Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Bérrendezés: örvendő orvosok, bosszús ápolók

Csongrád megye - Soha nem láttak még akkora összeget a hónap elején számlájukon az orvosok, mint pénteken. Megkapták az első megemelt fizetésüket és a többletet hét hónapra visszamenőleg. Az ápolók között azonban feszültséget okozott a bérrendezés: a diplomások bérét jóval kevesebbel emelték, mint középfokú végzettséggel rendelkező kollégáikét.
Jól indult ma a napjuk az orvosoknak: megérkezett a fizetésük, amely ettől a hónaptól jóval magasabb, mint korábban, megkapták ugyanis az ígért béremelést. Mint azt korábban megírtuk, azon közalkalmazott vagy állami tulajdonú gazdasági társaságban alkalmazott orvosoknak, akik bruttó 350 ezer forintnál kevesebbet kerestek, bruttó 65 ezer 823 forinttal lett több a fizetésük. A 350 ezer forintos határ felett 10 ezer forintos sávonként ötezer forinttal csökkenő mértékű volt a béremelés. Tegnap különösen nagy összeg érkezett a számlákra, az emelés ugyanis január elsejétől visszamenőleg érvényes.

– Nagyjából kéthavi fizetésemet kaptam most meg – mesélte Késmárky Klára, aki szakorvosjelöltként eddig 136 ezer forintos alapbérért dolgozott havi 240-260 órát. Igaz, ebben benne vannak az ügyeletek is – ezzel és a pótlékkal nagyjából 200 ezer forintra tudta feltornászni fizetését. Mostantól pluszmunka nélkül is többet tud hazavinni havonta. A hozzá hasonló pályakezdők számára volt a legjelentősebb a bérrendezés, ők kapták a legnagyobb arányú emelést.

Pető Zoltán egyetemi docens azt emelte ki: örül, hogy sikerült elérni, hogy az eredeti elképzelésekkel ellentétben végül az oktató orvosokat sem hagyták ki a bérrendezésből. A tanársegédek, adjunktusok, docensek és professzorok egyetemi oktatói munkakörben, ennek megfelelően pedig oktatói bértáblán vannak. Ezt azonban nem módosította volna az új törvény, hiszen „orvos" munkakörről beszélt. A lobbizás azonban eredményes volt, így ők is magasabb fizetést vihetnek haza péntek óta.

Remélik, ez csak a kezdet

Az érintettek örültek a bérrendezésnek, amely végül attól függetlenül megvalósult, hogy a mai napig nem lehet tudni, honnan van és lesz rá fedezet. Azt azonban kiemelték, ez még mindig nem elég ahhoz, hogy megállítsa az orvosok elvándorlását. Első lépésként elfogadható, de mindenképpen egy folyamat kezdetét kell jelentse. Hangsúlyozták azt is: ez a pluszpénz nem alapbérüket emeli, hiszen illetménypótlékként számolják, vagyis az ügyeletért és túlóráért ezután is nagyjából ezerforintos órabért kapnak majd, mint eddig.  

Akiket viszont hidegzuhanyként ért a tegnapi fizetés, azok az ápolók. A diplomás szakdolgozók ugyanis csupán 1-2 ezer forintos béremelést kaptak, míg OKJ-s végzettségű társaik több mint 31 ezer forinttal vihetnek többet haza. Ennek oka, hogy a törvény tételesen felsorolja, hogy kit minősít egészségügyi dolgozónak. Mivel az ápolói végzettség nem kötött diplomához, a felsőfokú képzettségűek kimaradtak ebből. Hasonlóan jártak a gazdasági nővérek és az adminisztrátorok is: bár ugyanazt a feladatot végzik, mint az orvosírnokok, utóbbiak kaptak fizetésemelést, előbbiek nem.

– Nem erre számítottunk – fogalmazott elkeseredetten egy neve elhallgatását kérő főnővér. Mint mondta, egy 25-30 éve dolgozó diplomás mostantól közel annyit keres, mint egy OKJ-s végzettségű, mindössze 15 éve a pályán lévő kollegája. Ebből pedig komoly bérfeszültségek alakultak ki.

– Hét hónapra visszamenőleg kaptam most 14 ezer 600 forintot. Azt gondolom, mindenki, aki diplomás, azért tanul, hogy többet keressen. Ez most úgy tűnik, nagyon nem jött be.

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. jelentkezem 2012. augusztus 16. 21:32
  „26. Zsoanna23
  Csak nem a MÓNIKA vagy?????”
 • 35. sved 2012. augusztus 07. 11:03
  „9. Egyugyu
  Tökeletesen igazad van! Senki nem fog hazamenni, az otthon maradtak meg menekulnek ki.
  2010-ben a kurmanyvaltas utan komolyan megfordult a fejunkben, hogy 2012 körul esetleg mar meg lehet elni otthon is orvoskent, es nemi engedmenyek aran megeri majd hazaköltözni.
  Ma szilard meggyözödesem, hogy csak nyugdijaskent költözöm majd haza...”
 • 34. tucat 2012. augusztus 07. 01:58
  „32. tol
  Senki sehova! Lehet itt is mindenfélét, lengyelt is, szlovákot is. Maholnap akár frissen fejt kínait is, akármiben lefogadom! Kínai-magyar farka, bocs: tarka. "Óccsó", zsíros, mégis egészséges... Abból lesz a nagy túrós is. Osztják már az elejét, friss is, meleg is, ha ugyan nem forró. ;)”
 • 33. laca100 2012. augusztus 06. 21:18
  „A kamarai tagdíjat meg kegyetlenül szedik mindenkitől. Aki nem kapott béremelést, és egészségügyi végzettséggel egészségügyben dolgozik, attól ne vonjanak tagdíjat a kamarai tagságért! Milyen jogon vonják? Valamit valamiért!!!”
 • 32. tol 2012. augusztus 06. 18:40
  „nem tudom, mi ez a hisztéria a munkaerő vándorlás körül. Oda megyünk lakni, ahol tejet kapni. Oszt kész.”
 • 31. szegedivagyok 2012. augusztus 06. 08:36
  „El lehet menni.Korábban is mondták.aki még abban hisz, hogy itthon valami megváltozik, az egy naív, buta ember.Vessen magára.”
 • 30. spiler 2012. augusztus 06. 07:12
  „mennyenek el....oszt jónapot,,,,,MI MEG CSENDESEN .BETEGEN MEGHALUNK!”
 • 29. tucat 2012. augusztus 06. 02:48
  „24. macs
  Dehogyis! Hová gondolsz! Ne lássam a gyerekemet! Jajj, Devla! :D
  Persze, hogy nem, hanem az éppen elkezdődő jövőből..., vagyis akkor mégiscsak...
  Á, megyek most már aludni. ;) :D”
 • 28. medit04 2012. augusztus 05. 20:44
  „A diplomás szakdolgozók ugyanis csupán 1-2 ezer forintos béremelést kaptak.-Ez tény.

  Komoly bérfeszültségek alakultak ki.- Bérfeszültség? Nem igazán érdekli az orvosokat, mennyit keres a nővér! A nővéri hivatás sohasem volt jól fizetős szakma. Ki nem keres többet egy nővérnél? Az OKJ-s nővértől meg nem sajnáljuk.

  Aki diplomás, azért tanul, hogy többet keressen.- Ez a passzus megdőlt. 10 év múlva már iskolába se kell járni a gyerekeknek, csak ha van pénze a családnak. Mindenkinek ez lenne a legjobb, vagy nem? Akaratlanul is az jutott eszembe: Tanulj Tinó, Ökör lesz belőled. Sajnos.
  Egy diplomás ápoló”
 • 27. adamantium 2012. augusztus 05. 19:55
  „19. Qllancs 2012.08.05. 15:37
  "Orvost még nem láttam ágytállal szaladgálni " na gondold át még egyszer, nem hiszem, hogy nem tudod felmérni milyen feladatköre van egy orvosnak? logikus, hogy nem ágytálaz mert ha azt is ő csinálná akkor ki műtene? a nővér?”
 • 26. Zsoanna23 2012. augusztus 05. 19:47
  „Természetesen nagyon örülök a kollégáim fizetés emelésének, hiszen minden OKJ-s ápoló szemtelenül alacsony bérért dolgozik 3 műszakban is. De úgy érzem, hogy ez a bér összefésülés azt sugallja, diplomások tűnjetek ki külföldre, elég nekünk az OKJ-s nővér is, nem kell a szakmai fejlődés. 23 éve dolgozom az EÜ-ben, ápolónői és szociális munkás végzettségem is van, s teszem a dolgom mind a két irányba, szociális munkásként és nővérként is. A vezetőség felajánlotta a bérrendezés előtt, hogy visszaminősítenek csak ápolónőnek, s akkor kaphatok fizetés emelést. Maradtam a diplomám mellett, és fizetés emelés nélkül, kétféle módon megfelelve a betegeknek. Kinek köszönhetem ezt meg?”
 • 25. dokmed 2012. augusztus 05. 19:41
  „Persze, örvendenek:DDDDD
  Hogy örülhetnek, hogy cserébe:
  -készenlétté butították vissza az ügyeletet
  -az elrendelhető készenléteket havi 160- ról 240 órára emelték
  Párezer- tízezer Ft- ért valóban megéri otthon maradni ilyen feltételek mellett”
 • 24. macs 2012. augusztus 05. 18:35
  „18. tucat,
  csak nem arra gondolsz, hogy hitelből? :-D”
 • 23. adalen27 2012. augusztus 05. 18:20
  „6664: Igazad van! Még sincsenek meg becsülve,negyed annyira sem,mint egyébként az orvosaink. Az okokat lehetne sorolni,de jobb lenne,ha inkább a megoldás indulna el,mert nem csak az orvosok vándorolnak ám ki külföldre,hanem az ápolók is!!”
 • 22. valakilajos2 2012. augusztus 05. 17:50
  „szokás szerint semmi se jó.....”
 • 21. 6664 2012. augusztus 05. 15:49
  „Kriszta, megint belenyúltál: a múltkor a hátizsákos, most meg ez... :-)”
 • 20. macus1958 2012. augusztus 05. 15:38
  „40 éve dolgozom a járóbeteg ellátásban, most 7 hónapra visszamenőleg kaptam 130000 Ft netto fizetést.
  felháborító!!”
 • 19. Qllancs 2012. augusztus 05. 15:37
  „A nagy borítékot-hálapénzt eddig is az orvosok kapták!
  De a piszkos munkát at ápolók végzik ! Mosdatás, wc -zést, ágytál, fürdetés, ágyhúzás, vérvétel, infúzió stb. Orvost még nem láttam ágytállal szaladgálni ?!!De hálapénzt se vastagon adnak a nővéreknek !! --pedig a beteg körül szorgoskodna.
  Nekem nem volna gyomrom hozzá !
  Naaaa akik megérdemelnék a fizetés emelést --azok a NŐVÉREK !!!ápolók !!!
  Korházi bentlétem alatt sokat tapasztaltam:
  van elhivatott, rendes nővér, aki lelkiismeretesen ellátta a betegeket.
  Van kis fiatal --akit nem igazán érdekelt a beteg --inkább az orvosok körül tette-vette magát ! Úgy járt-kelt mint egy királynő, azt hittük ő a főnövér --pedig csak egy kis gyakornok volt..még iskolába járt,
  a főnővér meg fürdette a műtött , gyenge, magatehetetlen betegeket. Volt olyan is --aki kikísért a fürdőbe --mert egyedül nem ment --és naponta 500.- ért segített tusolni .”
 • 18. tucat 2012. augusztus 05. 15:37
  „Az érintettek örülnek is, zúgolódnak is. Jó, ezt értem. Ők viszont azt is értik, hogy nem tudni, honnan a fedezet, s további ígérgetés mögött van-e gazdasági erő. Dehogynem tudni: nincs. Olyan ez, mint a száznapos programok részeként kierőszakolt, 50 %-os közalkalmazotti bérfejlesztések annak idején. De miből lesz ez, főnök? - volt a kérdés. - Hát, majd a dübörgő gazdaság kitermeli - volt a válasz. Nem termelte. Most sem fogja, még annyira se, mert a minden percben szakadatlanul elkezdődő jövő minden tartalékot felemészt. Olyan pénzt elkölteni, ami nem létezik..., ebben nagyon jók vagyunk. Meg még pár dologban. Csodál is bennünket a világ, és mosolyogva csorgatja a nyálát a tündérmesék andalító szendergésében! Meg várja az amúgy valóban jól képzett orvosainkat is a jól felszerelt, emberi légkörű intézeteibe. Ja: az ottani, szintén döglődő, ortodox gazdaság által még kitermelhető, az ittenihez képest többszörös bérekért. De azért reménykedik a szakma, hiszi, hogy ez csak az első lépés. Az is, meg az utolsók egyike is. De a többit nem érdemes megvárni, mert az nagyon fájni fog. A hon határain túl nem a jövő kezdődik folyvást, hanem a jelen folytatódik. Ördög tudja, mi a különbség, de valami mégiscsak van...
  Uff! (dakotául: én beszéltem - de minek? :D)

  Oszt´ jó napot. :)”
 • 17. deszkás 2012. augusztus 05. 15:23
  „Tőlem a másik se kapott.”
36 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újszegeden ropja a Virsky együttes

A 84 főből álló, világszerte népszerű társulat, a Virsky Ukrán Állami Népi Együttes lesz kedd este az Újszegedi Szabadtéri Színpad vendége. Tovább olvasom