Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Benke Csaba: ellehetetlenített az egyetem

Szeged - Lednitzky András, az ÁOK dékáni hivatalának vezetője azt mondta, a SZOTE-klub ügye bonyolultabb annál, mint ami eddig megjelent róla. Benke Csaba klubvezető szerint cégét ellehetetlenítette az egyetem.
Hét elejére ígért tájékoztatást a SZOTE klubbal kapcsolatban a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara. Lednitzky András, az ÁOK dékáni hivatalának vezetője azt mondta, „ez bonyolultabb ügy" annál, mint ami eddig a sajtóban megjelent. A napokban dől el az is, ki nyilatkozik az orvos kar részéről a témában.

A klub májusban bezárt, és átmenetileg a másik egyetemi klub, a JATE is zárva van – ezekben a hetekben költözködik vissza eredeti helyére, a Toldi utcába. (Az egyetemi klubokból felszabaduló közönség ha szórakozni szeretne, most a stílusában és érdekeltségi körében hasonló Retro Club és Sing Sing között választhat).

Benke Csaba, a SZOTE-t üzemeltető Tisza Med Kft. ügyvezetője szerint az egyetem a jó hírét kockáztatja az ügyben, biztatónak tartja viszont, hogy Szabó Gábor rektor vizsgálódik a kérdésben. Benke azt mondta, amíg ennek nincs eredménye, addig ő sem tesz jogi lépéseket.

Benke Csaba szerint van érvényes szerződése. Fotó: Segesvári Csaba
Benke Csaba szerint van érvényes szerződése.
Fotó: Segesvári Csaba

A klubvezető elmondta, az egyetemi hallgatói önkormányzat két tagja tavaly augusztusban megkereste azzal, hogy ha kapnak 75 millió forintot, illetve évente további 25 milliót, akkor nem veszik rá Vécsei László dékánt, hogy felbontsa a kft. szerződését. Benke nem akart és nem is tudott fizetni. A kérdésre, hogy miért csak most fordult a nyilvánossághoz, úgy válaszolt: eddig volt szerződése.

De már nincs. Az egyetem felmondta a bérleti szerződést, ennek híján pedig működési engedélye sincs a klubnak.

Benke Csaba elmondása szerint az egyetemnek két indoka volt a tavaly ősszel megindított szerződésbontásra. Az egyik a közönség viselkedése – ezt kamerák felszerelésével és a biztonsági személyzet megerősítésével a klubvezető közlése szerint az egyetem számára is megnyugtató módon megoldották. A másik a pénz: a kft. havi 444 ezer forint bérleti díjat fizetett, ezt az egyetem 2,5 millió forintra módosította volna úgy, hogy a SZOTE elengedi azt a 9 millió forintot, amit korábban felújításra fordított, és az érvényes megállapodás szerint lelakhatott volna. Az írásban tett ajánlatot Benke válaszlevélben elfogadta.

Lapunk felvetésére, hogy ha belement az ekkora emelésbe, az azt jelenti, hogy az egyetem jogosan kevesellte az összeget, Benke Csaba azt mondta: ígéretet kapott beszállító cégektől, hogy segítenek, ugyanis „így kevésbé rosszul járnak, mint ha bezárna a hely."

A klubvezető az egyetem válaszára vár. Fotó: Segesvári Csaba
A klubvezető az egyetem válaszára vár.
Fotó: Segesvári Csaba

A következő tárgyalásra – folytatta a klubvezető – az egyetem egy szerződéstervezettel érkezett, amelyben a fentieken túl évi 20 millió forint is szerepelt, amelyet minden év január 15-én kellett volna átutalni az ÁOK-nak. – Ez 8,5 hónapra számolva 15 ezer 700 forintos négyzetméter ár. Két év bérleti díjából meg lehet venni egy ekkora helyet – számolt a klubvezető (a SZOTE 8,5 hónapig van nyitva egy évben).

Álláspontja szerint a hivatalos levélváltással a szerződés egyébként is létrejött az egyetem és közte – a plusz 20 millió nélkül. A
klubvezető az ügy tisztázása érdekében a gazdasági tanács összehívását kérte.

Ez nem történt meg, kapott viszont Vécsei dékán és Majó Zoltán gazdasági és műszaki főigazgató aláírásával egy levelet arról, hogy az egyeztetés eredménytelen volt, ezért május 15-tel az egyetem felbontja a szerződést.

A klubvezető szerint ellehetetlenítették összesen 40 főnek munkát adó cégét. Beszélt arról is, hogy ha a mostani profillal szeretné valaki őutánuk megnyitni a helyet, az a 200 méteres szabállyal találná szembe magát. E szerint a melegkonyhás vendéglátóüzlet kivételével tilos szeszes italt kimérni az alsó- és középfokú oktatási, egészségügyi, gyermek- és ifjúságvédelmi intézmény bármely bejáratától számított 200 méteres közúti (közterületi) távolságon belül.

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. pappao1 2011. augusztus 04. 17:52
  „valamelyik konkurensnek szerencse sorozata van de remélem sőt biztos vagyok benne ,hogy ez a fagyi visszanyal(remélem a még korrekt klubok összefognak és térdre kényszerítik) és örökre eltünik <moderálva> az éjszakai kapcsolataik egyenlők a nullával...!!”
 • 32. Morpheus_RexXx 2011. július 26. 13:57
  „Oda lesz a pénzmosoda és a boci is... az egész egy nagy lócitrom a narancsligetben :)”
 • 31. Commander-V2 2011. július 25. 17:00
  „16: ez az egész bűzlik, a veszteséges üzemeltetés alig hihető, de a HöK vezetésnek is rosszul áll a szeme. A "független" könyvvizsgálót felejtsd el, az olyan mint a független ügyvéd. Minden ténynek van 3-4 olvasata, a "független" könyvvizsgáló azt hozza ki ha akarja amit a megrendelő vár! Pláne ebben az országban. Nálam ez a történet 1:1, elvenném a döntési jogot a HöK-től, hagynám a mostani embert plusz 1 évig alkotni de ha nem termel havi 500.000 profitot game over, majd kijelöl a rektor 5 szegedi céget és azok PÁLYÁZZANNAK.”
 • 30. egyszerű 2011. július 25. 16:56
  „"Mi ez? Védelmi pénzt kér az EHÖK??? Mi lesz belőlük, ha kikerülnek a való életbe"

  POLITIKUS!!!”
 • 29. manstein 2011. július 25. 16:28
  „Ügyes ez az (E)HÖK azért. Képesek most már egész karokat is irányítani. De Budai Gyula érdeklődését nem kelti fel ez sem. Persze hogy nem, narancsoldalon álltak a 2008-as népszavazáson, úgyhogy nyugodtan ügyeskedhetnek.”
 • 28. abri47 2011. július 25. 15:53
  „Sejtettem, hogy nagy táska pénzek cserélnek gazdát annak érdekében, hogy egészségügyi intézmény közelében működni engedjék ezt a zajos banzájt. Arra persze senki nem gondolt, hogy a közeli fekvőintézetekben hajnalig hallatszik a tam-tam. Pihenni, pláne gyógyulni ilyen környezetben egyáltalán nem lehet. A másik átok a környéken a Tisza túlsó partja. Ott is egész éjszakás bulik szoktak lenni egész nyáron.
  Mennyi lehet vajon a bevétel egy ilyen helyen ha a csúszópénzre ennyi futja?”
 • 27. baloghkatica 2011. július 25. 15:14
  „"...kivételével tilos szeszes italt kimérni az alsó- és középfokú oktatási, egészségügyi, gyermek- és ifjúságvédelmi intézmény bármely bejáratától számított 200 méteres közúti (közterületi) távolságon belül."

  Benke úr. ez 17 óra után már nem releváns... ez a szabály reggeltől délután 5 ig van!”
 • 26. baloghkatica 2011. július 25. 15:13
  „Abszolute irreális a Szoteklub papiron lévő bevétele...
  10 éve, hogy SZOTÉzok, de a belépőjegyen kívül 10%-os gyakorisággal kaptam blokkot...
  A kidobók szerint van, hogy 600-1000 belépőjegyet adnak el,
  A "40 főnyi" munkatársakat kamu 4 órás munkarendben foglalkoztatják, minimálbéren...
  MINDEN SZEGEDI CÉGNEK NEHÉZ... kezdjen Benke úr új bizniszt!
  És még valami: "aki hallgatói irodákkal üzletel, az így jár, ha nem tejjjjel"”
 • 25. Dema 2011. július 25. 15:11
  „Az EHÖK-ös az közszereplő ugye? Akkor a nevét ha kérhetem!”
 • 24. Picim 2011. július 25. 14:05
  „Mi ez? Védelmi pénzt kér az EHÖK??? Mi lesz belőlük, ha kikerülnek a való életbe, valós munkahelyre???”
 • 23. Dema 2011. július 25. 13:03
  „MI köze van az óvodának az éjszakai klubhoz? Nem is egy időben működnek! Akkor nincsenek ott az óvodások tudod? :D”
 • 22. deszkás 2011. július 25. 12:37
  „Benke úr! Hogyan működhet a klub egy óvoda szomszédságában?”
 • 21. fxtrader 2011. július 25. 11:46
  „Benke Úr! Vegye már észre itt minden a Fideszé lesz, és jobb lett volna a 75 milliót időben letenni, akkor biztos elintézte volna Bohács dr. Önnek a klub további üzemeltetését...”
 • 20. jozicsenko 2011. július 25. 11:34
  „11. Együgyű 2011.07.25. 09:20 : nagyon naiv vagy, ha azt hiszed, hogy egy ilyen hely megmaradna az egyetem keretein belül...

  most is pont az a baj, hogy egy évek óta jól mükődő cég vezeti/vezette, akik nem feküdtek le a höknek... (75m Ft????)

  szerinted ha holnap bezárna a szote, holnap után meg újra megnyitna, milyen hamar lenne "magán" cég az üzemeltető? szerintem 5 perc, amíg aláírják a köv. szerződést...”
 • 19. eljensokaszeged 2011. július 25. 11:16
  „14. katarakta 2011.07.25. 10:16

  hihiihhiihhii. igazi. persze. van benne egy navos hivatkozás, amit senki sem igazol. ne ez a csúsztatás.”
 • 18. saturnus 2011. július 25. 11:09
  „moderálva off”
 • 17. szakasz 2011. július 25. 10:59
  „.... csak annyi, hogy a másik oldalnak is támadni kell valahonnan... ne legyünk már naívak :D <moderálva.....>”
 • 16. barkzso 2011. július 25. 10:56
  „Nem kedveltem, arrogáns agresszív biztonsági emberek (tisztelet a kivételnek) és magas árak jellemezték.
  Minden bulin tömeg volt, és olvasva egy másik portálon megjelent cikket öt éve veszteségesen üzemelt - Benke úr szerint - hát ez röhej. Vajon ha öt éve veszteséges miért ragaszkodik a klubhoz Benke úr? Miért ment bele a jelentős díjemelésbe? Érdekes mi? :))
  "A SZEFHE a többségi tulajdonostól 2010 augusztusában bekérte az elmúlt öt év összes számláját, mérlegkönyvét, majd a dokumentumokat egy független könyvvizsgálónak adta át. A könyvvizsgáló jelentésében megállapította, hogy közel 86 millió forinttal károsodott az egyetem."
  Trükkös könyvelés, veszteséges üzemeltetés - hehehehe”
 • 15. Nórikám 2011. július 25. 10:45
  „Tudom, hogy borzasztóan naív vagyok, de nem lehet ebben az országban egy vállalkozást működtetni úgy, hogy dolgozom rendesen befizetem a fizetni valókat és passz? Mindenütt vannak "hátsó" szipolyozók? Csak úgy kérdem, nem ismerem az ügyet.”
 • 14. katarakta 2011. július 25. 10:16
  „moderálva reklám”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rosszfiúk a kukában

Mi a közös egy szelektív szemétgyűjtőben, egy duplafalú szekrényben és egy kukoricatáblában? Több-kevesebb ideig mindegyik búvóhelyül szolgálhat a zsaruk elől menekülő rosszfiúknak. Tovább olvasom