Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Betegcsereper: tagadták bűnösségüket a vádlottak

A vádlottak tagadták bűnösségüket a tegnap, nagy érdeklődés mellett megkezdődött betegcsereper első napján. Az ügyész ezzel szemben azt hangsúlyozta, hogy a vádlottak nem tették meg és nem nyújtották azt, ami tőlük elvárható lett volna.
Bánlaki Ferenc Fotó: Frank Yvette
– A szegedi kórházban tavaly július 3-án nem volt, és tudomásom szerint jelenleg sincs sürgősségi betegellátó osztály – jelentette ki tegnap, az úgynevezett betegcsereper első tárgyalási napján az ügy harmadrendű vádlottja. Sz. Sándor orvos szerint a sürgősségi betegellátó osztály (SBO) tavaly július 3-án a belgyógyászati osztály ambulanciájaként működött, emiatt az előírások, a szervezeti és működési szabályzat, munkaköri leírások nem tekinthetők perdöntőknek, merthogy azok érvénytelenek vagy nem is voltak.

Szerdán a vád ismertetésével és a vádlottak meghallgatásával kezdődött meg az első fokú tárgyalása a Szegedi Városi Bíróságon. Rövid Csaba vezetőügyész-helyettes az első- és a másodrendű vádlottat, Bánlaki Ferenc beteghordót és H. Károly ápolót foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetéssel, a harmad- és negyedrendű vádlottat, Sz. Sándor és E. Attila orvost foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolta meg.

Az ügyész szerint 2004. július 3-án az elsőrendű vádlott megszegte a rá vonatkozó írott és íratlan szakmai szabályokat, amikor azonosítás nélkül vitte el CT-vizsgálatra a kommunikációra képtelen, idős Berkó Vincét. A betegnél a vizsgálat koponyán belüli vérzést állapított meg, mivel azonban a dokumentáción nem az ő neve szerepelt, egy hasonló korú férfi, a kisteleki Kovács Béla került át az idegsebészeti klinikára, akit ott meg is műtöttek. A tévedésből megoperált férfi néhány nappal később meghalt. A másik betegen a tévedés miatt csak többórás késéssel végezték el a beavatkozást, hónapokkal később ő is elhunyt.

Bánlaki Ferenc és Sz. Sándor a bíróság előtt nem tett vallomást,
A beteghordó kivételével a vádlottak kerülték a nyilvános szereplést Fotó: Frank Yvette
kérdésekre azonban válaszoltak. H. Károly és E. Attila tett vallomást, egyúttal mindketten ártatlannak vallották magukat.
A tárgyaláson az elcserélt betegek hozzátartozói nem jelentek meg, Kovács Béla családját Zamecsnik Péter ügyvéd képviselte.

A vádlottak – jogi képviselőik segítségével – azzal igyekeztek a felelősségüket elhárítani, illetve jelentősen csökkenteni, hogy egymás után megismételték: a kérdéses időpontban nem volt az üggyel kapcsolatban figyelembe vehető, érvényes munkaköri leírásuk. Az ügyvédek kérdéseikkel és az azokra adott válaszokkal azt próbálták érzékeltetni, hogy a kórházban káosz uralkodott, és azt akarták „megértetni", hogyan történt a betegellátás elméletben és a gyakorlatban, a kettő – megfelelő szabályozás hiánya miatt – általában eltért egymástól.

Az ügyész ezzel szemben azt hangsúlyozta: a vádlottak nem tették meg és nem nyújtották azt, ami tőlük elvárható lett volna.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétezer forintos vizsgálat

Kétezer forintot kérnek egy vizsgálatért a beutaló nélkül érkező betegektől a szegedi… Tovább olvasom