Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Betyáros hangulat a Szeri csárdában

Ópusztaszer - Három év kihagyás után, májusban újra megnyitott az ópusztaszeri Szeri csárda. Az éttermet a nemzeti park működteti, a berendezés és a kiállított műtárgyak betyáros hangulatot idéznek.
– Az emlékpark előző vezetősége a Szeri csárda üzemeltetését bérbe adta egy vállalkozónak, aki két év után levélben közölte: nem viszi tovább az éttermet, mert nem éri meg, de azért megvenné. Mivel öt évre szólt a szerződés, azóta is perben állunk vele. Idén úgy döntöttünk, hogy az emlékpark saját kezébe veszi a csárda üzemeltetését – mondta el lapunknak Tokovics Tamás. Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark igazgatójától megtudtuk: a csárda május 7. óta fogadja a vendégeket. Az épületen külső-belső átalakítást végeztek: kifestették, kicserélték a nyílászárókat, a konyhai berendezéseket, a radiátorokat. Helyettük hűtő-fűtő rendszert szereltek be. Felújították a vizesblokkot, az elektromos rendszert. A feladatokból hátravan még többek között a külső burkolat és a kemence felújítása is, ezért az igazgató nem tudta megmondani a felújítás várható költségét.

A csárdában kiállított tárgyakat ifjabb Beke Sándor családja adományozta. Fotó: Segesvári Csaba
A csárdában kiállított tárgyakat ifjabb Beke Sándor családja adományozta.
Fotó: Segesvári Csaba

Az étterem belső helyiségében 80, a kerthelyiségében 100 vendég kényelmes étkeztetését biztosítják. Nagyobb rendezvények – például lakodalmak – lebonyolítását is vállalják. Az ŕ la carte étkeztetés mellett többféle menü közül is válogathatunk. A tradicionális magyarostól a modern európai ételekig sokfélét megtalálunk az étlapon. A csárda különlegessége, hogy korhű bútorokkal rendezték be – ezt a Zöld Szív Alapítvány finanszírozta. A kiállított műtárgyakat Beke Sándor és családja adományozta a csárdának.

– Minden tárgy eredeti. A garai ostorok a Hortobágy egyik leghíresebb karikásostor-készítőjének munkái. Láthatunk itt 200 éves bronzbográcsot, eredeti fegyvereket, disznólábpisztolyokat, 250 éves csikósruhát, kolompgyűjteményt és több száz éves tányérokat is. A falakon látható képek oktató jellegűek: a betyárokat ábrázoló fotók alatt röviden az életükről is olvashatunk. Középpontban a Szeged környéki híres betyárkirályról, Rózsa Sándorról – tudtuk meg ifjabb Beke Sándortól. A debreceni férfi elmondta: műgyűjtő családja szívesen adományozta a több száz éves tárgyakat a csárdának. Édesapjához közel áll a betyárvilág, Ópusztaszer szellemisége pedig mindannyiuk számára nagyon fontos.

Olvasóink írták

 • 4. AgnusDei 2011. június 29. 22:18
  „jé... egy normális cikk...”
 • 3. PipiczGabor 2011. június 29. 18:56
  „Vegre valami jot is lehet olvasni!”
 • 2. fili-busz 2011. június 29. 10:20
  „Köszönjük Bekes Sándornak, hogy tesz/tett a közért.
  Követendő példa!”
 • 1. banas 2011. június 29. 10:04
  „Tömörkény István: Rózsa Sándor nálunk (Betyárok és egyebek)
  Bodobács Kiadó, 2009

  Azoknak, akik szívesen olvasnának Rózsa Sándorról és koráról.

  Üdv, Banas.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szakszervezeti demonstrációk - Szegednél is lezárásra kell számítani

Félpályás útlezárással egybekötött demonstrációt tart szerdán több szakszervezet az ország 40 pontján. Tovább olvasom