Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Beszélj angolul, igyekezz, és szeretni fognak

Szeged - Egyre több brit politikus nyilatkozik arról, hogy korlátozni kell a munkaerő szabad áramlását. Az Angliában dolgozó magyar pár szerint is sok az élősködő, gyakran adót sem fizetnek a bevándorlók.
– Ha beszéled a nyelvet és igyekszel, nagy bajod már nem lehet. Először Birminghamben laktunk, ahol inkább az tűnik furcsának, ha valaki nem bevándorló. Most délen vagyunk egy kisebb városban, Southsea-ben. Itt több az angol, de tisztában vannak vele, hogy a gazdaságuk egyik napról a másikra omlana össze a külföldi munkaerő nélkül – mondja Gollowitzer Dia, aki párjával, Kerekes Dáviddal július óta dolgozik Angliában.

David Cameron brit miniszterelnök az utóbbi néhány hónapban egyre többször szólalt fel a bevándorlás visszaszorításáért. Szerinte meg kell akadályozni, hogy a bevándorlók csak kihasználják a brit szociális ellátórendszert. Az ellenzékben lévő Munkáspárt is szigorítana az uniós munkavállalók bejövetelén. Közvélemény-kutatásokból pedig az derült ki, hogy a megkérdezett britek 77 százaléka gondolja úgy, vissza kell szorítani a bevándorlást, 56 százalékuk pedig teljesen megállítaná a folyamatot.

Kerekes Dávid és Gollowitzer Dia július óta dolgozik Angliában. Fotó: DM/DV
Kerekes Dávid és Gollowitzer Dia július óta dolgozik Angliában. Fotó: DM/DV

Szigorítások

A konzervatív-liberális brit kormánykoalíció nagyobbik pártja, a Konzervatív Párt nemrégiben kiszivárgott – hivatalosan nem cáfolt – sajtóértesülések szerint 75 ezerben szabná meg a külföldi EU-állampolgárok nagy-britanniai bevándorlásának éves kvótáját – adta közzé nemrég az MTI. A hvg.hu pedig arról számolt be, hogy év elején életbe léptek egyes kisebb intézkedések, amelyek alapján az uniós országokból érkezők nagy-britanniai tartózkodásuk első három hónapjában nem igényelhetnek álláskeresőknek járó szociális juttatásokat, a három hónap leteltével is legfeljebb hat hónapig kérhetnek ilyen jellegű támogatást. A brit kormány azt is tervezi, hogy teszttel ellenőrzi a bevándorlók angoltudását, illetve kikérdezik majd őket, mit tettek azért, hogy hazájukban munkát találjanak. Ha megfelelően teljesítenek a nyelvtudást ellenőrző teszten, illetve a második kérdéskörre is kielégítő válaszokat adnak, akkor részesülhetnek csak lakhatási, önkormányzati, álláskeresési támogatásban.

– Műanyagipari technikus vagyok, otthon 6 év szakmai tapasztalatot szereztem egy jó nevű cégnél, mielőtt nekivágtam. Sikerült elhelyezkednem, ezzel a munkával az angol átlag felett lehet keresni, ami azt jelenti, hogy többet teszek a közösbe. A helyi szociális ellátórendszernek életem első 26 évében semmibe sem kerültem. Nem ez az állam fizetett nekem társadalombiztosítást, tankönyvet, nem ők tartottak fenn nekem iskolát, kórházat. Sokan, akik a bevándorlást kritizálják, nem veszik figyelembe, hogy a szakmunkások, akik ide jönnek, életük első 20-30 évében nem kerülnek az itteniek pénzébe, csak jönnek, dolgoznak és adóznak. Azt sem gondolják végig, hogy a saját ipari fejlődésük sem lehetne ilyen az Európából ideáramló magasan képzett szakmunkások nélkül – véli Kerekes Dávid.

Dia PhD-hallgató volt a Szegedi Tudományegyetem Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet Tanszéken 2009-től 2012-ig, majd még egy fél évig óraadó. Angliában eddig takarítóként, adatrögzítőként is dolgozott. Nemrég egy szállodában helyezkedett el, de folyamatosan állást keres, mert csak részmunkaidőben foglalkoztatják. Szerintük a magasan képzettek mellett sokszor jönnek olyanok, akiknek tényleg nincs ott keresnivalójuk. Alacsonyan képzettek vagy képzetlenek, akik aztán büszkén szipolyozzák ki az itteni rendszert, és büszkén mesélik, hogy Anglia mennyivel jobb, mert eltart az állam. Dávidék személyes ismerősei között is van ilyen ember.

– Egy pár két gyerekkel, a második nemrég született, már Angliában. Anyuka otthon neveli őket, apuka 6 órában dolgozik. 8 órás műszakban is volt, de mivel úgy már adót is fizetett, csak kicsivel kapott többet, ezért visszament 6 órába. Ez tényleg nagyon durva. Idejönnek egy országba, ami jobb életet biztosít, hogy élősködjenek az ittenieken. Arról nem is beszélve, hogy az én zsebemből is kivesznek, mert helyette is én fizetek be. Egy teljesen átlagos magyar családról van szó. Ők adóküszöb alatt dolgoznak. Társadalombiztosítást fizetnek, de adót már nem. Nem jó, hogy egy kalap alá vehetnek velük bennünket, akik a társadalom számára értékes munkát végzünk.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önkéntes diákok segítenek rászorulóknak

Van, aki adatrögzítéssel, más kerekes székben élő nőt segítve teljesíti az 50 óra közösségi szolgálatot, amely 2016-tól az érettségi vizsga feltétele. Tovább olvasom