Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Bérrabokat keresnek Szegeden is

Álelítélt ült börtönben egy évig a valódi helyett Kecskeméten. Az esetre a napokban derült fény. Az ügy után azonnali vizsgálatot rendelt el az országos parancsnok, Szegeden tegnap kezdtek neki.
A napokban derült ki, hogy egy férfi – hamis személyi igazolvánnyal – más helyett vonult börtönbe Kecskeméten. A megdöbbentő eset után a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága szigorú vizsgálatot rendelt el minden önként bevonult rabnál az ország minden börtönében, fegyintézetében.

A Csillagban – azaz a Szegedi Fegyház és Börtönben – illetve a Dorozsmai úti börtönkomplexumban tegnap láttak neki a vizsgálatoknak. Csapó József, dandártábornok, a Csillag parancsnoka elmondta: Szegeden összesen huszonkét fogva tartottra vonatkozik az utasítás. A személyazonosság biztos megállapítása azonban nem egyszerű: ehhez meg kell keresniük a rendőrséget, mert a jelenlegi törvények szerint nincs lehetőség arra, hogy a büntetés-végrehajtás munkatársai is hozzáférjenek a rendőrségi adatbázishoz. Az erre vonatkozó jogszabály megalkotásakor ugyanis – a személyiségi jogokra tekintettel – az volt a
Vitáznak a jogászok

A Csillag parancsnoka, Csapó József elmondta: a jogászok jelenleg is vitáznak róla, milyen bűncselekményt követ el az, aki más helyett önként megy börtönbe. Elképzelhető, hogy közokirat-hamisításért vagy a hamis irat felhasználásáért, esetleg bűnpártolásért ítélik el, míg a „bérlőnek" le kell ülnie eredeti büntetését, és közokirat-hamisításért is kaphat pluszban néhány évet. Mivel ilyen eset megítélésére nincs konkrét szabályozás a büntető törvénykönyvben, a büntetőbírákra hárul a bűncselekmény jellegének megállapítása.  
cél, hogy aki őrzi a rabokat, az ne vizsgálja a múltjukat, személyi adataikat. A börtönbe önként bevonulóknál csak a személyi igazolványt vagy az útlevelet és a bírósági bevonulási papírt kérik, illetve kikérdezik a rabot. Az okmányt viszont nem tudják összevetni a rendőrségi adatbázissal.

A parancsnok szerint a vizsgálattal pár napon belül végezhetnek. Bár megvan az elméleti lehetősége, hogy Szegeden is ülnek „bérrabok", Csapó József szerint nem valószínű, hogy egy több évtizedes szabadságvesztésre ítélt ember helyett más ülje le a büntetést. A parancsnok szerint Szegeden nem próbálkozott még senki hamis igazolvánnyal más helyett börtönbe vonulni. A fogva tartás napi költségét egyébként nagyjából hatezer forintra becsülte az intézet vezetője egy rab esetében.

A megye másik börtönében, a Nagyfai Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben nagyon ritka az önkéntes megjelenés: az elítélteket többnyire máshonnan szállítják ide. Ezért aztán a küldő fegyintézetekkel és a rendőrséggel közösen kell pár nap alatt ellenőrizni a személyazonosságát – biztonsági okokból – mind a négyszázötven nagyfai fogva tartottnak. Törzsök Tibor, őrnagy, az intézet parancsnoka elmondta: a legmerészebb becslés szerint ott ülők negyede lehet „álelítélt". A parancsnok megjegyezte: a hamis személyi igazolványt megtévesztő lehet. A hatóságokat félrevezetve akár maguk az okmányirodák is kiállíthatnak ilyet, csupán a fénykép másé, mint akinek az adatait felhasználják. Ezért is lenne fontos, hogy a rendőrségi adatbázist a büntetés-végrehajtás is használhassa.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Napba öltözött Mária visszatért

Több mint félszáz esztendeje távolították el a szegedi alsóvárosi templom elől a felbecsülhetetlen… Tovább olvasom