelkezett szakértői véleménnyel, amely a villamossági problémákat rangsorolva karbantartási munkák elvégzését tartotta szükségesnek. A szakvéleményt a Dér Natália helyére áprilisban kinevezett Sódar István ügyvezető megbízásából eljáró tanácsadó cég június 7-én nyújtotta be a tűzoltósághoz, amely a papírokból azt állapította meg: veszélyes az elektromos hálózat, a karbantartási munkák elvégzését nem igazolta, így megtiltotta az elektromos eszközök használatát.

A városháza szerint az IH igazgatója nem tájékoztatta az elmúlt fél évben a tulajdonos önkormányzatot sem a tűzoltóság helyszíni ellenőrzéséről, sem arról, hogy a hiányosságokat nem tudja megszüntetni. Sódar István nem kért segítséget a várostól, hanem június 20-án sajtótájékoztatón bejelentette: bizonytalan időre bezárja a Belvárosi mozi épületét. Elmondta: a tűzoltóság érintésvédelmi dokumentumokat kért a mozitól, ő pedig elrendelte az épület tűzvédelmi berendezéseinek felülvizsgálatát. Azt nem mondta meg, hogy ki és mennyiért készítette a szakvéleményt. Közölte: a tűzoltóság arra kötelezte az IH-t, hogy "amíg a tűzveszélyes berendezések hibája nincs kijavítva, ezekről azonnali hatállyal az épületet le kell kapcsolni". A mozi dolgozóit azzal küldte szabadságra, hogy majd az IH vezetése munkajogásszal konzultál arról, hogyan tudnák "ezt a nehéz időszakot közösen áthidalni". Arra vonatkozóan, hogy mennyi lehet ez a nehéz időszak, vagyis meddig tart, míg a hibát kijavítják, Sódar nem tudott válaszolni. Később az igazgató közölte a dolgozókkal, úgy kapnak 30 napig fizetést, hogy nem kell dolgozniuk, utána pedig a Partfürdőn keresnek nekik munkát.

Botka László sajtótájékoztatója a Belvárosi Mozi előtt. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Botka László polgármester június 21-én gazdasági belső ellenőri és érintésvédelmi vizsgálatot rendelt el, amely megállapította: a tűzoltóság által elvárt dokumentáció feltételei körülbelül egy hét alatt, 863 ezer forint költséggel teljesíthetők. Ezek után a mozi és a benne működő egységek tovább üzemelhetnek. Közben nyilatkozott az ügyben a Szegedi Tűzoltóság alezredese, Környei Béla is, aki elmondta: a tűzoltóság nem azt mondta, hogy be kell zárni és ki kell üríteni az épületet. "Mi az elektromos berendezések használatának tilalmát adtuk határozatba. A kettő nem ugyanaz."

Az LMP – amely csütörtöki közleményében azt javasolta, hogy Sódar és Botka is hozza nyilvánosságra az ügy összes dokumentumát, a közgyűlési bizottságok pedig tárgyaljanak róla, mert szerintük ami most zajlik, az politikai látványcirkusz – egyebek mellett azt írta, hogy "a Sódar által a képviselőknek kiosztott szakértői vélemény egy sülysápi szakértőtől származik, aki egyébként a Magyar Építész Kamara online névjegyzékében kizárt tagként szerepel". A városháza tájékoztatása szerint a sülysápi magasépítő szakértő 180 millió forintos költséget vizionáló anyaga mintegy 95 millió forint értékben építészeti munkákat tartalmaz, és négyzetméteráron számolja a kábelezési munkákat is.

Mivel Botka László szerint az ügyvezető kötelességét megszegve súlyos mulasztást követett el akkor, amikor nem biztosította a cég rendeltetésszerű működéséhez szükséges feltételeket, és a problémákról nem tájékoztatta a tulajdonost, kezdeményezi a június 30-i közgyűlésen Sódar István azonnali hatállyal történő felmentését a Szegedi Ifjúsági Ház Kft. éléről.

Olvasóink írták

46 hozzászólás
 • 46. pala1964 2011. június 25. 09:36
  „Commander-V2 41, azért azt nem hinném, hogy a Sódar csak úgy partizánkodott volna - ennyire agyhalott nem lehet... úgyhogy nem hozott ő szégyent szvsz a Fideszre - csak annyi történt, hogy eredményt sem hozott, nemcsak szégyent nem... szvsz

  ...pedig az a hangtechnika, hmmmm... felújítva pöpecre 180 misiből, bérbe kiadni ár alatt, beh szép is lett volna”
 • 45. pala1964 2011. június 25. 09:29
  „sügér37, hát te tényleg... nomen est omen...
  az 50 MHUF a komplett hang- és videorendszer beruházása volt (ezért lehetett pl. MET-es előadásokat a létező legmagasabb színvonalon adni...)
  de mivel valóban sügér vagy, vegyünk egy példát: ha -mondjuk- egy család új gépkocsi vásárlása mellett dönt, és éppen van is rá (akár részben hitelből) pénze és elszántsága:), akkor megveszi... és ha AZT KÖVETŐEN mondjuk csőtörés van, akkor nem értetlenkednek, hogy miért lett autó véve... pedig abba "belefért volna" több csőtörés, oda-vissza...

  amúgy az 50 MHUF-ba a Sódar-sóder szerinti 180 MHUF nem fért volna bele...

  hogy lehet ezt nem érteni???”
 • 44. kzk 2011. június 24. 23:05
  „35. SOK KÖZE VAN HOZZÁ.”
 • 43. kzk 2011. június 24. 23:01
  „MÁR MA DOLGOZTAK A JAVITÁSOKON.”
 • 42. bánki 2011. június 24. 22:03
  „Botka Lászlónak igaza van. A belvárosi mozi túlságosan nagy ahhoz, hogy ,,művész" moziként réteg érdekeket szolgáljon ki. ( 640 fő befogadására alkalmas) A Belvárosi természetesen nem veheti fel a verseny a ,,kereskedelmi" versenytársakkal. A Grand Café teljesen más dolog. Önállóan is életképes.

  Talán alkalmassá tehető egy ,,kis" színház - balett-báb - vagy egy teljesen eltérő funkcióra.

  De legyen igazuk a tiltakozóknak - tessék vállalkozásba adni tevékenység megkötése mellett minimum húsz évre.

  Per pillanat a jelenlegi alkalmazottak egzisztenciális érdeke mellet csak az LMP ,,szakértelme" játszik szerepet.”
 • 41. Commander-V2 2011. június 24. 20:58
  „37: értsd meg hogy nem kell kicserélni semmilyen vezetéket, hamis irat amit bemutattak mert az illető a kamarából kizárt szakértő, pénzpazarlás volt fizetni neki és a mozit bezáratni. A bérlőknek kártérítést kell fizetni, a Démásznak kb félmilliót kell adni az áram visszakapcsolására, Sódar húzza le magát és az iratait a WC-ben. Remélem páros lábbal rúgja ki az IH-ból a Jobbikot és Sonkaembert a Fidesz, csak a szégyent hozza ránk!!!”
 • 40. iguana 2011. június 24. 20:35
  „Az LMP feltette a "szakértői" véleményt:

  http://csongrad.lehetmas.hu/hirek/549/a-belvarosi-mozi-es-grand-cafe-ugyeben-szuletett-szakertoi-jelentes-es-a-tuzoltosagi-hatarozat/”
 • 39. Ellenzéki 2011. június 24. 18:05
  „Hát ez most a Sódarnak nem jött össze!
  Ugyan melyik fideszes érdek kőrnek kellett volna ez a patinás épület?”
 • 38. DMagóg 2011. június 24. 15:34
  „"Akik féligazságból itélnek, tönkreteszik az országot!"( lásd: Sügér)”
 • 37. sügér63 2011. június 24. 15:10
  „A szocialisták Botkával az élen rengeteg pénzt költöttek "felújításokra",olyanokra ami a közvélemény elött nem ismert, mert szocialistaelkötelezett cégek,emberek,csicskák profitáltak belőle.A sok-sok milióból miért nem futotta az elektromos rendszer felújítására? Akik féligazságból itélnek, tönkreteszik az országot!( lásd: a szocialisták és félrevezethető buta népe)”
 • 36. Mike3 2011. június 24. 14:53
  „34: csatlakozom”
 • 35. akutir 2011. június 24. 14:36
  „Azért megkérdezném Sódart, hogy menyi köze van mindezekhez a két legjobb gyerekkori Barátjának: Keresztúri Farkas Csaba (Jobbik), Keresztúri Ákos (Dél-Konstrukt) Érdekes dolgok ezek...”
 • 34. savos 2011. június 24. 13:09
  „Páros lábbal kell kirúgni ezt a Sódart!
  Botka nem a szívem csücske, de ha tényleg meneszti, sokak szemében nagyot fog nőni. (Bár nem kellene már nőnie :))”
 • 33. Sóder2 2011. június 24. 12:55
  „22.sügér63
  Bonyolult nevet választottál !
  A sügér (Perca fluviatilis) népies nevei Herman Ottó összeállításában a következők: bules, dibbancs, dóber, dubár, dúber, dúbér, fésűshal, kandró, körmöshal, parcs, persli, rappihóhér, rétidurbincs, sígér, síngér, súdér, süget, sürge, süger, szolgabíró, möshal, paris, dübér, barsling.
  Melyik vagy Te ?
  Van egy számodra rossz hírem !
  Rövid idővel ezelőtt a B. Mozit munkaterületté nyilvánították, azaz megkezdték a hiányosságok megszüntetését.
  Valaki hozott egy jó döntést, de ez ne zavarjon Téged ! Addig is látogasd a Plazát, és büszkén viseld a mocskos szemüveget amivel azt látod, amit szeretnél !
  A Belvárosiban ugyanis minden használat után tisztítják. Nem baj, hogy ezt nem tudod, de még sok más ilyen dolog van !”
 • 32. sadap12 2011. június 24. 12:04
  „shoder 20-án hétfön sajtótájon bejelentette mindenkinek a mozi bezárását. 22.-én mindenkinek kiosztott egy állitólagos sülysápi szakértő által készitett anyagot, ami a mozi elektromos állapotát tragikusnak minősitette, és 180 / !/ milliós tételes javitási értékbecslést adott. Az anyagon az aláirásnál JUNIUS 21 /!/ keddi dátum szerepel. NO COMMENT......fideszesek, ez a jobbikus <moderálva>”
 • 31. DMagóg 2011. június 24. 12:02
  „Sügér!

  Ha Te lennél a Sódar vezette társaság tulajdonosa, egy ilyen általa elővezetett szakértésre rögtön ki is perkálnál 180 millát? Meg sem kérdeznéd, hogy mit tett a fenntarthatóság érdekében? Tényleg egy sügér vagy!”
 • 30. pala1964 2011. június 24. 11:44
  „sügér 22, nem politikai népszerűség - hiszen elrendelte, hogy a városvezetés tudomására e héten jutott tűzveszélyes helyzetet AZONNAL számolják föl..

  vagy szerinted mit kellett volna Botkának tennie?
  csak te vagy olyan hiszéken(?) hogy bevedd a Sódar-sódert.. bár igazából még őt sem bántanám: valószínűleg úgy járt el (közvetlen elődjével, Dér Natáliával egyetemben), ahogyan a megrendelői (gazdái?) akarták... azért a fizuért és ezért a semmi tevékenységért (lásd még SZIN 2011) ez bele kell férjen...

  de sajna most ki- és megbukott Sóher úr - mínusz egyes alá, köszönjük, mehet (a gazdáival együtt, de azok meg maradnak egyelőre még)”
 • 29. Sóder2 2011. június 24. 11:34
  „R88, LMP, Délmagyar !
  Most már nagyon nem értem, és kezd bosszantani a dolog ! Milyen dokumentumok nyilvánossá tételét és megismerését akarják ? 3 dokumentum, a bérlők számára átadásra került. A 4. (felülvizsgálati jk. tűzvédelmi szabványossági felülvizsgálatról) minimum 3 helyen fellelhető:annál aki készítette, a Kft.-nél akinek a hiánypótlást el kellett volna végeztetni, és 1 pl. a Tűzoltó Hatóságnál. (ha már a tűzoltóság szóba került: Ha valaki rólam valótlan cselekedetet v. nyilatkozattételt állít, erkölcsi kötelességem, hogy azt azonnal utasítsam vissza. Tűzoltóság részéről ehhez elég hosszú időre volt szükség, amin elgondolkodtam).
  Aki már végzett ilyen felülvizsgálatot és látott ilyen jegyzőkönyvet (4.) és gyakorlati tapasztalata is van az tudja , hogy a hiánypótlást "seperc" alatt lehet költségelni.
  Kérem tisztelettel ezeket a dokumentumokat áttekinteni. Ezek magyar nyelven íródtak és ha összerakják, megértik, hogy miről szól a dolog amiről vívódnak lassan több hete. Ezen időszak töredéke alatt két szakember már régen elvégezte volna a hiánypótlást.
  És lehetne sokkal fontosabb dolgokkal foglalkozni pl. : engedjük - e a varjút a vetésre ?
  István titkos szakvéleménye igazán nem érdekelne, mert ennyire ostoba nem lehet. Nem gondolja komolyan, hogy egy műemlék jellegű épület (valamilyen ismeretlen célú) építészeti átalakításnak költségeit a város finanszírozni fogja. Ehhez kell a több év, közben talán érik néhány saját gondolata. Legyünk optimisták !”
 • 28. harcsabajusz 2011. június 24. 10:32
  „"17. Commander-V2 2011.06.23. 22:44"
  a sonkás most hetente fogja megbízni a haverokat (közpénzböl!), hogy írjanak már "szakvéleményt"? És még fizetést is kap a várostól? Valakik a háttérben NAGYON le akarják nyúlni ezt a mozit.
  Megéri a fidesznek a presztízs és népszerűség vesztés a moziért cserébe? Vagy annyira fontos a Grand Café mint "liberális fészek" (ez egy jobbikos véleménye) tönkretétele?”
 • 27. sadap12 2011. június 24. 10:32
  „ne bántsátok az lmp-s málévicset. Mindig ö nyilatkozik vagy gondolkodik a jó külsejü képviselőjük helyett.málévics mindenhez ért!!!.........vagy semmihez?”
46 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az év 1000 Mesterei

Szeged - Huszonöt fiatal vehette át csütörtökön Az év 1000 Mestere címet. Tovább olvasom