Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Besorolnák a kollégiumokat

Egyelőre csak a bizonytalanság a biztos a kollégiumok tervezett besorolása ügyében. A főiskolai, egyetemi diákszállások vezetőinek még csak véleményük van az Oktatási Minisztérium tervéről, elegendő információjuk nincs. Többek között aszerint sorolják majd négy osztályba a kollégiumokat, hányan laknak egy szobában, milyen a komfortfokozat, illetve az épület állapota.
Nem lehet tudni, mikor és melyik kategóriába sorolják a vásárhelyi intézményt. Fotó: Tésik Attila
Az Oktatási Minisztérium (OM) azt tervezi, hogy kategóriákba sorolja az egyetemi, főiskolai kollégiumokat. A szolgáltatások minősége alapján négy osztályba csoportosítanák majd a diákszállásokat, s eszerint kapják a normatív támogatást, ez alapján határozhatják meg a térítési díjaikat. Arra voltunk kíváncsiak, vajon a megye egyetemi, főiskolai kollégiumainak vezetői mennyire ismerik az OM tervét, illetve mi a véleményük az elképzelésről.

– Néhány évvel ezelőtt már kidolgoztak egy hasonló tervezetet. Az jóval bonyolultabb, tartalmasabb volt, mint a mostani. A régi szerint számított volna még a besorolásnál a szolgáltatások színvonala, a dolgozók száma, az esetleges szakkollégiumi tevékenység, valamint több más szempont is – mondta Erdélyi Ágnes, a szegedi Móra Ferenc Kollégium igazgatója.
A vezető hozzátette, hogy akkor a szállodákhoz hasonlóan csillagot – egytől ötig – kaptak volna a kollégiumok. A mostani tervezetben csak a komfortfokozat és a szobánkénti férőhelyek száma számít.

Azért nem tartja megfelelőnek így a tervet Erdélyi Ágnes, mert a Mórában négyágyas szobák vannak, s eszerint a legalacsonyabb besorolást kaphatja meg az intézménye. Ez pedig azt jelentené, hogy jelentősen csökkenne a normatív támogatás, s kevesebb térítési díjat szedhetnének be. A 380 férőhelyes Mórában viszont hatalmas könyvtár, házimozi is működik, valamint a lakóknak és a kívülállóknak egyaránt számos kulturális programot szerveznek.

Kalmár Sándor szegedi nevelőtanár szerint ez a kategorizálás nem igazságos. Ha a szobánkénti férőhelyeket nézzük, akkor a Szegedi Tudományegyetem kollégiumai szinte csak a legalsó kategóriába kerülhetnek. Ugyanis ritka a kétágyas szoba. A tanár megjegyezte, hogy rossz az az elképzelés, mely kizárólag csak szálláshelynek tekinti a kollé-
giumokat, s nem oktatási, kulturális intézményeknek, hiszen mindegyikben folyik számos ilyen tevékenység is.

A vásárhelyi kollégiumban is hallottak az OM tervéről. Szabó Zoltántól, a vásárhelyi főiskolai kar médiareferensétől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy nagyon keveset tudnak az elképzelésről, szinte semmi konkrétumot, így addig nem nyilatkoznak, míg nem rendelkeznek bővebb információval.

A vásárhelyi főiskolához hasonlóan több megyei kollégiumban is azzal az indokkal nem válaszoltak kérdéseinkre, hogy az OM egyelőre semmi lényeges információt sem közölt még velük e témában.


Nem tudják, mikor lesz a tervből valóság

Az Oktatási Minisztérium a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával közösen azért dolgozta ki a kollégiumi térítési díjak új rendszerét, hogy az egyetemek, főiskolák differenciálni tudjanak a minőség és a nyújtott szolgáltatások alapján. A legalacsonyabb kategóriában a normatív támogatás havonta férőhelyenként 5-8 ezer forint között, a térítési díj 5-10 ezer forint között lesz. A legmagasabbnál pedig 8-15 ezer forint támogatás kapna az intézmény, s havonta hatezertől 18 ezer 700 forint közötti összeget kérhetnének a diákoktól. Az OM azt is tervezi, hogy a hallgatók a térítési díjak egy részét kollégiumi munkával kiválthatják. Egyelőre nem lehet tudni, mikor lesz az elképzelésből valóság. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veszélyes úton járnak az öthalmi gyerekek

A közútkezelő hozzájárulása nélkül helyezték át Öthalomnál a buszmegállót a rendkívül forgalmas… Tovább olvasom