Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Bemutatkoztak a fakó keselyűk

Szeged - Bemutatkoztak a nagyközönség előtt a hétvégén a Szegedi Vadaspark új lakói, a fakó keselyűk.
A madárpárt a Föld napja alkalmából rendezett családi napon mutatták be a látogatók előtt. A pár nemrégiben érkezett szegedre a Palicsi Állatkertből egy nemzetközi természetvédelmi együttműködés részeként. 1992-ben még csak 11 pár költött belőlük Szerbiában: az élőhelyük védelmére, etetésükre, a mérgezésük leállítására, a fészkeik őrzésére volt szükség. Ennek köszönhetően egyes védett területeken, mint az Uvac Nemzeti Parkban, a számuk ismét gyarapodni kezdett, ma már legalább 124 pár költ Szerbiában.

Fotó: Schmidt Andrea
Fotó: Schmidt Andrea

A most már szegedi keselyűket fiókaként vízből mentették ki az Uvac Nemzeti Park munkatársai 2008-ban, miután a fészkükből kiestek. Oda visszajuttatni nem tudták őket, így természetvédelmi mentőközpontba kerültek. Végül a Palicsi Állatkertből hozhatta el a madarakat a vadaspark.

A fakó keselyű döggel táplálkozik, amelyet éles látásával fedez fel a nagy magasságban körözve. Emiatt veszélyezteti a mérgezett állatok elfogyasztása, de problémát jelentett az is, hogy az állataikat oktalanul féltő gazdák is pusztították. A nagyüzemi állattartás elterjedésével kevesebb lett a szabadban maradt tetem, ami szintén a létszámuk csökkenéséhez vezetett.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fogyókúra után jött az eszem-iszom Algyőn

Fogyókúrával kezdődött, de hatalmas evészettel végződött a családi programokban is gazdag algyői falunap a hétvégén - képgalériával. Tovább olvasom