Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Beteg helyett bábu sír - görcsroham gombnyomásra

Szeged - Lélegző, síró, vérző bábukon gyakorolhatják a betegellátást ezentúl a Szegedi Tudományegyetem orvostanhallgatói. A jövő héten megnyíló skills központot 230 millió forintból alakították ki. A gyakorlati képzőhely az egyedülálló endoszkópos trénernek köszönhetően jelenleg a legmodernebb hazánkban.
Nincs pulzusa? Belehalt az áramütésbe? – kérdezte a professzor villogó vakuk kereszttüzében szerdán egy betegágy mellett. Nem volt ideges: elég volt néhány gombnyomás, és a páciens újra lélegzett. Bármennyire is valósághű ugyanis a jövő héten megnyíló orvosi Készségfejlesztési Központ, itt csupán bábuk fekszenek. Olyan szimulátorok, amelyeknek köszönhetően a jövő orvosai az eddiginél jóval több gyakorlati tapasztalatot szerezhetnek a betegellátásban.

Az egykori SZOTE Klub helyén alakították ki a több mint 400 négyzetméter alapterületű gyakorlati képzőhelyet. Az építészeti munkákat, a berendezést, illetve az audiovizuális berendezések mintegy 90 millió forintos összköltségét a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara saját bevételéből finanszírozta. A szimulációs eszközöket és a szoftvereket viszont pályázati pénzből vásárolták. Ezek értéke 140 millió forint, közöttük pedig van egy olyan berendezés is, amely egyedülálló az országban.

itt csupán bábuk fekszenek. Fotó: Schmidt Andrea
Itt csupán egy bábu fekszik.
Fotó: Schmidt Andrea

– Hasonló skills központ épült már több nagyvárosban is, endoszkópos tréner viszont csak nálunk van – mondta Boros Mihály, a központ megbízott vezetője. Az eszközzel gyomor- és béltükrözést, illetve a légutak vizsgálatát is lehet szimulálni. Miközben a hallgató a kivetítőn azt látja, mintha egy valódi vizsgálat képét követné, a műszer ellenállása, mozgása is ugyanolyan, mintha az emberi szervezetben járna vele.

Bár közel sem ilyen különleges és egyedülálló, mégis talán érdekesebb az a két gyakorlóterem, ahol életnagyságú bábuk – egyikben egy férfi, másikban egy gyerek – fekszenek. Ezeket különböző esetekre lehet beprogramozni, így az egyébként lélegző, pulzussal és szívhanggal rendelkező, pislogó páciensek egyszer csak sírva fakadnak, véreznek, vagy éppen görcsrohamot kapnak. Állapotuk pedig attól függően javul vagy romlik, hogy milyen terápiában részesülnek. Ezek mellett még egy, az elsősegély-tanfolyamokról sokak által jól ismert ambubaba, illetve egy vénázást oktató szimulátor kapott helyet a szegedi skills központban.

– Eddig az orvostanhallgatók annyit gyakoroltak betegeken, amennyit tudtak. Ez viszont ellenőrizhetetlen volt – mondta el Boros professzor. Intubálásra például jó, ha egyszer volt lehetőségük. Olyan ritka, sürgősségi eseteket pedig, amelyeket itt tudunk szimulálni, szinte esélyük sem volt ellátni. Nem véletlen, hogy a magyar orvosképzés a gyakorlati oktatásban le volt maradva. A labornak köszönhetően felzárkózhatunk Európa vezető egyetemeihez.
A készségfejlesztő központ kapacitása az év végéig már most szinte teljes egészében le van fedve, hiszen minden szakterület számára hasznos lehet. Szeptembertől pedig a tanrendbe illesztve oktatják majd itt azt, amit eddig a kórtermekben, ahol 17 hallgató jutott egyetlen betegre.

– Ez a központ ad egyfajta biztonságot – fogalmazott Mészáros András PhD-hallgató. – Nekünk még nem volt lehetőségünk sok gyakorlásra, a rengeteg hallgató ráadásul a betegekre is nagy terhet rótt. Mindenképpen nagy segítség lesz ez az orvostanhallgatóknak.

Olvasóink írták

  • 1. Bendegúz007 2013. február 27. 18:36
    „Egy jó dolog történt az egyetemen,amire tényleg szükség volt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vérátömlesztés neki A nagy duett

Cseke Katinka már öt éve forgat a Jóban-rosszban című sorozatban, és imádja. Tovább olvasom