Délmagyar logó

2016. 09. 29. csütörtök - Mihály 12°C | 24°C

Beperelte Szeged az ivóvízprogram kivitelezőjét

Új kivitelezővel fejezi be Szeged és Algyő az ivóvízprogramját 400 millióért. A régi kivitelezőt beperelik a csúszásért. Nem a szegedi az egyetlen problémás ivóvizes projekt.
Rosszabb, mint volt

Szeged és Algyő megbízásából eddig az AB Konzorcium dolgozott, amelyet a sándorfalvi Aquaplus Kft. és a siklósi Bern Zrt. alkot. Másutt is előfordult, hogy nem sikerült tökéletesen az ivóvízprogram. Legutóbb az 1,8 milliárd forintos Szentes és Térsége Ivóvízminőség-javító Projekt lapistói részéről írtuk meg, hogy a vezetékekben pangó víz miatt a lakosok büdösnek érzik a vizet (2016. február 29.: Szaga van a lapistói víznek). Előtte Makó és környéke 3,7 milliárdos programjára panaszkodtak a lakosok, mert a próbáknál a korábbinál sárgább, koszosabb víz jött a csapból (2015. december 18.: Makón még a régi vizet isszák).
Decemberben szerződést bontott a szegedi és az algyői önkormányzat az ivóvízprogram kivitelezőjével, az AB Konzorciummal. Megírtuk: a kivitelező nem készült el a munkával a többedik kijelölt határidőre sem. Ráadásul nem tudta elérni, hogy az ivóvíz a korábbinál jobb minőségű legyen (2015. december 16.: Gáz van az ivóvízprogrammal). A 3,7 milliárd forint értékű beruházást nagyjából 96 százalékos készültségnél lezárta a két település társulása, hogy elszámoljon a kivitelezővel és az uniós támogatást koordináló szervezetekkel. A kivitelezőtől a két hónapos késedelem miatt 640 millió forint kötbért követel, aminek a jogosságát és a mértékét az vitatja. Emiatt az önkormányzatok társulása beperelte a kivitelezőt.

– A munkálatok befejezésére és egy komoly fertőtlenítés utáni próbaüzem elvégzésére az önkormányzati társulás új kivitelezőt keres. Erre a nagyjából 400 millió forint értékű munkára újabb közbeszerzést kell kiírni, és leghamarabb nyáron folytatódhat a munka – tájékoztatott Csanádi Zoltán, az önkormányzat koordináló cégének, a Szeged Pólus Nkft.-nek az ügyvezetője.

Algyőn elkészültek a fejlesztések, Szegeden viszont nem. Emiatt Szegednek egyedül kell állnia a pénzt a saját költségvetéséből. A Szegedhez tartozó 5 vízműtelep közül három helyen – az algyői északi telepen, a szegedi Fonógyári úton és a Margaréta utcában – csak elkezdődött a próbaüzem, de nem sikerült befejezni. Két telepen – a szegedi Temesvári körúton és a Tompai kapu úton – a kivitelező a próbaüzem elindításához szükséges feltételeket sem teljesítette.
Próbaüzemre várva. A szegedi Temesvári körúton elkezdeni sem sikerült az utolsó fázist.  Fotó: Karnok Csaba
Próbaüzemre várva. A szegedi Temesvári körúton elkezdeni sem sikerült az utolsó fázist. Fotó: Karnok Csaba

Csanádi Zoltán hangsúlyozta: Szeged és Algyő ellátása egészséges ivóvízzel megoldott. Új technológiával a víz csak azután kerül a hálózatba, miután minden paramétere megfelel az előírásoknak, és a próbaüzemek sikeresen lezárulnak. Az eredeti ivóvízprogramról – mert az uniós projekt – a kivitelező nem nyilatkozhat, csak a projektgazda, vagyis a Szeged Pólus.
Szeged megnyerte a kötbérpereit

Ahol eddig uniós projekteknél kötbérpert indított a szegedi önkormányzat a kivitelező ellen, azt meg is nyerte. Az 1-es villamosvonal építőjének 127 millió forintot kellett fizetnie, a 2-es vonalénak 416 milliót. Az ivóvizes lesz a harmadik ilyen eljárás. Az értéke miatt ez is másodfokon, azaz a Szegedi Törvényszéken indul. És ebben is Faludi Csaba ügyvéd képviseli Szeged és Algyő társulását.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bazi Nagy Lagzi Show: Bódi Csabival kirúgták az ásotthalmi sportcsarnok oldalát - videó

Bazi Nagy Lagzi Show: Bódi Csabival kirúgták az ásotthalmi sportcsarnok oldalát - videó
Sokan még a vacsora alatt sem tudták abbahagyni a táncot a Bazi Nagy Lagzi Show-n Ásotthalmon. A… Tovább olvasom