Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Belvizet duzzaszt a magáncsatorna

Sándorfalva - Egy magánkézbe került belvízelvezető csatorna keseríti meg a Kővágó-dűlőben élők életét. A pincékben feljön a víz, a megoldás helyett a hivatalok egymásra mutogatnak.
Újramérték a sándorfalvi zártkerti földeket, a Kuti-dűlő jó pár méterrel odébb költözött. Az új földhatárokkal egy belvízelvezető csatorna magánterületre került, amit a földtulajdonos a területén kialakított víztározó miatt méteres földkupaccal elzárt. Csakhogy a csatornalezárással nemcsak a tározó, hanem a környék talajvízszintje is megemelkedett.

A sándorfalvi zártkertekben 4-500 család lakik, amelyek hónapok óta sikertelenül harcolnak a hivatalokkal a csatorna újbóli megnyitásáért.

– Az 5-ös dűlőnél vagyunk, a házakhoz bevezető utat tavasszal költöztették odébb – mutatta az újramért terület határára figyelmezető táblát Nagy Attila. A zártkertben élő férfi elmesélte, a szomszédos telken keresztülfolyó belvízelvezetőt a tulajdonos kimélyítette, ott tavat alakított ki, a csatorna végét pedig elzárta, hogy ne folyjon el a víz. – A környező házak pincéjében a lezárással egy időben pedig megjelent a víz. A Google műholdas képein is megnéztük, hogy merre vezet a belvízelvezető. Kiderült, a Nádastó-Nagyszéki-főcsatornába csatlakozik – folytatta a férfi. Nagy Attila a pincéjében azt is megmutatta, esős időben közel egyméteres víz borítja a hordókat. – Ha megnézi a környéket, a belvízelvezetőt a legmélyebb ponton marták ki. Ha azt elzárják, nem folyik el az eső – tette hozzá Rébék Nagy Mátyás. A férfi szerint az önkormányzat eddig nem tett semmit a probléma megoldására.

Nagy Attila az elzárt belvízelvezető csatornánál. A szerző felvétele
Nagy Attila az elzárt belvízelvezető csatornánál. A szerző felvétele

A 2010-es drámai belvízhelyzet óta szinte mindenki tudja: a csatornákat elzárni nem lehet, a tiltást kormányrendelet is nyomatékosítja. Magyarországon a belvízelvezetők társulati, állami vagy önkormányzati és magántulajdonban is lehetnek. Ennek eredménye, hogy a karbantartás, az esetleges torlasz megszüntetése is a tulajdonos feladata. A Kővágó-dűlő lakói a helyzet megoldásáért már fordultak az önkormányzathoz, a vízügyi igazgatósághoz is. Mindenhonnan elutasító választ kaptak, a hivatalok arra hivatkoztak, hogy a csatorna nem hozzájuk tartozik.

A Szegedi Járási Földhivataltól megtudtuk, a halastavas telekre a nyilvántartás szerint egy 1160 négyzetméteres csatornát jegyeztek be, ami nemcsak a térképen, hanem a tulajdoni lapon is szerepel. A belvízelvezető a telekhatárnál Sándorfalva Önkormányzat csatornájába csatlakozik, majd onnan fut tovább a Nádastó-Nagyszéki-főcsatornáig.

A csatornák, halastavak kialakítása engedélyköteles, annak kiadása az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség (ATI-KTF) hatásköre. A hatóságtól megkérdeztük, szabályosan alakították-e ki a tavat, és a földtulajdonos elzárhatja-e a meglévő csatornát. „A víztározóra vonatkozóan a terület tulajdonosai felügyelőségünktől vízjogi engedélyt kaptak" – közölte Némethy Tímea. Az ATI-KTF igazgatója hozzátette, ellenőrizték a tavat, és megállapították, a víztározót szabályosan alakították ki. „A belvízelvezetés céljából, évtizedekkel korábban létesített árok a területre hulló csapadék és a tározóban összegyűlő többletvizek levezetésére szolgál. Felügyelőségünk a helyszínen panasz kapcsán korábban, majd legutóbb 2013. november 5-én tartott ellenőrzései során a területen olyan, a vizek levezetését befolyásoló beavatkozást nem észlelt, amely hatósági eljárás megindítására adna okot" – közölte az ATI-KTF.

A Magyar Lengyel Barátság TSZ-től napjainkig. – A csatornát a Magyar Lengyel Barátság TSZ építette ki az 1980-as években a terület meliorációs munkáinak keretében. A privatizációval a csatorna egyes szeletei magánkézbe kerültek. Mivel a csatorna külterületen fekszik, ezért Sándorfalva Város Önkormányzata vízgazdálkodási hatósági jogkörrel nem rendelkezik – tudtuk meg Kovács Beátától, Sándorfalva jegyzőjétől.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Suzukik rászorulóknak

Két autót adtak át Szegeden az Egyenlő eséllyel az utakon projekt részeként - átalakult a súlyosan mozgáskorlátozott emberek gépjárműtámogatása. Tovább olvasom