Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Beteg, kiégett egészségügyisek

Csongrád megye - Gyógyulást várnak a páciensek az egészségügytől. Ám betegek a kórházakban, rendelőkben dolgozó nővérek, ápolók, asszisztensek maguk is – derül ki a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara felméréséből. Minden harmadik-negyedik betegágy mellett dolgozó nővér súlyos lelki beteg.
Az ápolók kiégettségét tartja a legfőbb problémának Irinyi Tamás, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara megyei elnöke. Fotó: Schmidt Andrea
Az ápolók kiégettségét tartja a legfőbb problémának Irinyi Tamás, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara megyei elnöke. Fotó: Schmidt Andrea
– Keveset törődnek az egészségükkel az egészségügyben dolgozók is. A betegágy melletti ápolók közül minden harmadik-negyedik kiégettségre, lelki bajokra panaszkodik, több mint a fele pedig a mozgását, a keringését, az emésztőrendszerét érintő krónikus betegség miatt érzi rosszul magát munka közben is. Igaz, egészségkultúrában elmarad a magyar lakosság egésze a tőlünk nyugatabbra élőktől. Ez az oka a hazai lakosságot jellemző rossz egészségügyi mutatóknak – véli Irinyi Tamás.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Csongrád megyei területi szervezetének elnöke felmérésükre hivatkozva sorolja: tagjaik a leggyakrabban előforduló tünetként a hát- és derékfájást emlegették, harmaduk gyakran érzi magát gyengének és fáradtnak, sokan küzdenek fejfájással, alvási problémákkal.

Az egészségügyi hivatásban eltöltött évek jelentősen megnövelik a krónikus betegségek előfordulásának esélyét – az elemzők szerint. A fekvőbeteg-ágy mellett dolgozók közül csak kevesen képesek a nyugdíjaskorig hivatásukat gyakorolni. Ennek oka nem csupán a szervi bajok sokasága, hanem a kiégettség is – mutatják a számok. A pálya elején lévő ápolók közül is minden harmadik pszichés beteg. Márpedig a szomatikusan erősen megromlott egészségi állapotú ápolók 73 százalékánál mutatták ki a súlyos kiégés lelki tüneteit.

– Megfeledkezett az utóbbi húsz évben az egészségügyi kormányzat a szakdolgozókról: 76 százalékuknak a bérminimumhoz igazodik, 108 ezer forint a fizetése. Az egészségügyben dolgozók legnépesebb csoportjának az utóbbi hét évben most először ígérnek béremelést. Ám ez sem érint mindenkit, mert az egyetemi diplomával dolgozók kimaradhatnak a körből – mondja Irinyi Tamás. Az egészségügyisek legnépesebb – csak térségünkben 2760 regisztrált tagot számláló – szervezetének a vezetője azt is betegségnövelő tényezőnek tartja, hogy duplaannyit dolgoznak a nővérek Csongrádban, mint az országos átlag. Mindezek után nem csoda, hogy az itteni egészségügyi szakdolgozóknak csak 16 százaléka javasolná hozzátartozójának e pályát, 84 százaléka egyenesen lebeszélné szerettét a gyógyítók munkáját segítő hivatás választásáról.

Olvasóink írták

 • 10. Zotya100 2012. április 20. 21:55
  „1. kalkutta: /sajnos/ tökéletesen összefoglaltad.”
 • 9. klj-54 2012. április 20. 20:38
  „@5. Lorelei:
  Ők pont olyan proletárok mint te!:(”
 • 8. mortál 2012. április 20. 19:56
  „,,Beteg, kiégett egészségügyisek"
  Akkor értem miért fizetem a sok tb. és kell magánrendelésre mennem ha életbe akarok maradni.............
  Sajnos az egészégügybe reform kéne.Meg kellene motiválni a sok pénzéhes lusta ápolót és nővért.............
  Javasolnám a teljesítményorientált fizetést.Fizetésük 25% teljesítményértékelési rendszer alapján adnám.
  És így néha evés, telefonálgatás, és újságolvasás helyett néha a betegekkel is foglalkoznának.
  TISZTELET A KIVÉTELNEK DE IGEN NEGATíVAK A TAPASZTALATAIM.”
 • 7. keresztény 2012. április 20. 19:44
  „Kedves Lorelei!
  Több évtizedes egészségügyi tapasztalat az hogy az egészségügyben is csak a felső pár ezer kiváltságos, az aktív munkából kiesők pedig gyorsan elfelejthetik a kollegalitást ebből a szempontból! (Nem mintha bármilyen kiváltságra, előnyre, vagy jogtalan haszonra szeretne bárki is ebből a körből igényt tartani csupán a státusza miatt.)”
 • 6. Niky90 2012. április 20. 18:46
  „A kiégést könnyebb megelőzni,mint kezelni! Sajnos nem mindegyik eü.-i dolgozó tudja, hogy hogyan kell.”
 • 5. Lorelei 2012. április 20. 16:59
  „Feltételezem, egy eü. dolgozó legalább könnyebben kezeltetheti a problémáját, ha figyelmet fordít rá. Ott van az orvos közelében, talán nem hónapokra kap időpontot, mint mások. (Hozzáteszem, nem sajnálom tőlük ezt az előnyt, ha valóban így van.)”
 • 4. Együgyű 2012. április 20. 08:46
  „,,Beteg, kiégett egészségügyisek"
  Egy vigasztaló azonban van. A valódi betegek rosszabb állapotban vannak még, mint a kiégett egészségügyisek. A fekvő-járó betegek meg egészséges aktív korukban kerülik az egészségbiztosítás fizetését vagy esetleg kevés a bevallott jövedelmük, mostani vidám barakkban (EU)). Azok az átlag polgárok sem járnak sokkal jobban, akik normálisan fizetik. Csak akkor eszmél rá a páciens, hogy igazán sza.ban van, amikor kiszolgáltatottá válik a demokratikus, szabad államunkban. Természetesen így jár az egészségügyisek nagy része is. (Az egészségügyben még az átkosban sem számított egy szinten alul, hogy ki hol dolgozott aktív állapotában.) Természetes itt is a kiégési folyamat, mint mindenütt. Vélelmezem, hogy 2006-óta folyamatosan csökken a paraszolvenciát adó réteg is. Sajnos a hála, protekciós előny eme kihasználása permanensen csökken. A felmérésből kiderül, hogy keveset törődnek az egészségükkel az egészségügyben dolgozók. Valóban ez nagymértékben igaz. De van kivétel is. Például egy fekvő beteg osztályon az egyik nővér azért nem fürdette meg a fekvő mozgásképtelen betegét, mert a dereka, és a fizikai alkalmassága erre alkalmatlanná tette. A beteget nem is fürdette meg. Mi mást tehetett volna, hiszen az éjszakai műszakban egyedül teljesített rabszolga szolgálatot az osztályán. Örömmel közölhető, hogy az ágyhoz kötött betegek mellet dolgozóknak nincs fizikai alkalmassági tesztjük? Érdekes volt egy klinikán egy orvos hippokratészi mostani magatartása is. Kifeküdt egy ember a folyosón a várakoztatás, érdektelenség miatt. ( Egy nap csak egy órát bírt folyamatosan ülni.) Észrevette egy arra járó orvos úr. Első reakciója a beteg fele az volt, hogy ne sumákoljon és azonnal keljen fel. A szerencsétlen súlyos beteg, mozgáskorlátozott, egyéb maradandó betegségben szenvedő volt és felállni nem tudott. Szerencsére a zsivajra összecsődült a lenézett személyzet is. Azok pedig a beteget humánusan, emberségesen felemelték a hideg járó lapról és megfelelő ellátásban részesítették. Az egészségügyiek meg örüljenek, hogy felső vezetőik, és ha van rektor uruk azoknak nem 108 ezer forint a fizetésük annak ellenére, hogy a közvetlenül a betegekkel kapcsolatuk, munkájuk nincs. Sajnos közvetlenül a betegekkel foglalkozó, humánus, emberséges személyzetnek ennyi vagy ennél az összegnél nem számottevően több a hivatalos zsetonja.
  ,,Igaz, egészségkultúrában elmarad a magyar lakosság egésze a tőlünk nyugatabbra élőktől." Ez vonatkozik természetesen a Magyar egészségügyben dolgozókra is!
  Itt tartunk jelenleg a 21. században EU-tagja ként!
  Mindenkinek én a vélemény szabadságot megadom a demokrácia jegyében! Bírálni senkit nem fogok!
  Aki nem érti, azt sajnálom! Félremagyarázni az írásomat szabad, mint mindent a kormány tagjainak és követőiknek!
  OFF.”
 • 3. spiler 2012. április 20. 08:10
  „sajnos ez a Magyar állampolgárok butitása utáni feladat az eü. leépítése ,beteg rabszolgákra van szükség”
 • 2. hős 2012. április 20. 07:15
  „Kalkutta összefoglalta a lényeget.Nincs mit hozzátenni.”
 • 1. kalkutta 2012. április 20. 06:34
  „A gondolat felvetése dicséretes. Annak cikkbeli kifejtése gyenge. A szerző hagyományosan sajnos csak ennyit tud.

  A felső 10 ezret leszámítva beteg itt az átlagemberek 3/4 része. Vagy testileg vagy lelkileg. Esetleg mindkettő. De vessünk magunkra. Hagytunk felépíteni egy ordenáré társadalmat. Ahol csak a gerinctelen haszonlesők és árulók érzik magukat jól.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Végre egy ˝jó hír˝: szombaton is dolgozni kell!

Az április 30-i, hétfői munkanap áthelyezése miatt holnap a legtöbb munkahelyen munkanapot tartanak. Tovább olvasom