Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Betegszállítás: nem jelent megoldást a megállapodás

Szeged - Múlt héten ugyan megállapodtak a szolgáltatók és az OEP, de ez csak időlegesen oldja meg a betegszállítás gondjait. Az emelt tarifával is veszteségesen futnak a járművek, kilométerenként legalább plusz negyven forintra lenne szükség az összeomlás elkerüléséhez.
Csak elodázta, de nem oldotta meg a súlyos problémát a betegszállítók és az OEP illetékesei közti pénteki megállapodás – közölte lapunkkal Tanács Róbert, a Csongrád megyei betegszállítást irányító Nüke Kft. vezetője.

Mint megírtuk, januártól szétvált a sürgősségi ellátást igénylő mentés és a betegszállítás. Előbbit továbbra is a mentőszolgálat, utóbbit magáncégek végzik. A betegszállítók azért kezdeményeztek tárgyalást az OEP-pel, mert a biztosító által jelenleg fizetett, önköltségi ár alatti kilométerpénz mellett csőd közeli helyzetbe kerültek. A tárgyalások eredményeként az OEP megígérte, 88-ról 99 forintra emeli januártól visszamenőleg a kilométerenkénti tarifát – ez azonban Tanács Róbert szerint nem elég.

Csődhelyzetbe kerülhetnek a betegszállítók.
Fotó: Schmidt Andrea

– A betegszállításra szánt OEP-büdzsé 4,2 milliárd forintot tartalmaz, ami a mostani emeléssel számolva azt jelenti, hogy augusztusra elfogy a benne lévő pénz – magyarázta a vezető. Szerinte az is kevés lenne, ha még kétmilliárddal tágítanák a kasszát, mert azzal is csak 30 forinttal lenne emelhető a kilométerpénz. Valójában azonban 140 forint a betegszállítás önköltségi ára kilométerenként – ezt az OEP illetékese is elismerte a tárgyaláson. Ennek kifizetésére azonban ígéretet sem tett a biztosító, illetve a szaktárca. A minisztérium azt sem ígérte meg, hogy folytatnák a tárgyalásokat, helyette az OEP tett ígéretet arra, hogy az augusztus és december közötti időszak finanszírozását „saját hatáskörén belül megoldja".

Tanács Róbert azt mondta, tartósan önköltségi ár alatt nem futhatnak a járművek, ezért megoldást kell találni a magasabb finanszírozásra. Hogy ezt a kilométerenkénti plusz 40 forintot a szaktárca, az OEP vagy a betegek állják, az megállapodás kérdése – de enélkül hamarosan csődbe mennek a betegszállítók. A szolgáltatók többsége most is csak úgy tud talpon maradni, hogy hiteleket vesz föl, és próbálja átütemezni adósságai törlesztését.

Mivel a kilométerenkénti plusz negyven forint kifizetésére semmiféle biztosítékot nem kaptak, Csongrád megye, illetve a dél-alföldi régió betegszállítói komolyabb lépésekre készülnek – árulta el Tanács Róbert. Hogy ez alatt mit értenek, pontosabban nem részletezte, de – a további tárgyalások eredménytelensége esetén – a demonstrációktól a sztrájkig többféle lehetséges nyomásgyakorlási módszert tart elképzelhetőnek.

Olvasóink írták

  • 2. Magyar. 2008. március 04. 11:43
    „Na a vizitdíj után idén jön a km pénz is, ha így haladunk...”
  • 1. Tóth Ágnes 2008. március 04. 05:49
    „A betegszállítás igen is nagy gond.
    Pl. egy Hmvásárhelyi beteget bvisznekk Szegedre, it kiderül, hogy hasmenéses fertőző beteg, továbbviszik Szentesre. Hát ki érti ezt, kinek éri meg. Csoda egyáltalán, hogy nem bolondulnak meg a mentősök. Tiszteletem a munkájukhoz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyos betegen versenyzett Simon Boglárka

Szeged - Súlyos betegen állt a Társulat színpadára a szegedi egyetemista, Simon Boglárka szombaton. A zsűri nem hagyta versenyezni, a lány mégis továbbjutott. Tovább olvasom