Délmagyar logó

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -4°C | 3°C Még több cikk.

Bemutatkoztak a rektorjelöltek

Szeged - Közös sajtótájékoztatón mutatkozott be kedden a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) két rektorjelöltje: Szabó Gábor mérnök, az intézmény jelenlegi vezetője és Szabó Gábor fizikus akadémikus.

Hétfőn az SZTE szenátusa és tanári testülete tagjainak, tegnap a sajtó képviselőinek vázolta programját, és válaszolt a kérdésekre Szabó Gábor fizikus, akadémikus és Szabó Gábor mérnök, az egyetem jelenlegi rektora. A két professzor elismerte: mindkét egyetemi testület rendkívüli ülésén fontos egyetempolitikai problémák vetődtek föl. Egymás programismertetőjét, illetve kérdés-felelet blokkját nem hallották, nem tudják, melyikük mellett foglal állást a tanári testület.

Sikeresnek mondta mindkét rektorjelölt a szegedi univerzitás eddigi útját, fejlődését. Ezt szeretné folytatni a jelenlegi rektor, hogy az elnyert pályázati forrásokat hasznosítva befejezhesse a beruházásokat. Az itt diplomázó és akadémikusságig jutó fizikus viszont összesen 7–8 évi külföldön, illetve hazai együttműködések révén máshol szerzett tapasztalatait hasznosítva vállalkozik programja megvalósítására. Az intézmény stratégiája közös kiindulópontjuk, ez magyarázza az intézményi honlapról letölthető rektorjelölti elképzelésekben felfedezhető hasonlóságokat.

Az elképzeléseit 30 oldal terjedelem alatt rögzíteni óhajtó fizikus, akadémikus Szabó Gábor az intézményi integráció, az egyetemen belüli együttműködés erősítése, a Bologna-folyamat áttekintése és a tanárképzés problémáinak megoldása mellett azt szeretné, ha az SZTE mint a magyar felsőoktatás zászlóshajója nemcsak elszenvedője, hanem meghatározója lenne az ágazat jövőbeli fejlődési irányainak.

A fizikus és a mérnök. Bármelyikük is nyer, Szabó Gábornak hívják majd az új rektort. Fotó: Karnok Csaba
A fizikus és a mérnök. Bármelyikük is nyer, Szabó Gábornak hívják majd az új rektort.
Fotó: Karnok Csaba

Programja 13 téziséből kiemelve az SZTE úgynevezett harmadik generációs egyetemmé alakítását, nemzetközi jellegének erősítését, kiválósági központként tudományos műhelyei népszerűsítését, a hagyományok folytatását és a regionalitás Kárpát-medencei méretűvé növelését jelölte meg az elsődleges céljai között az intézményt jelenleg vezető mérnök Szabó Gábor. Kérdésünkre válaszolva kiderült: a hallgatói önkormányzatok képviselőivel külön-külön találkozott a két rektorjelölt.

Eltérő számok

Az SZTE szenátusa március 8-án tartott rektorválasztó ülése nem hozott eredményt: a két akkori jelölt – Szabó Gábor jelenlegi rektor és Wittmann Tibor orvosprofesszor – közül egyik sem kapta meg a szükséges kétharmados támogatást. A 49 tagú szenátus június 21-én tart rektorválasztó ülést. A mostani névazonosság miatt a szavazólapon majd a jelöltek portréját is szerepeltetik. Hétfőn eltérő szavazatmennyiség megszerzésével lehet rektor az egyik, illetve a másik jelölt. A felsőoktatási törvény szerint egyszerű többség (vagyis a szenátusi voksok fele plusz egy) kell a fizikus, akadémikus Szabó Gábornak első rektorságához, míg a szavazatok kétharmadával kezdheti el a harmadik vezetői ciklust az intézményt június 30-áig irányító mérnökprofesszor, Szabó Gábor. Az új rektori ciklus 2014. június 30-áig tart.

Olvasóink írták

 • 20. allegro 2010. június 18. 16:10
  „Van ezen még mit ragozni? Csak a negatív tartalmú híreken van mit rágni általában.
  Én is több hozzászólást vártam ennél. De többet már én sem tudok tenni hozzá annál, hogy sok sikert a jelölteknek, és ha lehet, minél sikeresebb együttműködést.

  Elemezhetnénk még a kézfogást, hogy egyikük magához húzza a másik kezét, de ennek itt nem a hatalomgyakorlás a mondanivalója. Ebben inkább a két ember sajátos személyisége nyilvánul meg. Programjukat is mintegy tükrözve: egyikük befele forduló másikuk kifelé nyitó, máskor is láttam már ezeket a mozdulataikat.
  Teljes az összhang és nincs valóban feszült ellentét közöttük.
  Nézegethetnénk a képeket, a múzsákat a falon mögöttük -ez is fontos lehet - de bizonyára egy reprezentatív helyen történt a sajtótájékoztató, és ezzel is oldandó a szituáció feszültségeit, mert azért mégis nagy a jelentősége mindkét ember életében.

  Szempont lehet a nagy országos szintű fejehullatások között, hogy legalább itt legyen stabilitás. Akkor amikor minden oldalon a változások kaotikussá teszik a helyzetet, a kockázat egy felfutó perspektívában nagy. Váltani a csúcson kell, amikor esetleg leszálló ágba kerülne az egyetem pályája, vagy stagnálna, vagy ha nagyon rosszul mennének a dolgok. Ám itt még mindig a további jelentős fejlődés pályáját jelölte ki Szabó Gábor rektor.
  Mások is elbírnak-e ekkora léptékű fejlődést. Egyetemi embereknek el kell, hiszen erről szól a tudomány világa, ezzel válik egyszersmind könnyebbé, legalábbis minőségibbé mindenki élete. Nemcsak az egyetemi polgároké, de a város és környéke, a régió polgárai számára is döntő jelentőségű az egyetem - jól mondta odysseus, hogy jelentőségénél fogva nagyobb érdeklődésre kellene, hogy számot tartson ez a rektorválasztás. Tisztában vannak ezzel az emberek?
  Hajrá Szabó Gábor! :) ;)”
 • 19. odysseus 2010. június 17. 22:44
  „Szeged - pillanatnyilag - legfontosabb kérdése, hogy ti. hogyan alakul az egyetem sorsa, két, kettő nap alatt lekerült a főoldalról az elektronikus médiában. Ez szomorú. Á, annál sokkal több, de legyen csak egyszerűen szomorú. Az pedig, hogy cakk-pakk 18 hozzászólásra futotta, a legteljesebb döbbenet. Lehet hajbókolni a régi rezsimnek, lehet várni egy esetleges jobbat, de hogy összesen 5-6 ember foglalkozzon csak egy szusszanásra ezzel a témával - amit aztán viharos gyorsasággal le is vesznek a szem elől - ez hervasztó.”
 • 18. allegro 2010. június 17. 22:26
  „Ajánlom mindenki figyelmébe a 2003 évi 7 db rektori program áttekintését, elgondolkodni azon hol tartottunk akkor, mi volt a legégetőbb kérdés, mi lett a nyertes koncepció, az hogyan valósult meg.
  Ajánlom összevetni a jelen rektori programokat ezekkel. Sőt, az országban más egyetemeken is volt rektorválasztás, elolvasni néhány más rektori programot is, egyrészt viszonyítási alapul, másrészt, hogy tudjuk kik az egyetem versenytársai és miben.

  Pl. 2003-ból: http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/idoutazas_a_delmagyarral_mentek_is_es_jottek_is/2150209/
  Választási lázban

  ,,Finiséhez érkezett a Szegedi Tudományegyetem rektorválasztási kampánya" - írja Sulyok Erzsébet április 3-án, amikor beszámolunk a 7 rektorjelölt - Benedek György, Csirik János, Dux László, Galambos Gábor, Berta Árpád, Szabó Gábor, Visy Csaba - bemutatkozó egyetemi vitájáról, amelynek fő kérdése lett, hogy ,,tudásgyár vagy papírgyár" az egyetem? ...Szabó Gábor...interjúját úgy összegezzük, hogy ,,a mostanáig megteremtett stabil alapokon tervez megfontolt és körültekintő változásokat, egyszersmind növekvő sebességű fejlesztéseket" Szabó Gábor, aki ,,mindezt egy felkészült menedzsment irányításával, de az egyetem valamennyi polgárának alkotó közreműködésével képzeli el".

  A PTE-n most volt rektorváltás, érdemes megnézni azokat a rektori programokat is, sőt a leköszönő rektornak azt a programját is, amellyel 3 évvel ezelőtt leváltotta az előző rektort és levonni a következtetéseket, az vajon miért nem jött be, vagy miért kellett új embert választani. (a PTE médiában megjelent ügyektől elvonatkoztatva).

  Már csak tanulságul is a különböző megközelítéseket és tálalásokat, ahogyan megközelítik a témákat.
  Mindenesetre a jelenlegi rektor, Szabó Gábor koncepciója igen érett -nagy céljai nem valóságtól elrugaszkodottak, azok talaján áll, amelyet 2003-ban elképzelt majd meg is valósított. A szuperlézer technikájával és sebességével, gyakorlati pontosságával mérhető módon.
  Én bizalmat szavazok neki a továbbiakban is.

  Érdemes megnézni még néhány jelölti interjút is. Beszélni lehet bármit, de vannak beszédes tények is.

  S nem utolsó sorban a Magyar Műszaki Értelmiség ajánlását - aminek a fizikus Szabó Gábor egyik gazdája volt - mely szerint a mérnökökre nagy szükség van az országban a meghatározó vezető posztokon - kívánatos lenne a több, mint 50%! -, mert azok a független, szakmailag elkötelezett emberek, akik mindenkor a gazdaság továbblendítői.

  Még egy idézet Csirik professzortól, 2003 év egyik rektorjelöltjétől:

  ´Egy rektor, aki oktatóként, kutatóként bizonyított, teszi ezt bizonyos tekintetben menedzserként is, hisz mindenkinek, aki rektor lesz, van előélete, tehát előtte tanszékvezető volt vagy dékán-helyettes, elfoglalt valamilyen vezető pozíciót. Azt hiszem, kevés olyan példa van, hogy valaki úgy legyen rektor, hogy előtte semmilyen egyetemi vezetői környezetben ne szerzett volna tapasztalatot. Valamit tehát tapasztalt, de úgy gondolom, hogy ez néhány kivételtől eltekintve nem jelenti azt, hogy, mondjuk, például a Szegedi Tudományegyetemet a maga 30 milliárdjával gazdasági szakemberként is át tudná tekinteni. Szóval nagy szükség lenne olyan emberekre, akik megfelelő pénzügyi és gazdálkodási szemlélettel, menedzser szemlélettel rendelkeznek, és az oktatással és a kutatással kapcsolatos döntésekben is érvényesíteni tudják ezt a személetet.´
  Csirik János Valóság, 2003

  Összefoglalásul:
  Ma már a régi, 2003. évi rektorválasztás legnagyobb kérdése kissé megmosolyogtató ´tudásgyár vagy papírgyár´, ám tulajdonképpen megmaradt, ám jóval cizelláltabb formában, ,,a növekvő sebességű fejlesztések tükrében´ ezt a rektor Szabó Gábor rendkívül jól és összeszedetten, kiváló stukrúrában adta közre. Nem lehet nem észrevenni az összes áttekintett program közül a legkiforrottabb, óriási elkötelezettséggel halad a menet közben is egyre kiteljesedő célok felé. Csak elismerően lehet erről beszélni.
  Aki mást mond, annak kicsinyes érdekei vannak. Még a fizikus Szabó Gábor is azt mondta, azért kezdte el írni rektori pályázatát, hogy természettudós, racionális vénájával megnézze mit lehet ezzel kezdeni. És igen jónak találta, csak finomítások szükségesek rajta, de hiszen ezért dolgozik folyton mindenki a saját területén ugyanígy. Példát lehet venni róla.
  És e két emberről. E két nagy tehetség Isten (vagy kinek mi a legfőbb) ajándéka, élni kell vele (tudni is).

  Végezetúl egy Star Wars Csillagok háborúja idézet a Fejvadászok fejezetből, amit ma láttam a buszon egy videón:

  ´ A bátorság hősöket teremt,
  de a bizalom barátságot épít."
  Azt hiszem fontos mottó lehet a döntéshez. Nem magam akarom fényezni, de ezzel a nyitott hozzáállással kell járni a világban és összerakni az információkat, amelyekből napról napra épülhetünk. Ez az egyetlen lehetőségünk. Mindkét Szabó Gábor sokat összerakott, felépített már. Akik választani fognak bízom abban, hogy tudják követni őket és tudni fogják mi a teendőjük. Megállás sosincs, vagy fejlődünk, vagy visszafejlődünk. Ez azt is jelenti, hogy nem lehet idegen akár egy "koalíciós" vezetés sem, ha az nem megalkuvásra, hanem az előnyös képességek multiplikatív/katalitikus hatására épül.”
 • 17. allegro 2010. június 17. 09:44
  „15 shalomka
  jól tetted, az este nem én ittam a fröccsöt.

  16. Lutetia
  Így van, jelentkezett volna már akkor.

  A "Helyett" persze, mert most ez az állás volt meghirdetve. A jelenlegi Szabó Gábor rektori tapasztalataira, tudására nagy szükség van, a másik Szabó Gábor még a közelében sem volt ennek, tehát a leghelyénvalóbb megoldás az, hogy tapasztalatot szerezzen a rektor melletti második pozícióban, és azután lépjen előre.
  Ennek nincs köze az utópiához. A gyakorlat szempontjából ez a reális megoldás. Azon túl, hogy mindketten a közös és azonosnak meghatározott célok megvalósítására más-más irányokba tudnák kifejteni hatékony tevékenységüket, elképzeléseiket. Csak segíteni, támogatni tudnák egymást a megvalósításban, itt szó sem lehetne konkurálásról. Volt aki kifogásolta korábban, hogy nincs rektori utánpótlás nevelés, hát most ez megvalósítható lenne. Ekkora intézményt mindenben behatóan megismerni évekbe telik. A jelenlegi rektornál ez megvolt mielőtt rektor lett, meg is látszik az eredményeken. A sikerekben ugye egyetértenek.”
 • 16. Lutetia 2010. június 17. 08:27
  „15. Szerintem ha így volna, már az első körben jelentkezett volna. A rektorválasztás után kiegyezhetnek a közös munkában, volt már ilyen a történelemben (a politikában ezt hívják koalíciónak).”
 • 15. shalomka 2010. június 17. 00:05
  „allegro: azért majd észreveszed hogy a bilibe ér a kezed. az észosztás és a fentebb filozofikus gondolataid után jusson eszedbe, hogy a fizikus SZG a jelenlegi rektor HELYETT szeretne a székbe ülni, feltételezem nincs megelégedve a munkájával, ill. úgy érzi hogy jobban tudná csinálni :-)
  szóval az utópisztikus, esti fröccs utáni okoskodást talán hagyjuk”
 • 14. allegro 2010. június 16. 22:53
  „10. hozzászólás odysseus 2010.06.16. 17:19

  Miután kiröhögted magad, ülj le és gondolkozz. Az alapvető célokkal egyetértenek, tehát képesek az együttműködésre, a funkciójuk pedig teljesen más lenne.
  Mégis miért van minden jelentős polgármester mellett ott az alpolgármester? De ha nincs, a jegyzőnek is az a funkciója, hogy a hivatal rendben működjön, a polgármester feladata pedig más horizonton valósul meg elsősorban.
  Vannak rektorhelyettesek most is, de Operatív vezető, nagyobb hatáskörrel nincs közöttük! Talán nem merült még fel közöttük megfelelő affinitással rendelkező. Most azonban van, és kár lenne nem hasznosítani a kiemelkedő képességeket.

  Az ember régen kinőttünk már a majomsorból és nem újkeletű ez a fajta hozzáállás, a világon mindenhol az eredményesen működő cégek így dolgoznak.

  Jack Lemmon és Billy Wilder rendező is elmondhatta már: "A materiális sötétséget csak a szellemi férfiak tudati világossága válthatja meg. A férfibarátság alapja: a nőn és az anyagin túlmutató közösen megvalósítandó eszmény."
  Szabad elkullogni és újraértékelni ott ahol szükséges a világképet. Ez a két férfi példamutató, követendő szellemiséggel bír és ki is jelentették, nincs közöttük semmiféle kisstílű versengés, feszültség. Ők ne tudnának kooperálni? Ez a nevetséges! A gondolkodás irányát néha 180 fokkal meg kell fordítani az előrejutáshoz. Ha ez nem megy, rá kell hagyni azokra, akik erre képesek!”
 • 13. 1131 2010. június 16. 19:51
  „Mindig a kurva pénz, a della. Amiért felfelé nyalsz, és lefelé taposol.”
 • 12. TrombiFrédi 2010. június 16. 18:29
  „A Szabó-család!:)”
 • 11. babfozelek 2010. június 16. 17:23
  „Én voltam tanítványa a fizikus Szabó Gábornak - egyetemi karrierem legjobb előadása volt, élveztem minden percét! Sokkal több ilyen oktató kellene, látszik, hogy a tudomány és az egyetem az élete, szívvel-lélekkel csinálja a dolgát! ;-) Remélem, hogy nem fogja otthagyni a katedrát, ha megválasztják, nagy veszteség lenne! További sikereket! ;-)”
 • 10. odysseus 2010. június 16. 17:19
  „két dudást akartok beültetni egy csárdába? Hehe, ez pajzán ötlet! Kell kicsit röhögnöm ezen a naiv idiotizmuson...”
 • 9. Lutetia 2010. június 16. 14:01
  „Ha jól értem, allegro javaslatát, akkor a stratégiai rektor lenne "a" rektor, a másik pedig a helyettese. Gondolom, a szabályzatok nem tiltják, hogy a rektor maga válassza meg a helyettese(i)t. Vagyis ha egyiküket megválasztják rektornak, akkor már rajta múlik, hogy a másik Szabó Gábort kinevezi-e helyettesének (a másikon meg az fog múlni, hogy elfogadja-e ezt a megbízatást).”
 • 8. Larsson 2010. június 16. 12:29
  „Nem tök mindegy ki vagyok, a fizikus Szabó Gábor értelmes programmal lépett fel az orvosis szakember meg csak elindult, hogy legyen ellenfele a mérnök Szabónak! Ennyi, nem több...”
 • 7. JoGabor 2010. június 16. 11:50
  „Végre egy üdítő helyzet, ami eltér a megszokott magyar móditól, amelyben mindig az alkalmatlan és a még alkalmatlanabb között kell választani... Itt most mindkét jelölt kiváló ember, kiváló tudós, és kiváló vezető, a magam részéről mindekttejüket tiszteletre méltónak tartom, és ennek a helyzetnek csak örülni lehet.
  Ha a szabáélyzat lehetővé tenné, akkor allegro (2010.06.16. 10:57) javaslatát kellene megfogadni.”
 • 6. theseus 2010. június 16. 11:38
  „2. Larsson 2010.06.16. 09:57:
  Ki vagy te, hogy ilyen hangnemben mersz nyilatkozni a jelöltekről? Netán benne vagy a bizottságban?
  Ez a fórum ugyan névtelen, de azért nagyon kiváncsi lennék a tudományos munkásságodra, ha van egyáltalán.”
 • 5. flightmode 2010. június 16. 11:02
  „A (fizikus) Szabó G. nagy arc :) Péntek délután tud olyan órát tartani, amin tekintélyes létszámban megjelenik a hallgatóság.”
 • 4. allegro 2010. június 16. 10:57
  „2. a tavaszi jelölttől ez a legtisztességesebb, hogy gyengébb félként visszalépett. Ez erőt is jelent.
  3. szerinted ki a kommunista itt? A programokban egyáltalán nem találok a kommunizmusnak még csökevényét sem.

  Egyik jelölt befelé nyit, a másik inkább kifelé.
  Ezek valóban más utak. Bár azonosságokat is meghatároznak mégis. A befelé forduló a nemzetközi tapasztalatait kamatoztatná, a kifelé forduló már a belső stabilitásra és sikerekre épít, amelyet mindketten elismertek. Ha pedig erre lehet építeni, akkor mégsem lehet olyan elementáris erejű belső problémahalmaz.
  Ekkora intézményhez azonban tény, hogy szükség van a belső irányításra is, ami operatív feladat.

  A legnagyobb siker érdekében javaslom mindkét jelölt alkalmazását az egyetem élén: a kifelé nyitó egyetem követhető, és EU Duna stratégiával egybevágó, haladó stratégia, haladjon tovább a kijelölt úton. De legyen egy belső operatív rektor-helyettes is. Ketten megfordíthatnák a világ kerekét is. Valóban:
  A belső problémák legtöbb esetben anyagi és emberi tényezőkre vezethetők vissza, amelyekért a környezetében ki-ki maga is felelős.
  Az egyetem anyagi helyzetén sokat lendítene annak nemzetközibbé válása, a hallgatók áramlásának ide fordítása, amely nem utolsó sorban pénzt is hoz a konyhára. Ennek jó esélyei vannak, különösen a lézerközpont megvalósulásával. Ezt a szelet meg kell lovagolni.

  Tehát egyik Szabó Gábor a stratégiai rektor, a másik az operatív rektor lenne. Ezek között kell dönteni.
  A legjobb döntés a két különböző irányultság miatt éppen ezek együttes alkalmazása lenne, ez egy embernek már óriási feladat, ezért lenne szükség mindkét jelöltre az egyetem élén.”
 • 3. dblaci 2010. június 16. 10:33
  „csak ne a kommunista szabógábor legyen...”
 • 2. Larsson 2010. június 16. 09:57
  „Mindkét Szabó Úr szimpatikus ember, egy ilyen kihívóval semmi problémám nincs, a tavaszi viszont röhejese és szánalmas volt, pláne, hogy most vissza is lépett!”
 • 1. tarkan 2010. június 16. 09:56
  „Szabó Gábor kontra Szabó Gábor::)))Ez jó,bár az a gyanúm hogy nem mindegy melyik"változata"jön majd be::)))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rekordrétes és bornap

Mórahalom - 10 napon át tart jövő péntektől a VII. Homokháti Sokadalom Mórahalmon. Asztalra kerülnek… Tovább olvasom