Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Betegszállítás: a pontatlanságért is a beteg fizet?

Csongrád megye Jövő héttől nem mennek el a betegszállítók azokért, akiknek adatlapját a mentőszolgálat hibásan adta át nekik. A rendszer egyik legnagyobb buktatójának ugyanis a pontatlanságot látják, ami idő- és pénzkiesést okozott. Nem vizsgázik jól az új irányítás.
Az ország több pontján gyakorlatilag összeomlott a betegszállítás, miután május elsején a irányítást átvette az Országos Mentőszolgálat. A Mentők és Betegszállítók Országos Egyesülete közleménye szerint az első napokban közel 50 százalékkal csökkent a betegszállítások száma – elsősorban a korlátozott betegfelvételi lehetőségek, valamint a nem megfelelő adatlapkezelések és programhibák miatt. A költséghatékonyság pedig legalább 30 százalékkal romlott.

A fővárosban már az első napon kaotikus állapotok keletkeztek, Bács-Kiskun és Veszprém megyében a második napra omlott össze minden. Csongrád megyében az első héten még úgy tűnt, ha emberfeletti munkával is, de jól tudják működtetni a rendszert. Mostanra azonban itt is komoly problémák adódtak.

– Amióta a betegszállítást az 1820-as központi számon kell megrendelni, napokon keresztül nem lehet a kezelőt elérni – panaszkodott egy kiszombori olvasónk. – Kemoterápiás kezelésre kellett volna szállítani egy családtagunkat, de sem az orvos, sem mi nem tudtuk leadni a rendelést. Akinek nincs autója, ezután kezelés nélkül marad? – tette fel a kérdést. – Nem tudom dicsérni a rendszert. A betegek nagy része a kívánt időben nem tud távozni, de volt, akiért kétszer is eljöttek – fogalmazta meg első tapasztalatait egy klinikai orvos.
Az alapvető probléma, hogy a megyei irányítóközpontokba naponta 500–600 hívás fut be egyetlen számra – ez szinte kezelhetetlen. Az orvosoknak nincs idejük próbálkozni, külön személyzetet pedig a telefonáláshoz nem tudnak felvenni – így sokszor a hozzátartozókat kérik meg, próbálkozzanak. Aki feladja, más utat keres, vagyis a hívások egy része végül be sem érkezik.

A betegszállító szervezetek számára a legnagyobb gondot a hiányosan vagy hibásan kitöltött adatlapok okozzák. – Órákba telik egy-egy hibásan leírt cím, betegnév, elrontott taj szám, vagy pontatlanul megadott intézmény kinyomozása – áll a Mentők és Betegszállítók Országos Egyesülete Országos Betegszállító Szolgálatának az Országos Mentőszolgálathoz címzett levelében, amelyben arról tájékoztatják a mentőszolgálatot: a hibás lapokat ezentúl visszaküldik, jövő héttől pedig ezeket, illetve a nem időben küldött adatlapokon rögzített betegszállításokat nem fogják végrehajtani. Ezek miatt ugyanis 20–30 százalékkal nőtt meg az üres kilométerek aránya.

– Ömlesztve kapjuk meg a feladatokat a megyei irányítóközponttól, amit nekünk kell autókhoz rendelni. Vagyis ugyanazt csináljuk, mint eddig, csak a rendszer duplikált, ráadásul a feladatok nem folyamatosan, hanem időszakonként érkeznek be hozzánk. Így fordulhat elő, hogy délután 4-kor leállnak az autóink, és várjuk, hogy mikor érkezik meg a következő feladatcsomag, amit egyébként az irányítóközpontban már órákkal korábban felvettek – mesélte Tanács Róbert, az Országos Betegszállító Szolgálat Csongrád megyei irányító szervezetének vezetője, aki szerint egy kézben kellene lennie a hívások fogadásának és az autókra rendezésnek.

– Így nem fordulhatna elő az sem, hogy egy intézményben otthagyunk egy beteget csak azért, mert nem az adott autóra van irányítva, és később egy másik megy el érte. Pedig most ezt vagyunk kénytelenek tenni, ugyanis csak azokat a fuvarokat fizetik ki nekünk, amelyeket az OMSZ leigazolt.

Olvasóink írták

 • 5. istvang58 2012. május 10. 20:32
  „A választások idejére rendbe fog jönni, hogy odaérjen mindenki idejében ahol tapsolni és szavazni kell.”
 • 4. X_Y 2012. május 10. 11:33
  „Nem kell félni, a kormánytagok és családtagjaik biztonságban vannak...”
 • 3. Alsóváros 2012. május 10. 09:09
  „Ügyesen szét lett verve az, ami legalább valamennyire működött eddig.”
 • 2. info 2012. május 10. 08:47
  „majd egy nadkutyus kiváltja rá a praxisát és jól fog működni minden.....”
 • 1. klj-54 2012. május 10. 07:24
  „Újabb bizonyíték arra, hogy amihez ez a kormány nyúl az tönkre megy!
  Most majd a betegek hullanak majd mint a legyek, mert a kormány spórolni akar rajtuk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy generáció alatt felére csökkent a születésszám

A megélhetési gondok és a munkahely féltése miatt sokan túl későn vállalnak gyereket - és akkor is keveset. Tovább olvasom