Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 3°C Még több cikk.

Betyárokat toboroznak az Ópusztaszeri Emlékparkban

Ópusztaszer - Betyárpróba, lovasviadal, Rózsa Sándor korabeli főzőcske, pásztorszállás építés: május első hétvégéjén "Betyártoborzó" címmel szerveznek kétnapos hagyományőrző rendezvényt az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban.
A Betyártoborzóra az Alföld közepén található páratlan kulturális-történelmi parkban kerül sor, amely a magyar örökség 11 évszázadának állít maradandó emléket.

Rózsa Sándor legendája máig él a magyar nép lelkében. Nemzedékeken át hagyományozódik át a betyárvezérről szóló történetek sokasága. A szájról-szájra járó mondás szerint tíz évesen már bárkit földhöz tudott csapni. Állítólag nem fogott rajta a golyó. A legendárium meghatározó vonulata a szegények iránt jóságos betyárról szóló elem. E szerint a zsákmányt mindig igazságosan osztotta el, adott belőle a tanyavilág rászorulóinak is, a meghalt társak családjáról pedig becsületesen gondoskodott. A szabadságharc idején Kossuth Lajostól menlevelet kapott és 150 fős szabadcsapatot vezetett.

A Betyártoborzót Rózsa Sándor születésének 195. évfordulóján szervezik meg az Ópusztaszeri Emlékpark munkatársai. A résztvevők szemtanúi lehetnek a „Puszták népe" lovasviadalnak, a bátrabbak – kicsik és nagyok egyaránt – betyárpróbát tehetnek, de lesz előadás, filmvetítés, szijjártó, illetve kovács bemutató, pásztorszállás építés, egész napos duda- és tekerőmuzsika is.

A közönségcsalogató programok mellett kiállítással is készülnek a szervezők. A több magán- és közgyűjtemény (Móra Ferenc Múzeum, Hadtörténeti Múzeum, Kiskun Múzeum, Koszta József Múzeum) anyagából összálló tárlat az alföldi pásztorok mindennapjait, az ebből a közegből származó betyárok – különösen Rózsa Sándor, a betyárkirály életét kívánja az érdeklődők elé tárni.

A Betyártoborzón pásztorétel-készítési versenyre is sor kerül. A „Puszta ízei", illetve a „Főzz saját eszközöddel" program keretében mindenki megfőzheti a maga betyáreledelét, amelyhez az emlékpark biztosítja a következő alapanyagokat: krumpli, lebbencstészta, tarhonya, füstölt szalonna, tojás, hagyma, só, bors, paprika, fokhagyma. A főzésre április 29-ig várják a vállalkozókedvű modernkori pásztor-jelöltek jelentkezését a titkar@opusztaszer.hu e-mail címre.

A májusi eleji hosszú hétvégén a betyárromantika iránt érdeklődő családok, baráti társaságok százait várják Ópusztaszerre a szervezők.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iraki kurd család sértett határt Ásotthalomnál

Ásotthalom - Lakossági bejelentés alapján fogták el a Szeged Határrendészeti Kirendeltség járőrei… Tovább olvasom