Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Bemutatkoztak Csongrád megye tankerületi igazgatói

Csongrád megye - Bemutatkoztak tegnap Csongrád megye tankerületi igazgatói. A január elsejével életbe lépő új oktatási rendszerrel a kormánymegbízott szerint csak Szegeden lehetnek problémák – politikai okok miatt. A polgármester visszautasítja, hogy az önkormányzatra akarják fogni a fellépett zavart.
Polgármesterek, iskolák képviselői és médiamunkások érdeklődése mellett mutatták be tegnap Csongrád megye tankerületi vezetőit. A január elsejével életbe lépő új oktatási törvény értelmében ők látják el a hozzájuk tartozó intézményekben a munkáltatói feladatot, ők gazdálkodnak, az iskolaigazgatók is az ő irányításuk alatt tevékenykednek.

Megyénkben hét tankerületi igazgató dolgozik. Szegeden Plesovszkiné Ujfaluczki Judit, Hódmezővásárhelyen Tóthné Kecskeméti Katalin, Mórahalmon Ördögné Gárgyán Mária, Makón Farkas Éva, Szentesen Molnárné Tóth Györgyi, Kisteleken Faragó Klára, Csongrádon pedig Cseri Gábor. Ahogy B. Nagy László kormánymegbízott bemutatkozásukat összegezte: 25 diploma és 220 év tapasztalat szolgálja majd a megye iskoláinak működését.

Marekné Pintér Aranka, a január elsejétől az iskolákat fenntartó és egyes esetekben üzemeltető Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megbízott elnöke elmondta, egyik partneri körük a kormányhivatalok, másik pedig az önkormányzatok. Utóbbiak eddigi feladatait átvéve gördülékeny, egységes szempontrendszer mentén működő oktatásirányítást valósítanak meg. – Elveiben közös, áttekinthető, a politikától független rendszert szeretnénk úgy, hogy mindeközben a helyi erények és jó gyakorlatok megmaradhassanak, és mindez a gyerekek érdekeit szolgálja.

A KIK megbízott elnöke elmondta: a tankerületi igazgatói álláshelyekre többszörös volt a túljelentkezés. – A helyi kötődés, illetve a szakmai tapasztalat határozta meg minden esetben a kiválasztást – hangzott el a tájékoztatón. Kérdésünkre, hogy Szegeden, ahol elmondása szerint 8-10 pályázó volt, miért nem helybelit választottak, azt mondta: a szakmai múlt volt az elsődleges szempont.

A Békés megyéből érkezett szegedi tankerületi igazgató és a KIK megbízott elnöke tegnap délelőtt Botka László polgármesternél járt. Marekné Pintér Aranka a megbeszélésről annyit mondott: együttműködést kért és kínált, de „nehéz volt a közös hangot megtalálni". B. Nagy László is csak utalt a beszélgetésre. Mint mondta, az új rendszer kialakulásában ha lesz probléma, az Szegeden lesz. – Ennek csak politikai háttere van, de egyelőre nem foglalkozunk ezzel. Reméljük, hogy mindenhol zökkenőmentes lesz az átállás.

A szegedi polgármesternek egyébként december 15-éig kellene aláírnia az együttműködési megállapodást. – A szerződés most érkezett meg, nem is láttam még. Azt véleményezhetem, majd ezt követi a megállapodástervezet. Nem tudom még megmondani, aláírom-e – mondta el Botka László, hozzátéve: az egésznek nincs jelentősége, hiszen az intézmények a törvény erejénél fogva így is, úgy is állami kézbe kerülnek. – A jogszabály még hatályba sem lépett, ki sincs hirdetve, de az államosításnak 20 munkanap alatt meg kell történnie. Képtelenségnek tartom, hogy az önkormányzatra fogják, ha ebben a helyzetben zavar támad. Egy biztos: az önkormányzat a gyerekeket, a pedagógusokat és a sokszínű oktatást akarja védeni. Ezért hozzuk létre az iskolák érdekvédelmi irodáját, amely tiltakozik majd minden képzési szűkítés – például a két tannyelvű képzés leépítése – ellen.

Olvasóink írták

 • 14. baba60 2012. november 30. 19:33
  „Hajrá kormánybiztos, itt a lehetőség, hogy megint okádjon a szegediek képébe. Rakjon még egy-két lapáttal oda ahol állítólag ön is él. Reméljük, hogy már nem sokáig lesz erre lehetősége.”
 • 13. Power 2012. november 30. 13:27
  „"A helyi kötődés, illetve a szakmai tapasztalat határozta meg minden esetben a kiválasztást" - Erről az őszödi beszéd jutott az eszembe. Sajnos ez az ország így soha nem jut ötről-hatra, ha minden székbe pártkatonákat ültetnek.”
 • 12. roxper 2012. november 30. 11:06
  „A politika mindent megfertőzött, ez az ország kész katasztrófa, mindenki meneküljön és nem maradjon itt senki csak orbán meg eltolcsi!”
 • 11. tucat 2012. november 30. 01:00
  „CPU-CPU (Central_Processing_ Unit_Controlled_Periphery_Unlibical)”
 • 10. kalkutta 2012. november 29. 23:53
  „4. deszkás 2012.11.29. 20:49

  Hajrá deszkás! Megyek veled ha lehet vagy kell. De szerintem a nép egyszerű gyermekeit úgysem engedik a megválasztott képviselőik közelébe.”
 • 9. kalkutta 2012. november 29. 23:51
  „Annyit sem értenek a demokrácia forgószínpadából, hogy tudják hiába próbálják mindenre rátenni szőrös mancsukat mégiscsak jöhet egy kormányváltás. Akik meg szétverik az egészet és az ő jobbára hasonlóan értéktelen kádereiket hozzak pozícióba.

  A mi életünk, pénzünk, energiánk meg elpocsékolódik minderre. Nem unjuk még?”
 • 8. kalkutta 2012. november 29. 22:56
  „Íme a tanügyi komisszárok névsora.”
 • 7. acidrain 2012. november 29. 22:54
  „Ez igen, jól bemutattátok az igazgatókat!

  Most már tudjuk kik ők, mi a életútjuk, vagy hogy néznek ki legalább :)

  Persze egy oldal politika itt is van.”
 • 6. deszkás 2012. november 29. 21:15
  „Zavar? Van. Senki nem mer egy egyszerű kérdésben dönteni. És még értem is.,félti az állását.”
 • 5. kipkop 2012. november 29. 21:06
  „Botka új sportágat választott csel-gáncs.”
 • 4. deszkás 2012. november 29. 20:49
  „Meg fogom keresni és lesz számára kényelmetlen megválaszolhatatlan kérdésem. Persze ha meg is találom,mert tapasztaltam a Rákóczi téren B.Nagy urat is számomra érthetetlenül elérhetetlennek mondták. Előre kijelentem:a nevemet nem árulom el. (NEM a félsz miatt.)”
 • 3. kakoszeged 2012. november 29. 20:43
  „mórahalmon ördög xfaktor nóra anyukája lett a nyertes...”
 • 2. NP1 2012. november 29. 20:40
  „" a szakmai múlt volt az elsődleges szempont."
  Kéretik egy publikációs lista, egy veretes életút állomásaina ismertetése , a szakmai elismerések fölsorolása....már ha van...”
 • 1. tzs_szeged 2012. november 29. 20:13
  „A poszt népszerűségét jelzi, hogy volt, ahol jelentkező hiányában még nem sikerült betölteni. - Igaz, csak kevés...

  "Kérdésünkre, hogy Szegeden, ahol elmondása szerint 8-10 pályázó volt, miért nem helybelit választottak, azt mondta: a szakmai múlt volt az elsődleges szempont."

  A szakmai múlt... ne röhögtessenek már! A legtöbb helyre helyhez kötődő pályázót választottak. Ne lett volna helyi jelentkező, aki magasan veri ezt a távolról jött hölgyet? Gondolom ezzel a többit sikerült megsérteni.
  Ja, egy konkrét helyre hogy lehet 8-10 pályázó? Ilyet nem mond az, aki tisztában van a tényekkel.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Korai Verdi-szerepeket énekelne Kelemen Zoltán

Négy estén is énekli Gérard szerepét az André Chénier nagyszínházi előadásain Kelemen Zoltán baritonista, aki a múlt héten az Operaházban aratott sikert. Tovább olvasom