Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Bertalan jelent kapcsolatot az ó- és az újváros között

Szeged - A hétfő reggel a Bertalan híd bedugulásának főpróbája volt: az első munkanapon mi is ott álltunk a kocsisorban.
Szombat reggel 6 órakor elkezdték a Belvárosi híd felújítását, a dilatációs elemek cseréjét. A hétvége azonban még csak a főpróbája volt annak, milyen az élet Szegeden, amikor csak egy hídon lehet áthajtani a Tisza felett.

Lapunkban már többször beharangoztuk: a tömegközlekedés járművei egyelőre még átmehetnek a Belvárosi hídon. Augusztus 1. és 9. között azonban mindenkit kitiltanak az átkelőről, leszámítva a bicikliseket és a gyalogosokat.

Tegnap mi is kipróbáltuk a csúcsforgalmat hétfő reggel 7 és 8 óra között, amikor az emberek munkába indulnak. A Szilléri sugárút felől igyekeztünk Újszegedet megközelíteni, de már a startnál elakadtunk: az ötödik zöldnél sikerült egy kis rést találni és rákanyarodni a hídra. Ott azonban rögtön meg is álltunk egy időre: a kocsisor, amelybe bekerültünk, szerény becsléseink szerint legalább a József Attila sugárút–nagykörút csomópontjáig ért. Innen indult a lámpafüggő araszolás.

A munkásokat még nem zavarják a szabálytalankodó gépkocsivezetők. És a sofőröket sem zavarja, hogy nem használhatják a Belvárosit
A munkásokat még nem zavarják a szabálytalankodó gépkocsivezetők. És a sofőröket sem zavarja, hogy nem használhatják a Belvárosit.
 Fotók: Karnok Csaba

Átérve a túlpartra, a Makó felé kivezető úton már lazult a forgalom, az eddig őrjítően zsúfoltnak tűnő sávokon szinte megpihentek az idegek. A sportcsarnok után „kiszálltunk" a sorból, visszafordultunk, és megpróbálkoztunk újra átkelni a Tiszán, immáron Szeged felé haladva. Nem várt eredmény született: feleannyi idő alatt, szinte laza menetben értük el a nagykörutat. Persze az első, a hídról lezúduló forgalmat visszatartó Római körúti lámpánál egy kicsit összetorlódtak az autók.

Elmentünk a Belvárosi híd irányába is: szinte üres utcákat láttunk a hídfő környékén, üres parkolóhelyekkel. A hídfő lámpái sárgán villogtak. A hídon – Szeged felől nézve – a jobb oldali pályán dolgoztak, már kibontották a dilatációs elemeket. A munkaterület előtt forgalomirányító lámpák tartóztatták fel a trolikat és a buszokat, a gyalogosok és a biciklisek a járdán szabadon közlekedhettek. Láthattuk azt is, mennyien próbáltak meg ügyeskedni, és átvágni a trolik mögött megbújva.


z most nem hétköznapi dugó volt a Bertalan hídon. Fotók: Karnok Csaba
z most nem hétköznapi dugó volt a Bertalan hídon.
Fotók: Karnok Csaba

Dilatációs elem, szemtől szembe

Boros Péter, a hídfelújítást végző Betonplasztika Kft. ügyvezető igazgatója megmutatta, mennyire elöregedtek a 16 éves dilatációs elemek. A természetes folyamat, a hőtágulás miatt a hídba beépített, gumival borított acéllemezeket már feltárták, kiemelték. A gumi elöregedett, beengedte a vizet, a fémrészek elrozsdásodtak. A téli, sós hólé még a betonacélba is akkora lyukat mart, hogy egy ember alkarja is beleférne. A Belvárosi híd 5 dilatációja közül 3-at cserélnek ki, 2-t megszüntetnek, mert nincs rájuk szükség.

20 ezer forint a büntetés

A kiszabható helyszíni bírság maximumát, 20 ezer forintos büntetést fizettet tegnap óta a rendőrség azokkal, akik jogtalanul felhajtanak a Belvárosi hídra – mondta Németh Károly ezredes, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti igazgatója. A hídon szinte folyamatos a rendőri jelenlét és hamarosan jelzőőrök is segítik a forgalomirányítást. Eleinte figyelmeztetésképpen csak 3000 forintos bírságot szabtak ki a rendőrök, akik a külföldieket tegnap angolul szólították meg.

Olvasóink írták

  • 1. E! 2009. július 22. 13:36
    „Autót az újszegedi hídfőnél lerak, gyakog átsétál (punnyadékabb meg felszáll ötös trolira...).”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szülés után a kismama szembeköpte az apát

Szeged - A látogatók is megnézhették, ahogy a Szegedi Vadasparkban világra jött egy guanakó.
A… Tovább olvasom