Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Belvíz és güzüegér pusztít

Hatszáz-hétszáz millió forint kárt okozott Csongrád megye mezőgazdaságában az augusztusi eső. A termőterület közel két százalékán áll a víz. Legalább két hét szárazabb időszak kellene ahhoz, hogy a mezőgazdasági munkákban behozzák a lemaradást.
Belvíz tizedeli a napraforgót Klárafalva és Kübekháza határában. Fotó: Gyenes Kálmán
A belvíz idén nemcsak tavasszal, hanem augusztusban is támadt: Csongrád megyében akkor 20-40 ezer, most 3-4 ezer hektárból lett növényekkel tűzdelt tó. A termőterület közel két százalékán 600-700 millió forint kárt okozott a szokatlanul sok augusztusi eső – becsülte meg a pusztítás mértékét Szakáll Sándor, a megyei földművelésügyi hivatal helyettes vezetője.

Általában legfeljebb 49 milliméter csapadékot mérünk augusztusban, idén azonban 100-160 milliméter esőt kellett volna befogadnia a talajnak – magyarázta Kőfalvi István. Az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság műszaki ügyeletese elismerte, hogy a kettős funkciójú, mert öntözésre és vízelvezetésre egyaránt használható csatornahálózat állapota változó, s ez is hozzájárul ahhoz, hogy egyes parcellákat idén már másodszor sújt a belvíz.

A víztől csicsogó földben a gumós vagy hagymás növények elrohadnak, a napraforgót és a kukoricát pedig megbetegíti a nedvesség – adott gyorsjelentést Bíró Jenő. A Kinizsi 2000 Mezőgazdasági Rt. növénytermesztési ágazatvezetője elmesélte, hogy most a szárazbab „kinyűvelésének, rendre rónára pakolásának, majd csépelésének" lenne itt az ideje, ehelyett a beért termés rohad, vagy már csírázni kezdett a sok esőtől. A cukorrépa meg annyira megszívja magát vízzel, hogy eltűnik belőle a cukor, pedig a jövő hónap elején már elkezdődne betakarítása. Fábiánban 400-450 hektáron áll a víz, 75-78 millió is lehet a kár.

A napraforgó szártőbetegséget kaphat, a tányérok megteltek vízzel. A kárt úgy mérsékli a Hód-Mezőgazda Rt., hogy érésgyorsító vegyszerrel igyekszik megmenteni a termést – hallottuk Hatala Mihály termelési vezérigazgató-helyettestől. Az augusztusban ott lehullott 120-160 milliméter eső a napraforgónál 20-25, a kukoricánál 10-15 százalékos hozamcsökkenést okozhat. A belvízkárt növeli a most elszaporodott pocok- és güzüegérhad, ugyanis egyetlen szapora rágcsáló akár 50-60 kiló kukoricát is ellop a földekről és fölhalmoz a vackában.

– Mindenben akadályoz a belvíz – jelentette ki Seres Gyula, a Makói Kossuth Tsz. elnöke. – A hagyma betakarítása helyett a víz elvezetésével kell foglalkoznunk, de szeptemberben már elő kellene készítenünk a talajt a jövő évi búzának, amit annak a kukoricának a helyére kéne vetni, amit addig be se tudunk takarítani, mert még harsogó zöld, vagy a vízben fulladozik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Virág fizet, ha kell

Kiss László felszámolási eljárást kezdeményezett a Virág cukrászdát üzemeltető cég ellen, mert az… Tovább olvasom