Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Béremelésért tüntettek az EDF Démász dolgozói a Klauzál téren

Szeged - A demonstráción mintegy százötven-kétszázan vettek részt, a tüntetők szakszervezeti zászlókat lobogtattak.
Az inflációt elérő béremelésért és a munkahelyek megőrzéséért tüntettek az EDF Démász Zrt. és a cégcsoporthoz tartozó más vállalkozások dolgozói pénteken a szegedi Klauzál téren, az energiaszolgáltató székháza előtt.

A demonstráción mintegy százötven-kétszázan vettek részt, a tüntetők szakszervezeti zászlókat lobogtattak, transzparenseiken egyebek között a "Méltó béreket Magyarországon is!" felirat volt olvasható.

Nagy Sándor, a Démász Szakszervezet vezetőelnöke elmondta, az EDF gazdasági helyzete miatt méltatlannak és a munkavállalókat megalázónak tartják a cég idei, 2,5 százalékos általános bérfejlesztési ajánlatát.

Nagy Sándor (j), a Démász Szakszervezet vezetőelnöke beszél az EDF Démász Zrt. és a cégcsoporthoz tartozó más vállalkozások az inflációt elérő béremelésért és a munkahelyek megőrzéséért tüntető dolgoz
Nagy Sándor (j), a Démász Szakszervezet vezetőelnöke beszél az EDF Démász Zrt. és a cégcsoporthoz tartozó más vállalkozások az inflációt elérő béremelésért és a munkahelyek megőrzéséért tüntető dolgozóihoz Szegeden.
Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Az energiaszolgáltató tulajdonosa, az EDF Európa legnagyobb energia-ipari termelő, elosztó, kereskedő és szolgáltató vállalata, amely Franciaországban többségi állami tulajdonban van. Franciaországban a vállalat olyan juttatásokat biztosít a dolgozói részére, amilyen Magyarországon a szocialista időben sem volt. Ugyanakkor a magyarországi munkavállalóikat másodrendű személyként kezelik – fogalmazott az érdek-képviseleti vezető.

A szakszervezet szeretné elérni, hogy ne csökkenjen a dolgozók reálbére, ne szűnjenek meg munkahelyek, és jöjjön létre valós, érdemi szociális párbeszéd – mondta az elnök.

Nagy Sándor közölte, a szakszervezet a megállapodásban érdekelt, ám ha nem jutnak egyességre, tüntetni fognak Párizsban, az anyavállalat székháza előtt, és Budapesten a francia nagykövetségnél is. Hozzátette: végső eszközként pedig a sztrájkra is hajlandóak.

A vezetőelnök elmondta, a cégcsoportnál dolgozó bruttó átlagbére meghaladja a 200 ezer forintot, ám ezért sok foglalkoztatott a napi nyolc óra helyett 24 órás szolgálatot ad.

Egy transzparenst tartanak kezükben az EDF Démász Zrt. és a cégcsoporthoz tartozó más vállalkozások az inflációt elérő béremelésért és a munkahelyek megőrzéséért tüntető dolgozóihoz a szegedi Klauzál
Egy transzparenst tartanak kezükben az EDF Démász Zrt. és a cégcsoporthoz tartozó más vállalkozások az inflációt elérő béremelésért és a munkahelyek megőrzéséért tüntető dolgozóihoz a szegedi Klauzál téren.
Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Hiezl József, az EDF Démász Zrt. vezérigazgató-helyettese elmondta, a menedzsment értetlenül áll a szakszervezeti demonstráció előtt. A korábbi években hat-nyolc forduló tárgyalássorozat után született meg a cégnél a bérmegállapodás, most a szakszervezet két megbeszélést követően a tüntetés eszközéhez nyúlt.

A szakember hangsúlyozta, a cég 4,1 százalékos béremelési ajánlata nem áll messze a szakszervezet követeléseitől, és a menedzsment vállalta azt is, nem bocsátanak el senkit.

A vezérigazgató-helyettese kitért arra is, a cégnek a munkavállalók 40 százalékánál, mintegy hatszáz embernél kompenzálnia kell az adórendszer változásból fakadó nettó bér csökkenését is.

Olvasóink írták

 • 19. baba60 2012. április 02. 20:01
  „Igazatok van, mindent bele!”
 • 18. Pandora 2012. április 02. 12:56
  „http://www.femina.hu/otthon/visszaigenyelheted_a_villanszamla_egy_reszet_ezt_a_specialis_merot_kell_felszerelned_hozza”
 • 17. bambinaXX 2012. április 01. 07:58
  „14! "nem mástól veszi el a pénzt"
  -te valami elzárt szigeten élsz, áram nélkül?!
  mert itt bizony elveszi: mindenkitől. s közben vitorlásokat, kiötőket tart fenn a bennfenteseknek - és ki tudja még mit, amiről nem tudunk..”
 • 16. Herli 2012. március 31. 16:55
  „8 %-os eszközarányos nyereséget biztosít nekik a priv. szerződés. Ezt a fogyasztó fizeti meg. Ez a pofátlanság, mert hol van ilyen szintű hozadék még, munka nélkül?”
 • 15. igazságkereső 2012. március 31. 14:49
  „#11. gondolom!Mit fejlesztett a francia? Ezért gyulladt ki a szőregi úton az elektromos tartóoszlop?! Tájékozódj és utána írd meg hsz-edet!”
 • 14. szegedivagyok 2012. március 31. 14:44
  „Miért baj az, ha van aki többet keres?Az EDF Démász egy magántulajdonú társaság, nem mástól veszi el a pénzt, hogy a dolgozóinak adja. Piaci alapon működik, és ha a menedzsment úgy látja,hogy több, magasabb fizetést ad, az ő dolguk. Az a baj, hogy a magyarok mindig a másik dolgában turkálnak, pedig van mindenkinek tennivalója a saját háza tájékán. Ha meg állami cég lenne, akkor az lenne a baj, hogy "az én befizetett adómból fizetik őket" című műsort fújja a legtöbb irigy ember. Nem kevés ellentmondás van néhány hozzászóló írásában. A privatizáció egy teljesen más kérdés, lehet róla vitatkozni, lehet, hogy hibás volt, lehet, hogy felvetődik a korrupció stb, de a cikk nem erről szól, hanem a dolgozók fizetéséről. Amire oly sokan irigyek.

  Hozzáteszem nem Démász dolgozó vagyok.”
 • 13. maci53 2012. március 31. 14:37
  „A DÉMÁSZ-nak a legtetűbb az ügyfélszolgálata,menjenek a franciához,attól kétjenek pénzt,ne hordja ki az országból.”
 • 12. igazságkereső 2012. március 31. 11:47
  „Inkább azért kellene tüntetnetek, hogy a francia tulajdonos távozzék a cég tulajdonából,mert Magyarországon magyar cégeknek kellene többségében lenni! a Hasznot kiviszi a francia, Ti meg csak harcoljatok, de hát néhány évvel ezelőtt ez még Nektek sem okozott gondot, pedig jeleztük,hogy a külföldi tulajdonos megszívatja a magyar dolgozókat! Hajrá, sok sikert Nektek!”
 • 11. gondolom 2012. március 31. 09:25
  „A sok ökör aki sajnálja a bért az állandó életveszélybe dolgozóktól, fel kell mászni az oszlopra télen,nyáron áram alatt ,ki kell próbálni,nem a melegbe sörrel teli hassal ugatni. A francia fejlesztett ez tény nem politika az egész a magasabb bérért harcolni kell ,bunkókáim a mol magyar kézbe van , mennyi is a benzin?”
 • 10. TJCat 2012. március 31. 07:48
  „Egy-két szó a valóságról (bár vannak igazságok a hozzászólásokban), de akadnak csúsztatások is.
  Mint a cikk is írja, a dolgozók 40%-nál kell bérkompenzációt végrehajtani. Tehát ezek az emberek a minimál bér környékén keresnek, azért kell kompenzálni őket. A másik 40% a szerelői csapat. Ők a kapott havi béreiket nem 8 órai munkavégzésükért kapják. Az ő bérük megemelkedik azokkal az ügyeleti pénzekkel amelyeket éjszakákra hétvégekre bevállalnak. Kíváncsi lennék a hozzászólók télen mínusz 23 fokban hajnali 3-kor felmásznának-e az oszlopok tetejére? A maradék 20 % bére pedig annyira emeli a bért, hogy kijön az átlagos 200 ezres bruttó bér.
  Az áramdj kedvezmény: Valóban létezik egy bizonyos mennyiségig, felette a legmagasabb tarifával számolják a dolozók áram díját is. Az normális átlagos fogyasztáshoz elegendő, egy egész telet végig fűteni azt képtelenség. Utána kell számolni, hogy egy köbméter gáz elégetésével illetve 1 kW áram elfogyasztásával mennyi energiát kapunk. A gáz sokkal olcsóbb lesz, még kedvezményes áramdíjjal számolva is.
  Az áram ára: A lakossági áramot (gondolom a hozzászólók is lakossági tarifával vételeznek) nem a "francia cég" határozza meg. Van az országban egy Energia Hivatal és egy kormány, ahol a mindenkori lakossági áramot meghatározzák, ezt a tarifát kötelező alkalmazni.
  Ha visszavenné az állam ez energia szektort: Gondoljunk a MÁV-ra és a MALÉV-re, biztosan jó gazda az állam? Persze így meg a megtermelt haszon elvándorol az országból és ez sem jó.
  Az azonnali kikapcsolás: A kikapcsolási eljárás 60 nap türelmi idő után indul, azaz a nem fizető ügyfélnek 60 napja lenne befizetni a tartozását. Van-e ma az országban olyan bolt, kocsma stb, ahol a megvásárolt árut 60. napon belül kell megfizetni. Ha valaki tudna legalább egy ilyen benzinkutat szóljon, ott fogok tankolni!
  Hozzászólásommal nem volt szándékom senkit megvédeni, csak a valós tényeket próbáltam ecsetelni.”
 • 9. lukrecia 2012. március 31. 07:48
  „Köszönjük meg a Francia térnyerést egy volt polgármesterünknek, aki a Francia-Magyar kapcsolatok igen aktív támogatója volt. A szegedi privatizáció jeles képviselője, aki a háttérből irányította a szálakat.”
 • 8. asztenoszsz 2012. március 31. 06:42
  „A DÉMÁSZ-nál tudomásom szerint (ottani ismerősöm mondta) többet fizetnek egy érettségizettnek, mint máshol egy tanárnak, vagy orvosnak.”
 • 7. zémann 2012. március 31. 01:11
  „A bérek 200 ezer Ft, és felett vannak. Azon felül kedvezményesen kapják a dolgozók az áramot, így talán harmad-, fél áron használják háztartásukban.
  Van olyan Dámász dolgozó ismerősöm, aki bevallottan minden télen árammal fűt, főz, hűt, és lég kondicionál a nyári hónapokban.
  Az tény, hogy szégyen, hogy a magunk által megtermelt áramot francia cég adja el ,,magunknak". Az energia szektort kellett volna először visszavásárolni, hogy a kisember is alacsonyabb árú áramhoz, gázhoz jusson, de legalább megfizethetőn! Az is igaz, hogy a MOL többségi tulajdoni vásárlás sem hozott alacsonyabb benzin, és gázolaj árakat a magyar parasztnak.”
 • 6. SunCityZs 2012. március 30. 22:50
  „Mennyibe kerül egy olyan szép színes transzparens? Ugyan már!”
 • 5. daffy 2012. március 30. 21:44
  „KIKAPCSOLNI AZ ÁRAMSZOLGÁLTATÁSBÓL A SZÉKHÁZAT!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 4. morathz 2012. március 30. 21:43
  „Nem kellett volna eladni a Démászt a franciáknak, úgy a nyereséget nem tudták volna kilapátolni az országból.
  Önök még örülhtnek, hogy egyáltalán munkájuk van, nem úgy mint 50-ed magammal, akiket átszervezésre hivatkozva 2007-ben kipateroltak.Többünk azóta se kap megfelelő munkát, vagy minimálbérért dolgozhatunk.
  Vissza kell vásárolni az államnak az energia szektort is!”
 • 3. pardon 2012. március 30. 21:28
  „visszaállamosítani a démászt a franciát meg elhajtani a zan jába!!”
 • 2. Egyolvasó 2012. március 30. 20:55
  „Érdekes, a fogyasztókat pedig egyik pillanatról a másikra kikapcsolják az áramfogyasztásból.”
 • 1. kontrapista 2012. március 30. 20:52
  „Ez az eredménye a szoc-libcsis bagázs országkiárúsító politikájának, akik bagóért eladták az energiaszolgáltatást !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Valaki pakol a Virág cukrászdából

Több hűtőpultot is elvittek péntek délután a cukrászdából – a felszámoló állítja, nem az ő megbízásából. Csak a régi bérlőnek van kulcsa. Tovább olvasom