Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Bemutatták a termálfalut a norvég nagykövetnek

Mórahalom – A norvég állam által támogatott beruházások nyolc évvel ezelőtt indultak, az eredményekről, a most is futó projektekről és a tervekről a homokháti városban tájékoztatták Tove Skarsteint, a skandináv ország nagykövetét.
Három éve készült el a mindenki által Babos-tanya néven ismert komplexum, amelyben három mintatanya épült. Közösségi eseményeknek ad teret az egyik, gazdálkodóknak a másik, a harmadik a turistáknak nyújt kikapcsolódást. A termálkút is a támogatásból épült. A zöldmezős beruházás tovább folytatódik.

– A Babos-tanyával, az ott kiépített termálkúttal, a napenergiával, napkollektorral, a mintatanyákkal azt akartuk megmutatni, hogy a tanyás települések úgy fejleszthetők, hogy azokon európai életminőséget lehet produkálni – hangsúlyozta Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere. Hozzátette, az első norvég alap segítségével egy önálló városrész jött létre a Homokhátság fővárosában. Ezt bővítik most tovább.

Bemutatták a termálfalut a norvég nagykövetnek. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

– A prezentációkból az derült ki számomra, hogy ez a város jól gazdálkodik, tetszik, hogy a korábbi eredményekre építenek. Örülök, hogy nem csak a beruházás elkészüléséig figyelnek oda, hanem a fenntarthatóságot is fontosnak tartják – mondta Tove Skarstein nagykövet. Hozzátette, a norvég állam jelentős támogatásával megvalósuló projektekre összesen mintegy 1,6 millió euró, azaz 480 millió forint jutott.

Az első norvég alapra épülve már elindult a második is, az úgynevezett termálfalu program. Elhangzott, ez a település idősgondozási  programjának helyszíne, egészségügyi ellátás, közösségi terek, szórakozási lehetőség várja hamarosan az idős embereket. Mintegy 250 nyugdíjas otthonra is lel majd központi épületében. A termálfalu látványtervét is bemutatták a városházán tartott előadáson.

– Településünkre a mezőgazdasági termelés jellemző, az ebből származó hulladékot szeretnénk hasznosítani, erről szól a harmadik projektünk. A mezőgazdasági művelés alatt álló területekről származó biomasszát energetikai céllal hasznosítjuk. Vagyis a tisztán megújuló energiaforrás adja majd a fűtést, a környezetet ezzel a módszerrel védjük a káros szén-monoxid-kibocsátástól – mondta Bíró Mónika projektmenedzser. Előreláthatólag az újabb projektek jövő nyáron fejeződhetnek be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Turizmusban kezdünk jók lenni

Szeged vonzza a legtöbb turistát a megyében, háromszor annyian alszanak a megyeszékhelyen, mint a… Tovább olvasom