Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Belvíz áztatja a vadasparkot

Szeged - Vízben gázolnak a sörényes farkasok, hatalmas "belvíztó" mellett legelésznek az alpakák a Szegedi Vadasparkban. A füvészkertben is gondot okoz a víz: két szivattyút működtetnek naponta 4–6 órában.
– A Dél-Amerika-bemutatót egy régi szikes tó helyén alakították ki, minden tavasszal gondot okozott itt a belvíz, de idén a sok eső miatt szokatlanul nagy a probléma – hallottuk Veprik Róberttől, a Szegedi Vadaspark igazgatójától, aki elmondta: néhány hete az alpaka és a sörényes farkasok kifutójának egy része is víz alá került. A kialakult helyzet az állatokat nem veszélyeztette, az alpakák a szárazon maradt részeken is tudnak legelészni, a farkasok pedig nem félnek új „tavukba" gázolni. A park vezetősége sokkal inkább a látogatók cipőjét féltette a beázástól, ezért zárták le két hétre a Dél-Amerika-bemutatót, és kezdtek nagy erővel szivattyúzni. A szerkezetet a Szegedi Vízmű Zrt. ajánlotta fel a vadasparknak. Az együttműködés nem új keletű, a cég többször is segédkezett az állatok kifutóinak építésénél.

A folyamatos szivattyúzásnak köszönhetően mostanra újra körbejárható a park hátsó területe is, már csak a sörényes farkasok és az alpakák lakóhelyén kialakult tavacskákat kell megszüntetni. Az igazgató elmondta: remélik, hogy egy hét alatt ezeket is sikerül teljesen felszámolni. Várhatóan azonban kora tavasszal, a hóolvadáskor és az újabb nagyobb esőzéseknél ismét be kell majd kapcsolni a szivattyút, amely a Sancer-tavakba nyomja át a vizet. Ez azonban már nem akadályozza a látogatókat.

A sörényes farkas lakóhelyét is tavak borítják. Fotó: Frank Yvette
A sörényes farkas lakóhelyét is tavak borítják.
Fotó: Frank Yvette

A belvíz elleni védekezésre a vadaspark havonta körülbelül 150 ezer forintot költ, erre az évre összesen körülbelül félmillió forintot különítenek el erre a célra. Ezt az intézmény önerőből finanszírozza. Veprik Róbert úgy gondolja, ha a látogatószám ugyanolyan jól alakul, mint az előző évben, ezt az összeget kényelmesen ki tudják gazdálkodni.

Belvíz áztatja a vadasparkot. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Víz alatt az évelőágyás. Három hónapja folyamatosan két szivattyút is működtetnek a Szegedi Egyetemi Füvészkertben naponta 4–6 órában. Eleinte a terület egyharmada, mára egyötöde áll víz alatt – tudtuk meg Németh Anikótól, a kert igazgatóhelyettesétől, aki elmondta: minden évben visszatérő problémát jelent a belvíz, hiszen a füvészkert alacsony fekvésű területen helyezkedik el, a Tisza közelsége is növeli a problémát. Az elmúlt években több növény is megsínylette a helyzetet: örökzöldek, a tulipánfa és az ámbrafa is kipusztult. Jelenleg többek között az évelőágyás is víz alatt van. Hogy idén mely fajok esnek a belvíz áldozatául, csak tavasszal derül ki. A kert jelenlegi fő látványossága, az üvegház azonban folyamatosan zavartalanul látogatható.

Olvasóink írták

 • 4. IVY 2011. január 25. 16:51
  „Sajnos, településünk a béka segge alatt van....
  Szó szerint is.”
 • 3. zoltanszabo 2011. január 25. 14:11
  „Ebbe a tavakba lehetne telepíteni pl: krokodilokat, rozmárt, jegesmedvét, fókát.”
 • 2. Ebgondolat 2011. január 25. 10:32
  „Még szerencse, hogy a sörényes farkasoknak olyan szép hosszú lábuk van! Ahogy én látom, itt egész egyszerűen arról van szó, hogy a természet visszaveszi, ami a természeté!
  Amúgy a Vízműnek valóban jár a dicséret, hogy a profit helyett ezúttal beérik egy réztáblával!”
 • 1. guerrilla 2011. január 25. 07:30
  „Remélem azért a tengerimalac populációt kimenekítették onnan :)
  A Szegedi Vízmű meg a fentiekért kap egy piros pontot.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

90 napról 60-ra csökken a türelmi idő

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium javaslatot tesz a földgázellátásról és a villamos energiáról szóló törvény módosítására. Tovább olvasom