Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Betegektől lopnak a besurranók

Magatehetetlen, beteg embertől a legkönnyebb lopni. Hamar rájöttek erre a tolvajok, az utóbbi egy-két évben érezhetően megnőtt a kórházi lopások száma. Nincs is nehéz dolguk, hiszen szinte bármikor bemehetnek az intézményekbe, és ha nem érik tetten őket, nem is buknak le.
Az utóbbi években megszaporodtak a lopások az egészségügyi intézményekben. Leggyakrabban mobiltelefont és pénzt visznek el a magatehetetlen, kiszolgáltatott betegektől a besurranó tolvajok, akik már szinte művészi szintre fejlesztették módszereiket. Egy társaság például régebben fehér köpenyben, taxival járt intézményről intézményre: orvosnak nézhették őket. Mostanában már az „áldozatot" is bevonják a tolvajok az akciójukba. Beszédbe elegyednek vele, kikérdezik értékeiről, majd mikor a beteg vizsgálatra megy, hozzátartozónak adják ki magukat és kirabolják – a gyanútlan szobatársak sokszor még segítenek is nekik.

Egyes vélemények szerint a lopások annak köszönhetők, hogy ma már szinte bárki, bármikor bemehet az egészségügyi intézményekbe. Megszűnt a szigorú szabályozás, ami pár éve még csak napi egy-két órás látogatási időt engedélyezett. Látogatási idő most is van; csak senki nem tartja be, mert senki nem tartatja be.

– Minden klinikának van házirendje, és a látogatási idő is ki van jelölve – mondta Mészáros János, a Szegedi Tudományegyetem kontrollingigazgatója. – Ám ezek csak ajánlott időszakok, mindenhol a nyitott intézmény elve működik, vagyis nem zárjuk be a kapukat a köztes időszakokban. Elvileg csak engedély birtokában lehet bemenni akkor, ha nincs látogatási idő.

Természetesen az egyetemnek nem célja, hogy a látogatókat kizárja a klinikákról, ám a megszaporodott bűnesetek miatt lépéskényszerben vannak. – Minden folyosón figyelemfelhívó feliratokat helyeztünk el, hogy ne hagyjon senki szabadon értéket, és átalakulóban vannak a portaszolgálatok is – mondta el lapunknak Merényi Mária, a Szegedi Tudományegyetem főtitkára. – Minden lehetséges eszközt bevetünk, és a rendőrség is rendkívül segítőkész, ám az az igazság, hogy a bűnözés nem szorítható vissza adminisztratív eszközökkel. Okai társadalmi, gazdasági eredetűek.

A kórházakban is sok gondot okoznak a besurranó tolvajok. – Az a baj, hogy a betegek nem hiszik el: velük is megtörténhet, hogy kirabolják őket – mondta Pajor László, a Szegedi Városi Oktató Kórház főigazgatója. – Hiába mondjuk el nekik, hogy értékeikért csak akkor tudunk felelősséget vállalni, ha azokat a páncélszekrényben helyezik el, ritkán veszik igénybe ezt a lehetőséget. Igaz, legtöbben éppen olyasmiket hoznak be magukkal, amikre mindennap szükségük van.


Arckép készül

A kórházban már szabályozták a látogatási időt – igaz, nem a tolvajok miatt, inkább a nyugodtabb munkakörülmények biztosítása végett. A hosszú távú elképzelés az, hogy a kórházat bekamerázzák, így könnyen felderíthetők lesznek a lopások. Első lépésként hamarosan elhelyeznek a bejáratnál egy készüléket, mely minden belépő arcáról felvételt készít. – Bízunk benne, hogy már ennek is jelentős visszatartó ereje lesz – mondta a főigazgató.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hannoverből Isztambulba – egy tankolással

Hannoverből indult, Isztambulba tart, és csak egyszer tankol Gerhard Plattner egy 2,5 literes… Tovább olvasom