Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Betiltott nyerőgépek: nincs vége a játéknak

Szeged - A pszichológus szerint nem így kell kezelni a függőket, a nyerőgépező azt mondja: máshogy üríti ki a családi kasszát. Nem lesznek játékgépek a kocsmákban.
– A szerencsejáték-függő megtalálja az útját, hogyan elégítse ki ezt a vágyát. Ha betiltják a gépeket, akkor váltanak, például az online játékokra – mondja Dancsó Angéla, a szegedi Dr. Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drogcentrum pszichológusa. A parlament kedden kivételesen sürgős eljárásban elfogadta azt a törvényt, amely szerint pénznyerő gépek csak játékkaszinókban üzemeltethetők a jövőben, vendéglátóhelyeken nem. A korábban kiadott engedélyek hatályukat vesztik.

Illusztráció: Schmidt Andrea
Illusztráció: Schmidt Andrea


Játékfüggőségben szenvedő beteg körülbelül 10 fordul meg évente a Fésű utcai Drogcentrumban. A hozzájuk járó más szenvedélybetegségben, például alkoholizmusban szenvedők 15 százaléka szintén küzd játékszenvedéllyel.

Jelentős csökkenés

A parlament tavaly szeptemberben a játékadó megemelésével igyekezett visszaszorítani a szerencsejátékokat. Lázár János indítványára a pénznyerő automaták tételes adója november 1-jétől az addigi mérték öt-, illetve hatszorosával nőtt: havi 100 ezerről 500 ezerre, míg a játékkaszinókban üzemeltetett gépeké 120 ezerről 700 ezer forintra. Emellett bevezettek egy százalékos adót, amelyet a gépenkénti 900 ezer forint feletti – negyedéves – játékbevétel után kell megfizetni. Ennek mértéke 20 százalék lett. A játékadó 2011-es emelése óta a pénznyerő automaták száma 22 ezerről néhány ezerre csökkent.

A csak keresztnevét eláruló István a felsővárosi és a makkosházi kiskocsmák állandó vendége. A nyerőgépek és az ital rabja. – Tisztában vagyok az állapotommal, azt mondják, ez jó, mert ez az első lépés. Szerintem rosszul mondják, évek óta nem követte második – fogalmaz a középkorú férfi. Lecsúszásának története, mint mondja, nem érdekes, átlagos sztori. Arról azonban szívesen beszél, hogyan folytatja. – Ha megszűnnek a gépek, akkor marad az internet. Hónapokkal ezelőtt regisztráltam egy pókeres oldalra. A szenvedély szenvedély marad – mondja.

Dancsó Angéla szerint azért rendkívül népszerű a gépezés, mert a játékos azonnal megtudja, hogy nyert-e. Ezt az izgalmat, pillanatnyi örömöt az online nyereményjátékok hamar kiválthatják. Ugyanígy a kis közösségek, ahol egymással játszhatnak a függők, például kártyát. Szerinte nem a tiltás és a büntetés a megfelelő módja a kezelésnek. – A társadalom szintjén kellene felismerni a problémát, a család, az ismerősök segítségére is szükség van – vallja. Innentől pszichoterápiás vagy gyógyszeres kezelés következhet. Szegeden is léteznek önsegítő csoportok, ezekben olyan emberek vannak, akik még függők, vagy már gyógyultak.

* * *

Vitáznak

A Magyar Szerencsejáték Szövetség szerint (MSZSZ) 40 ezer ember válik munkanélkülivé. Úgy döntöttek: a köztársasági elnök után az Európai Bizottsághoz fordulnak. A Nemzetgazdasági Minisztérium közölte: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal legutóbbi adatai szerint 2012. október 1-jén 4520 darab volt a pénznyerő automatákra kiadott engedélyek száma országosan. Ezeket mintegy 600 magyarországi vállalkozás üzemelteti, döntő többségükben nem fő profilú játéktermekben, hanem különböző vendéglátóhelyeken kiegészítő szolgáltatásként. Ezeken a szórakozóhelyeken átlagosan 4-6 automata működik. Közleményük szerint az MSZSZ adatai nem valósak, egy gép nem foglalkoztat 10 embert. Valójában egy nyerőgép legalább 10 család életét tette tönkre. Közölték: a vendéglátóhelyek az intézkedés hatására nem szüntetik be tevékenységüket, hanem valószínűsíthetően más jellegű szórakozási lehetőséggel pótolják majd a pénznyerő automatákat.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. fer981 2012. október 07. 07:42
  „Itt semmi sem úgy müködik, mint egy szabad országban, azaz ne mások mondják meg, hogy én gépezek-e, vagy dohányzok-e, majd én eldöntöm. Hivatkoznak arra, hogy mennyire egészségtelen, holott az is egészségtelen, hogy százezrek éheznek, akikkel senki nem törődik, sőt, még burkolt adókkal sújtják őket.. Az is egészségtelen, amit a parlamentben látok, olyan kövér képviselők vannak, hogy ülés után 1 órával tudnak kikászálódni a padsorból. Az is egészségtelen, amit a boltokban élelmiszer gyanánt árulnak. És sorolhatnám hosszan, de félek nehogy stresszes legyek, inkább abbahagyom, mert ugye az is egészségtelen.”
 • 26. SP 2012. október 06. 21:42
  „A rablógépeket
  célszerű lenne pl.eszterga, varrógép, vagy más hasznos produktum előállítására alkalmasra cserélni és persze megdolgozni a haszonért.”
 • 25. Francois 2012. október 06. 20:45
  „Hát majd a kocsmárosok is szerényebben költekeznek! 1-gép csak a kocsmárost és a tulajt tartotta el! :) :D Milyen rengetek munkanélküli?! Baromság! De jó látni a sok nick név mögött a géptulajokat! Illő volt már, rablás volt! Egyébként a kocsmai réteg akiket kiraboltak kétlem hogy interneten játszana! Ennyi volt gyerekek, loptatok már eleget, állítottátok tekertétek, csűrtétek, le fizettétek, ez egy okos gondolat volt a kormánytól! Lehet több nem is lesz !”
 • 24. Aranea 2012. október 06. 14:09
  „Az itt kieső bevételt azokon fogják leverni, akik közelébe se mentek a gépeknek.
  Na meg azok fognak sorba állni a segélyért, akik eddig a gépek miatt dolgozhattak. (mert több valós munkahelyet természetesen nem teremt a kúrmányunk, csak a propagandában)
  A szenvedélybeteg meg majd otthon, haveri körben kártyázik, stb. (a "Gazdálkodj okosant" szándékosan nem említem) aztán örül majd a család, hogy otthon van a papa-mama és a korlátozás nélkül alkoholt vedelő, cigarettázó, hajnalig dorbézoló csapat. Tiszta előny, mert ha veszít, közel van a családi kassza, benyúl pótlásért - ha meg mindent elveszít, akkor meg kéznél vannak a kölkök-asszony, leveri rajtuk a bánatát... Nesze nekik nyugalom.”
 • 23. szatyi 2012. október 06. 11:03
  „A kétkarú rabló betiltatta az egykarú rablót, -a konkurenciát!”
 • 22. Kraivan 2012. október 06. 09:02
  „Akkor számolj:
  Van pár aljakocsma aki abból él meg, h függő barátunk nem az itt-a-pirtos mestertnél hagyja a pénzét. 1 kiskocsma géppel 1-2 pultost + családot fenntart, mert a tulaj kényelmében csak pénzt szeret számolni. Gépéenként 3 család átlag?
  Azt a gépet néha szervízelni, szerelni is kell. Valószínűleg 1 ember gépenként elég, de erre nincs rálátásom.
  Szállítani sem árt azokat ha gond van.
  Jééé. Egy LEGÁLISAN működő nyomorítógép, akiket lássuk be, csak a gyengeakaratúakat nyomorítja meg azonnal fenntart egy kisebb láncolatot. Üzemeltető kocsma, szállító, szerelő, géptulajdonos. Csak 4 lépcsős ágazat, és tetszik, nem tetszik, LEGÁLIS.

  Nem gond. Lehet csukott szemmel is járni a világot. A keserű igazság az lesz, h a függők máshova mennek majd, és ott nem lesz adó. Akik a fenti lánc szétzúzása miatt munkanélküliek lesznek azok se fizetnek adót, sőt csak személyi, onnan meg fél lépésből állami bevételkiesést okoznak.

  J9n még állami kasszamentő csomag. Meg tündérország van megszorítások nélkül.

  Meg a cigit simán lenyelik az emberek, A nyerőgépek boronálása is "siker". Már a betegek is tabuk, hisz a cukorbetegség is állami bűn, ha rákod van akkor meg a sorok közé megírta a kormány a nagytámogatású gyógyszerek kivonásával, h ha nem közénk (a milliós nettó keresetűekhez) tartozol, akkor sok sikert.

  Az h simán lenyelik az emberek azt a szöveget, h "a megkárosodott gyengeakaratúak" érdekében teszik, arra csak annyi a reakcióm:
  4-5 végzettséggel rendelkező, tisztaéletű aktív munkavállalók nyomorognak, mert nincs munka.
  De jóü olvasni h a kúrmány nyíltan lemond legális százmilliárdokról (30-40 nyelőgép, a többi az azokat üzemeltető cégek bevallásai) h pár gyengeakaratúból TALÁN jó ember lesz.
  HA... HA... HA... HA... HA...
  -_-”
 • 21. kontrapista 2012. október 06. 07:07
  „13-Kraivan
  "A birka népet könnyű manipulálni demagóg baromsággal "
  Például " 40 ezer ! munkás elbocsájtása "-val is csak a matematikából bukóra állókat lehet megetetni, mivel 4500 játékautomatát vonnak ki a forgalomból. A gyöngébbek kedvéért : minden gép 9 " munkást " tart el ?
  Az ilyen gondolkozás az igazi " demagóg baromság ".”
 • 20. SP 2012. október 06. 06:22
  „""A pszichológus szerint nem így kell kezelni a függőket,....."

  Mellé beszél.

  Alkalom szüli a félkarú tolvajt is.
  Ha lépten-nyomon az, akinek hajlama van, rablógépbe belebukik, az előbb-utóbb kipróbálja azt.
  Innen indul a lejtő.

  Lásd
  Etelka sor és környéke
  az 50m ként telepített kocsmával és a félkarú társával.

  A kétkarú rablók
  profitvesztése áll a tiltakozás mellett. Kell az ez irányú bevétel az államkasszának.”
 • 19. X_Y 2012. október 06. 01:49
  „12. Mozimasiniszta 2012.10.05. 20:28

  Nyugi rövidesen megjelennek ezek a gépek mint állami monopólium (lásd cigaretta fogalmazás)...

  "nem hiszem hogy az élmunkások leállnának pirosozni, azok tudják hogy azt csak a tökhüjéknek szabad"

  Ja, mert a kocsmai játékautomatákon az atomfizikusok meg az agysebészek játszottak..

  "nem hiszem hogy aki a kenyérre valót elveri, annak lenne annyi esze hogy, on-line játszon !"

  Lásd fentebb: "állami cég" (gy.k. haveri Kft.) üzemeltetésében majd lesz a kocsmában is lehetőség rá...”
 • 18. GengsterPro 2012. október 05. 23:51
  „"nyelőgép"”
 • 17. kumisz 2012. október 05. 23:38
  „"5. anuvuk 2012.10.05. 15:51 Ostoba embertől,- ostoba kifogás, hogy akkor majd máshol költi el a család pénzét!
  "
  Ezt hogyan érted?
  A szenvedélybeteg metalálja a módját a szenvedélyének agyas!”
 • 16. tótkomlósi 2012. október 05. 22:32
  „Semmi hibás elnevezés nincs!
  Nyerőgép= a gép a nyerő!
  Látod, már ehez is iskola kell!”
 • 15. Vyk 2012. október 05. 21:27
  „Vicces ez a "Nyerőgép" elnevezés! :)))
  Vesztőgépek kellene hívni inkább. Illetve aki üzemelteti annak Nyerő! ;)”
 • 14. tótkomlósi 2012. október 05. 21:13
  „Nem igaz!
  A lázár megmondta, hogy betiltja és akkor nem hordják el a pénzt otthonról!
  Aki ezt nem hiszi, az meghazuttolja a lázárt!
  Az meg nem szép dolog!”
 • 13. Kraivan 2012. október 05. 20:39
  „Aki függő az függni fok.
  1 gép 10 családot tett tönkre?
  Suerint 10 családban van olyan idióta gyengeakaratú ostoba életképtelen, amit 1 gép kimutatott. 27 éves vagyok és belőlem nem sok gépfenntartó gazdagodott meg.
  Nem ia zavarnak a gépek, mert valakinek hozhat jó napot. Egy szabály van: fölösleges pénzt szabad csak beledobni. Kár h ezt a szóösszetételt én nem ismerem.

  A kúrmány ezzel a lépéssel lemond pármilliárd adóról, amit majd a következő Matolcsy csomag szépen kiver a csontig nyúzoitt köznépből akik nyerőgép közelében sose jártak.
  Mellékesen a játékgépezés felszámolása 40ezer!! munkás elbocsátásával is jár.
  De majd megy az onlány game, meg most komolyan. Másszon már le a falvédőről aki komolyan beveszi azt a baromságot, h ha nincs forrás meggyógyul a beteg. Nyom mást. Ha más nem puttózni fog egész nap a lottózóban.
  De a birka népet könnyű manipulálni demagóg baromságokkal.”
 • 12. Mozimasiniszta 2012. október 05. 20:28
  „1.-es ! nem hiszem hogy az élmunkások leállnának pirosozni, azok tudják hogy azt csak a tökhüjéknek szabad.
  más: nem hiszem hogy aki a kenyérre valót elveri, annak lenne annyi esze hogy, on-line játszon ! vendéglátó
  helyen egyébként sem tud , piát meg csak ott mérnek ...ennek a népségnek pediglen a kettő együtt jár...”
 • 11. Francois 2012. október 05. 18:22
  „9. bambulla 2012.10.05. 17:48
  Nem de sok ismerősöm igen, és a környéken ők a legmohóbbak! :) :D Egyébként tegyenek be zenegépeket! Másik ha a többi vállalkozó eltakarítja a gépét akkor minden kft-re vonatkozik vagy nem?! Szerinted???!!!!! De ők még húzzák halasztják, gépes ismerőseim mind összeszedték a kis cégek!”
 • 10. polo 2012. október 05. 18:03
  „semmit nem ér a gyógyszeres kezelés meg a többi sz@rság csak az emberen múlik de ezek nem is akarnak váltani.
  Casinoba kulturált megjelenés kell valamint nem csoportosul majd ott a sok csürhe aztán verik ölik magukat helyes betiltani”
 • 9. bambulla 2012. október 05. 17:48
  „Francois
  minek cseszegeted ezt a kft?
  valami bajod van vele?
  netán te is beledobtad a gépekbe a havi fizut? :))”
 • 8. macs 2012. október 05. 17:14
  „Miért a szesztilalom jut eszembe, nem tudom. Azt is kivont karddal védelmezték, de a problémát nem oldotta meg. A játékfüggők úgyis meg fogják találni a módját, hogy játszhassanak.
  Az online játék is viszi a pénzt, nem is keveset. :-)”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy kortárs opera jön Szegedre

A szegedi előadással holnap kezdődik az Armel-verseny döntője a nagyszínházban. Tovább olvasom