Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Betett a válság a műkereskedelemnek

Csongrád megye - Sok időbe telik, mire magához tér a gazdasági válság okozta sokkból a hazai műkereskedelmi piac. Az elmúlt másfél évben elfogytak a vevők; a befektetők jobban bíznak a klasszikus mesterek stabil, kialakult értéket képviselő műveiben.

Alig vásárolnak mostanában kortárs műtárgyat a magyarok; a gazdasági válság következményeképp azok a külföldi befektetők is szinte teljesen eltűntek, akik csak az elmúlt évtizedben jelentek meg a hazai piacon. Őket nem a kortárs magyar festmények, szobrok, grafikák, kisplasztikák bűvölték el, hanem hosszú távú befektetésnek tekintették a nyugat-európai árszínvonalnál jóval olcsóbban megkapható, nívós magyar alkotásokat.

– Egyértelmű tendencia egész Európában, hogy a válság miatt ma mindenki óvatosabb. A kortárs képzőművészet árai valamennyire mindig manipuláltak, idehaza is akadtak olyan felkapott alkotók, akiknek a festményei az elmúlt években roppant magas – és tegyük hozzá: nem mindig reális – áron keltek el. A műkereskedelem visszaesése őket most érzékenyebben érinti. A befektetők a mai képzőművészektől mostanában inkább a klasszikusok felé fordulnak, mert úgy vélik, az ő alkotásaik már kialakult, stabil értéket képviselnek. A több tízmillió forintba kerülő művekkel nem kell akkora kockázatot vállalniuk – összegzi tapasztalatait Nátyi Róbert művészettörténész, a REÖK művészeti vezetője.

Pataki Ferenc festőművész újszentiváni műtermében. Fotó: Schmidt Andrea
Pataki Ferenc festőművész újszentiváni műtermében.
Fotó: Schmidt Andrea

– A rendszerváltás előtt a Képcsarnok-hálózat a magyar festők 70–80 százalékának biztosította a megélhetést, a szervezet felbomlásával ez a biztonság megszűnt. A zömmel egykori becsüsökből lett mai budapesti magángalériásokat nem kedvelem, igyekszem kerülni őket. Az emberek manapság alig költenek kortárs képzőművészetre, sokan úgy vannak vele: csak a halott művész a jó művész. Nekem mára csak néhány olyan törzsvevőm maradt, aki régóta figyelemmel kíséri a pályafutásomat, és minden évben vásárol tőlem egy-két képet – mondja a már Újszentivánon élő szegedi festőművész, Pataki Ferenc, aki szerint nálunk is követendő lenne a hollandiai példa. Ott létezik valamiféle szociális háló: az önkormányzat vagy az állam alapszintű megélhetést biztosít sok alkotónak. A cserébe leadott műveket értésesítik, vagy helyi gyűjteményeket hoznak létre belőlük.

Nyomott áron

Bár az Egyesült Államokból már a műkereskedelmi piac élénküléséről érkeznek hírek, a múlt év végén megrendezett Budapest Art Fairen ez még nem volt érzékelhető. A legjelentősebb hazai művészeti vásár kisebb alapterületen, kevesebb kiállítóval, de a korábbinál több külföldi galériával, hazai és külföldi világhírű művészek, feltörekvő ifjú tehetségek alkotásaival várta az érdeklődőket a Műcsarnokban. Jóval kisebb volt az érdeklődés a műgyűjtők részéről is, ráadásul azok, akik mégis ellátogattak a vásárra, nyomott áron, olykor 30 százalékkal is olcsóbban szerettek volna kortárs műalkotásokra szert tenni. A látogatók száma is csökkent: négy nap alatt 6600-an, azaz körülbelül negyedével kevesebben keresték fel a kiállítást, mint korábban.

Olvasóink írták

 • 4. flexsnake 2010. január 09. 23:12
  „Próbaként kilógattam a mona lisát háromszor sikerült eladni úgy hogy mindegyik hátulján szerepelt hogy másolat. Erre nem kint figyel a franciáknál? :D Bár az utolsó vacsora után kérném az áfát ám! :D”
 • 3. deakicska 2010. január 09. 13:08
  „Pataki Ferenc pedig az egyik legkvalitásosabb szegedi festőművész szerintem.
  Lehet, hogy mégis jóban kéne lennie azokkal a bizonyos, egykori becsüsökből lett magángalériásokkal?
  Hm...”
 • 2. Pinaman 2010. január 09. 10:20
  „Az en kepeimet renduletlenul viszik :-)”
 • 1. igazságkereső 2010. január 09. 09:20
  „Azonban Forró Tamást Budapesten biztosan nem rendíti meg a válság, ha már a műkereskedelemről van itt szó....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Anyagilag nem éri meg a főállású anyaság

Három kiskorú gyermeket nevelő család már jogosult a gyermeknevelési támogatásra, de ezzel a lehetőséggel nem sokan élnek, mert nem kifizetődő. Tovább olvasom