Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Belvízrendszer 1 milliárdból: lezárult a projekt

Szeged - Szeged-Kiskundorozsma keleti részének, Subasának és a szegedi iparterületnek a belvízelvezetését oldja meg az Atikövizig több mint 1 milliárd forintos, uniós és állami támogatással megvalósult beruházása – mondta csütörtök délelőtti projektzárón Kozák Péter igazgató, majd bemutatta a felújított Maty-éri szivattyútelepet.
A beruházás során összesen 13 műtárgyat építettek vagy korszerűsítettek. A Maty-Fehértói és a Maty-Subasai belvízrendszer fejlesztése két éve kezdődött, a kivitelezés idén november közepén ért véget. A kapacitásnöveléssel az eddiginél gyorsabban lehet elvezetni az érkező vizeket; ezzel a környékben élő 180 ezer ember belvízgondja oldódik meg.

A Maty-éri tározót leválasztották a rendszerről, ezután csak szükségtározóként használják. A tározót megkerülő Maty-Subasai főcsatornát bővítették, a főbefogadó gyálai Holt-Tiszánál pedig felújították a hattyasi szivattyúállomást, ami az egész rendszerből érkező vizeket beemeli a Tiszába. Az új elvezetési iránynak köszönhetően 70-ről 10 százalékra csökken annak kockázata, hogy a Maty-ér vizébe káros anyag kerüljön.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Külföldi hallgatók a felsőoktatási törvénytervezetről

Szegeden tanuló külföldi hallgatókat kérdeztünk a náluk hatályban lévő tandíjakról. Tovább olvasom