Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Betörővel találkozott a 13 éves fiú

Rövid idő alatt 15 újszegedi ingatlanba törtek be, köztük Bartók Csabához és Milan Csalicshoz, a Pick Szeged korábbi és jelenlegi játékosához. Bartók Csaba 13 éves fia találkozott a magányos, egyébként rendkívül hidegvérű tettessel, aki főleg készpénzre és ékszerekre vadászik.
Egyedül volt otthon, amikor a tettes bement a házba. Fotó: Schmidt Andrea
– Zajt hallottam lentről, és a kutyánk is rettenetesen ugatott. Öt óra lehetett, kint már sötét volt. Apu délután, édesanyám azonban csak nem sokkal korábban ment el a testvéremmel együtt, azt hittem, valami miatt ők jöttek vissza. Lekiabáltam, megkérdeztem, hogy ki jött haza, de senki nem válaszolt. Lementem a földszintre, és felkapcsoltam a villanyt. Ekkor a lépcsőtől jobbra eső szobában megláttam egy árnyat. Nem volt időm alaposabban megfigyelni, mivel zseblámpájával a szemembe világított. Férfi volt. Rám szólt, azt kérte, menjek vissza. Szót fogadtam, és felmentem. A szobámból hívtam aput, de nem tudtunk beszélni, ő ugyanis Vásárhelyen volt, edzőmeccset játszott a csapata, nem vette fel a telefont. Utána a rendőrséget akartam, de véletlenül nem a 107-et, hanem a 105-öt hívtam... – eleveníti fel a történteket ifjú Bartók Csaba.

Végzett, majd eltűnt

Ritkán fordul elő, de a 13 éves fiú éppen akkor egyedül volt otthon, amikor betörtek a családi házukba. A tettes kisvártatva követte az emeletre, a fenti szobákat is átkutatta. A tolvaj pár perc alatt végzett és eltűnt. „Csak" készpénzt vitt magával.

A tűzoltók átirányították az általános iskolás fiú hívását a 107-re, rövid időn belül rendőrautó fékezett az újszegedi családi ház előtt. Csaba azt mondja, a betörő nem üvöltözött vele, halkan, kifejezetten udvariasan beszélt vele. Időközben hazaértek a fiú szülei is. Kiderült, a tolvaj a kert felől, a teraszajtót berúgva jutott be a házba. A hidegvérű tettes végig nyugodt volt, nem törődött a folyamatosan ugató bobtaillal, és mielőtt kutatásba fogott, elhúzta a sötétítő függönyöket.

– Félni nem féltem, de egy kicsit izgultam – mondja az ifjabbik Bartók. Édesapja, a Pick Szeged egykori sokszoros válogatott játékosa, Bartók Csaba annak örül, hogy fiát nem viselték meg a történtek, azt viszont sajnálja, hogy nem volt otthon. A ház biztonsági rendszerét alaposan megerősítették.

Fotó: Schmidt Andrea
Ugráló betörők


Újszegeden a boltokban, a kávézókban, cukrászdákban, a buszmegállókban napok óta a városrészben történt lakásbetörés-sorozatról beszélnek az emberek. A tettest sokan ugráló betörőként emlegetik, mert a fiatal férfi kerítéseken átugorva közelíti meg a házakat. Az egyik Fő fasori boltban azt mondják az eladók és a vásárlók is, hogy a környéken élők félnek. Akik napközben dolgoznak, attól, hogy este mi fogadja őket, akik pedig egész nap otthon vannak, azért, mert nem tudják, milyen következményei lehetnek, ha találkoznak a betörővel. Az is kiderül, hogy miközben a rendőrök a helyszínelők megérkezéséig Bartók Csabáék házát biztosították, valószínűleg ugyanaz a férfi alig száz méterrel odébb egy másik házba is be akart törni. A nyugdíjas háztulajdonosok otthon voltak, de a tettest nem ők, hanem a kutyaugatásra kijövő szomszédok zavarták meg. A tolvaj a kezében tartott ásót eldobva átugrott a kerítésen és elfutott.

Újszegeden januárban jelentősen megnőtt a lakásbetörések száma. Rövid időn belül számos Derkovits fasori, Páncél közi, Töltés utcai, Fő fasori, Bal fasori, Borostyán utcai ház és társasházi lakás tulajdonosai vagy bérlői fordultak a rendőrséghez.

Milan Csalicsnál is jártak

Milan Csalicshoz, a Pick Szeged szerb nemzetiségű, francia állampolgárságú játékosához január 21-én a délelőtti órákban törtek be. Miközben a vakmerő tolvaj a Bal fasori társasházi lakásban értékek után kutatott, az utánpótlás-válogatott kapus edzésen, édesanyja pedig a közeli boltban volt. A tettes tőle többek között laptopot és két mobiltelefont zsákmányolt. Két nappal korábban egy Borostyán utcai házból arany ékszereket és órákat emelt el a tolvaj.A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője az utóbbi két betörés nyomravezetőjének 100-100 ezer forint jutalmat ajánlott fel.


A tolvaj nem támad(t) emberre

„Az idén Szegeden 54 lakásba vagy házba törtek be, ebből 15 az újszegedi. Az utóbbi időben a lakásbetörések száma lassan emelkedett" – mondta Ilia Csaba őrnagy, a Szegedi Rendőrkapitányság vagyonvédelmi osztályának vezetője. A rendőrtiszt a konkrét ügyekről a nyomozás érdekei miatt nem sok részletet árulhatott el, de azt elmondta, hogy az újszegedi betörő főleg készpénzre és ékszerre vadászott, bár szerszámgépet, ruhát, mobiltelefont és laptopot is lopott. A rendőrtiszt két fontos körülményre is felhívta a figyelmet. Az egyik: a tettes sehol nem alkalmazott erőszakot, de ami legalább ennyire fontos: néhány napja megszakadt az újszegedi betöréssorozat, ami akár azt is jelentheti, hogy az ország más területén elfogták a fiatal férfit, csak még nem derült ki, hogy ő-e a magányos betörő. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még az orvos sem tud mindent a vizitdíjról

Mától háromszáz forintos vizitdíjat szednek minden orvos-beteg találkozóért. De e főszabály alól… Tovább olvasom