Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Beruházás csak sztráda mellé jön

Közel 200 szakember érkezett tegnap Szegedre az ország más térségeiből és Romániából, hogy részt vegyen a hagyományos kétnapos nemzetközi közlekedési konferencián. A téma ezúttal az interregionalitás: olyan projekteket mutatnak be, amelyek az eurorégió fejlődése szempontjából nélkülözhetetlenek.
Szeri István üdvözli a konferencia vendégeit. Fotó: Gyenes Kálmán
Az idei hetedik, a magyar–román Phare–CBC program által is támogatott nemzetközi közlekedési konferencián már nem azt ismételgetik a szakemberek, mennyire fontos lenne a régió számára az M5-ös sztráda megérkezése. Az autópálya létezése már tény, így a Szegedre érkezett csaknem 200 szakértő azt boncolgatja két napig, milyen új beruházásokat generál az autópálya, milyen további lehetőségek előtt áll a térség, ha sikerül a második Nemzeti fejlesztési tervből minél több forrást az eurorégióba hozni.

Szeri István, a konferenciát szervező Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke azt hangsúlyozta: a bemutatandó tervek – köztük a helyi személyszállítási logisztikai központ, vagyis az új buszpályaudvar, a biopolisz-koncepció, a temesvári repülőtér fejlesztési projekt, az aradi áruszállítási központ, a bajai kikötő – újabb beruházásokat hoznak és munkahelyeket teremtenek. Garamhegyi Ábel, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára tegnapi előadásában kifejtette: összefüggés van a közlekedés fejlesztése és a működő tőke beáramlása között, eddig ugyanis nagyberuházás csak sztráda mellé érkezett. Kifejtette: az üzlet számunkra majd nem abban lesz, hogy az áru mozog, hanem abban, ha sikerül egy ponton – például Szegeden – megállítani.

Tegnap előadást tartott Nagy Sándor szegedi városfejlesztési alpolgármester a biopoliszról, Dirk Van Vreckem, az Európai Bizottság tanácsadója az uniós szabályozásról, s Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere arról a hatalmas tőkeinjekcióról, amely 2006 és 2013 között a térségbe érkezhet. A konferencia ma, a déli órákban fejeződik be.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sok vakcina fogy

A háziorvosok eddig jóval kevesebb ingyenes és receptre írható, influenza elleni védőoltást adtak be… Tovább olvasom