Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 16°C Még több cikk.

Bérházba, úszóházra is vár előadást a Thealter

Szeged - Magyarország egyetlen évente jelentkező nemzetközi színházi fesztiválja, az idén júliusban már 22. alkalommal megrendezendő Thealter formájában és tartalmában is megújul.
A szegedi MASZK Egyesület és a Független Előadó-művészeti Szövetség (FESZ) együttműködésében megvalósuló színházi találkozón idén először ítélték oda a fesztivál díszvendége címet. Ezt a FESZ tagságának szavazatai alapján Pintér Béla és társulata kapta, amely bemutatja majd Szegeden repertoárjának legjelentősebb előadásait.

A korábbi Alternatív Színházi Szemlékhez hasonlóan a közönség idén is találkozhat meghívott produkciókkal: a felkért válogató – Szabó György – a FESZ-tagok legújabb független színházi előadásaiból választ ki öt szemledarabot. Az elmúlt években is készültek a Thealter felkérésére a fesztiválon bemutatott produkciók, és a nézők gyakran különleges, alkalmi helyszíneken láthatták az előadásokat, az idén induló alkotói pályázat mégis formabontónak ígérkezik.

A Thealter helyszínspecifikus, nyílt alkotói pályázatot ír ki. A művészeti projekteket négy jellegzetes szegedi színhelyen – egy 101 éves bérházban, a Szabadság úszóházon, a Széchenyi tér szökőkútjánál és a bölcsészkar Auditorium Maximumában – tervezhetik meg a FESZ tagjai. A zsűri döntése alapján a legígéretesebb négy pályázó kap lehetőséget és pénzügyi támogatást elképzelésének megvalósításához, majd az így létrejött új alkotásokból választják ki a fődíjas produkciót.

A fesztivál a korábbi évek karakterét megőrizve izgalmas kelet- és dél-európai színházi előadások közül is válogat, és vendégül lát határon túli magyar alkotókat is. Ingyenes kísérőprogramokat is szerveznek, lesz utcaszínház és workshop, megjelenik az Ex-stasis, a fesztivál ingyenes napilapja, szól majd a Thealter rádió, és naponta frissül a Thealter-blog is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bekukkantottunk a Belvárosi híd alá

Az ország második legnagyobb vasbeton alapja a szegedi Belvárosi hídé. A mostani formáját közel 20 éve elnyert szerkezetben Mátó Sándor hídügyi előadó vezetésével jártunk. Tovább olvasom