Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Bepiszkítják nemzetünk nagyjait a galambok

Túlszaporodtak a galambok Szegeden, a Dóm téri árkádok legtöbb szobrát vastagon borítja az ürülékük. Helyi rendeletben tiltaná be a galambok etetését Makrai László, a környzetgazdák ügyvezetője.
Sok száz galamb lepi el a Dóm teret hetek óta, hívta fel figyelmünket több olvasónk. Az árkádok alatti mellszobrokat, a fogadalmi templom hátulját ellepi a madárürülék. Undorító látvány – fogalmaztak többen is. A helyszínen járva azt tapasztaltuk, hogy a nemzetünk nagyjait ábrázoló alkotások többségét valóban ellepi a friss és a száraz fekália. Csokonai Vitéz Mihályt például teljesen betakarja a guanó. Ozorai Pipó fából készült emlékét már kimarta a salakanyag. Liszt Ferenc és Kölcsey Ferenc szobrát épp az orrunk előtt tojta le egy szemtelen galamb. A téren több helyen a földön is vastagon áll megkeményedett ürülék, a biciklisek, gyalogosok elől pedig alig hajlandók kitérni a madarak.

Bepiszkítják nemzetünk nagyjait a galambok. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Sólyom és nyestek

Makrai László szerint az árkádsor védett, nyugodt hely a galamboknak költésre és éjszakázásra. Telente egy átvonulóban lévő és átmenetileg a dóm tornyában lakó visszatérő vándorsólyom ritkítja és zavarja őket. A nyári éjszakákon gyakran látható nyestek is tizedelik az állományt.

– A galambok az etetés miatt túlszaporodtak a városban, maró ürülékük súlyos károkat okoz a középületekben, a szobrokban, a fém- és kőburkolatokban. Egyébként pedig undort keltő. Arra kérjük a szegedieket, szólítsák meg azokat, akik etetnek, és hívják fel a figyelmüket tevékenységük nem is sejtett következményeire. Kecskeméten és Pécsen is szabálysértés az etetés, 50 ezer forintos bírság járhat érte. Helyi rendeletben fogjuk javasolni, hogy Szegeden is tiltsák be. Szerintünk a város közterülete nem baromfiudvar – mondta Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője.
Megtudtuk, a szobrokat és a burkolatot éves fenntartási program szerint részlegesen vagy teljesen tisztítják: a magyar kultúra napjára, március 15-ére, május 1-jére, Szeged napjára, a szabadtéri játékokra, augusztus 20-ára, október 6-ára és október 23-ára. A mosás tiszta vízzel, magasnyomású mosóberendezéssel történik, hogy ne tegyen kárt a szobrokban. Makrai László elmondta: a Dóm téri épületegyüttes nem önkormányzati tulajdonú, az oszlopsoron belüli, árkádok alatti terület a Szegedi Tudományegyetem kezelésébe tartozik. Csak a szobrok az önkormányzat tulajdonai, így a karbantartás és tisztítás is a környezetgazdák feladata.

– Évekkel ezelőtt az árkádok alatti lámpatestekre és kábelcsatornára tüskés galambriasztó rendszert szereltetett az egyetem, amely mostanra több helyen sérült, rongálódott, a szobrok pedig nem rendelkeznek egyedi bevédéssel. A közelmúltban javasoltunk új technológiát, úgy tudom, tervben van a galambriasztó gél alkalmazása, amely 2 évig távol tartja a madarakat. Mi mindenképp kipróbáljuk a Somogyi-könyvtár felől és az Aradi vértanúk téri átjáróban – mondta az ügyvezető, aki hozzátette: a szobrok, emlékhelyek táblák karbantartására 1,5 millió forint támogatást kapnak. Ebben benne van a közel négyszáz köztéri szobor és szoborcsoport gyakori és egyedi renoválásának feladata is, amelyet csak az alkotó vagy elismert művész végezhet.

Bepiszkítják nemzetünk nagyjait a galambok. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

– Az elektromos rendszereknek komoly javítási és fenntartási költségei vannak. A Belvárosi híd közel 10 ezer méter hosszú villanypásztorának javítása 1,5 millió forintba került. Télen szinte a teljes galambállomány a híd ívén tanyázott, most, hogy felállt a rendszer, máshol keres helyet mintegy ezer madár. Kérjük a belvárosi padlások tulajdonosait, hálóval zárják le a padlásnyílásokat. Mindenképp az állomány csökkentése, visszaszorítása lenne indokolt, amihez humánus és állatbarát lehetőség korlátozottan áll rendelkezésre – hangsúlyozta Makrai László.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

52 jelölt indulhat 4 képviselői székért Csongrád megyében

Összesen 52 képviselőjelölt indulhat a megye négy választókerületében az április 6-i országgyűlési választáson. A legtöbben, 18-an a szegedi 1-es körzetben állnak rajthoz. Tovább olvasom